2019-08-08 18:10:19
Φωτογραφία για Παρακαταθήκη Μπερσίμη, το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Στη δομή του έργου «Σύστημα κεντρικής διαχείρισης λειτουργίας Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς ασφαλισμένους και Φαρμακείων ΕΟΠΥΥ» το οποίο φέρει την «υπογραφή» του πρώην προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, αναμένεται να στηριχθεί σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό αφήγημα για το «τέλος στις ουρές ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου του έργου, προκηρύχθηκε πρώτη φορά στις 27/7/2018, όπως διαπιστώνεται και από τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οργανισμού, όμως συνοδεύτηκε με μπαράζ ακυρώσεων για γραφειοκρατικούς λόγους και σήμερα λειτουργεί πιλοτικά.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά, την πρώτη προκήρυξη, ο ΕΟΠΥΥ με ανάρτηση στη διαύγεια αποφάσισε να προχωρήσει στον ορισμό 3μελούς επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής του έργου.

 

Με βάση την προκήρυξη, στόχο του έργου αποτελεί η υιοθέτηση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών προκειμένου:


 

I. Να παρασχεθεί Πληροφοριακό σύστημα εμπορικής διαχείρισης Φαρμακείων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω του οποίου δύναται να επιτευχθεί η ενοποίηση του συνόλου των δεδομένων που διαχειρίζονται τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε κεντρικό αποθετήριο και η κατάλληλη προετοιμασία τους για επεξεργασία

II. Να υλοποιηθεί η πρόσθετη λειτουργικότητα που αφορά σε Κεντρική Διαχείριση Παραγγελιών, Εσωτερικής Διακίνησης Παραγγελιών, Εκτέλεση Συνταγών και

III. Να δημιουργηθεί μια Πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού παραλαβής φαρμάκων αλλά και προγραμματισμού αποστολής φαρμάκων στον ασφαλισμένο.

 

Χαρακτηριστικά επίσης αναφέρεται ότι το προτεινόμενο σύστημα θα διαλειτουργήσει με όλα τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και λοιπών συνεργαζόμενων φορέων.

Επειδή μάλιστα το Έργο δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε χρήστες εντός της οργανωτικής δομής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αλλά θα παρέχει υπό προϋποθέσεις πρόσβαση σε συγκεκριμένο «μη-διαβαθμισμένο» περιεχόμενο και σε «εξωτερικούς» χρήστες, αλλά και απλούς πολίτες, όχι μόνο επιτυγχάνονται οι πολύ σημαντικοί στόχοι της διαφάνειας και της συμμετοχής όλων των πολιτών στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, αλλά τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω εκτείνονται πολύ περισσότερο, επιτρέποντας τη δημιουργία περισσότερων συνεργειών και θετικών επιπτώσεων με ευρύτερη επίδραση στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται λοιπόν ότι ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει τη διαδικασία ώστε τα φάρμακα που διακινούνται από τα δικά του σημεία να μπορούν να βγουν και εκτός του εν λόγω δικτύου. Διαδικασία η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί.

Η σημερινή κατάσταση

Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα διαθέτει 34 συνολικά φαρμακεία σε όλη την επικράτεια καθώς και μια ‘’Κεντρική Αποθήκη’’ εκ των οποίων τα 32 διανέμουν φάρμακα σε ασφαλισμένους.

Από αυτά τα σημεία, σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου μισού του 2018, υπολογίζεται ότι εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 5.200 πολίτες ενώ διακινούνται περί τα 8.400 εμβαλάγια ημερησίως. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην επαρχία χορηγούν όλα τα φάρμακα. Στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης τα φάρμακα κατανέμονται στα διαφορετικά φαρμακεία βάσει των θεραπευτικών ενδείξεων των δραστικών ουσιών και λαμβάνοντας υπόψη τις πληθυσμιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία, η πλειονότητα των ασφαλισμένων επισκέπτεται τις δομές τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες οπότε και παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα διαστήματα αναμονής καθώς επίσης και συγκεκριμένα κεντρικά φαρμακεία λόγω της ευκολίας στην πρόσβαση. Ωστόσο είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι τα σημεία εξυπηρέτησης καθώς και ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία δεικτών του Κεντρικού φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ όπου εκτελούνται 21.149 συνταγές/εξάμηνο, ενώ διαχειρίζονται 72.718 εμβαλάγια (κουτιά φαρμάκου), με την υποστήριξη λιγότερων από 10 υπαλλήλων.

πηγή: healthmag
 
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ