2019-08-09 07:00:41
Φωτογραφία για Ο Δήμος της Κω σε πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη προειδοποίηση για TSUNAMI!
Ο Δήμος της Κω, κατά γενική ομολογία, την περίοδο 2014-2019 απετέλεσε ένα δήμο πρότυπο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με την ικανότητα που επέδειξε στη διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού του Ιουλίου του 2017.

Αξιολογώντας αυτή την ικανότητα του Δήμου το JointResearchCenter (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φορέας που ασχολείται με τη μελέτη αλλά και την εφαρμογή μεθόδων έγκαιρης προειδοποίησης για τον κίνδυνο από TSUNAMI), προσκάλεσε το Δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση τον Δεκέμβριο του 2017 στην έδρα του κέντρου, στο Μιλάνο, όπου έγινε από τον κ. Δήμαρχο παρουσία τόσο της δομής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου όσο και το σύνολο της διαχείρισης την περίοδο του σεισμού.

Μετά από πρόταση του JointResearchCenter (JRC), που αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης, σήμερα ο Δήμος μας συμμετέχει μαζί με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών σε πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής μεθόδου έγκαιρης προειδοποίησης για TSUNAMI.


Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος εγκαθίστανται, με δαπάνες του JRC, στην πόλη της Κω οι παρακάτω συσκευές,

Δύο παλιρροιογράφοι (στο λιμάνι ΔΕΗ και στη Μαρίνα).

Δύο σεισμογράφοι.

Δυο συσκευές ενημέρωσης που αποτελούνται από ηλεκτρονικό πίνακα, σειρήνα και σύστημα εκφώνησης ηχητικών μηνυμάτων.

Παράλληλα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών εκπόνησε με βάση σειρά δεδομένων, που παρείχε ο Δήμος της Κω, μελέτη στην οποία έχουν προσδιορισθεί οι οδοί διαφυγής και ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση τέτοιου συμβάντος.

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2019, άσκηση με ευρεία συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης αναφέρει:

“Την περίοδο 2014-2019, πετύχαμε με σκληρή και σωστά σχεδιασμένη δουλειά να υλοποιήσουμε ένα τεράστιο έργο, ταυτόχρονα βάλαμε το Δήμο της Κω στα κέντρα των αποφάσεων της Χώρας μας αλλά και της Ευρώπης.

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας ήταν η εκ του μηδενός οργάνωση της δομής πολιτικής προστασίας του Δήμου, που έδωσε δείγματα γραφής τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού όσο και στη διαχείριση της κατάστασης την ημέρα του σεισμού και τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για TSUNAMI που εγκαθιστούμε σε συνεργασία με το JRC είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως σημαντικό είναι να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια η καλή λειτουργία της δομής Πολιτικής Προστασίας και η συνεργασία μας με Εθνικούς και Διεθνείς φορείς.”
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ