2019-08-09 23:35:50
Φωτογραφία για Σαουδική Αραβία: 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι αρχίζουν το προσκύνημα στη Μέκκα
Κύματα πιστών απ' όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, για το χατζ, το προσκήνυμα αυτό που αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες

του ισλάμ και κάθε μουσουλμάνος οφείλει να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφόσον έχει τα μέσα - Σήμερα οι προσκυνητές παρακολουθούν την εβδομαδιαία προσευχή στο Μεγάλο Τζαμί, ενώ οι θερμοκρασίες έξω ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι άρχισαν σήμερα το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας ενώ οι αρχές προειδοποιούν εναντίον κάθε απόπειρας πολιτικοποίησης αυτής της θρησκευτικής συγκέντρωσης με φόντο τις επίμονες εντάσεις στον Κόλπο.

Η διαχείριση των αδιάκοπων ροών πιστών και η εγγύηση της ασφάλειάς τους στη διάρκεια του προσκυνήματος, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις ανθρώπων στον κόσμο, αντιπροσωπεύουν για το βασίλειο μια τεράστια πρόκληση στον τομέα της επιμελητείας.


Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί ώστε να αποφευχθούν οι ξαφνικές μετακινήσεις του συνωστισμένου πλήθους που οδήγησαν στο παρελθόν σε πολύνεκρο ποδοπάτημα. Η πιο αιματηρή απ' όλες είχε στοιχίσει το 2015 τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους.

Συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια προσκυνητές, ξένοι ή από τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να συγκεντρωθούν φέτος στη Μέκκα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

«Όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν κινητοποιηθεί» και «είμαστε υπερήφανοι που υπηρετούμε τους 'φιλοξενούμενους του Θεού'», δήλωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας Μπάσαμ Ατία.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου του προσκυνήματος (χατζ), τον Χάτεμ μπεν Χάσαν Κάντι, «περισσότερες από 1,8 εκατομμύριο βίζες έχουν χορηγηθεί ηλεκτρονικά, χωρίς να περάσουν από τα προξενεία. Είναι μια επιτυχία».

Κύματα πιστών απ' όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, για το χατζ, το προσκήνυμα αυτό που αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του ισλάμ και κάθε μουσουλμάνος οφείλει να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφόσον έχει τα μέσα.

Σήμερα οι προσκυνητές παρακολουθούν την εβδομαδιαία προσευχή στο Μεγάλο Τζαμί, ενώ οι θερμοκρασίες έξω ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι προσκυνητές πηγαίνουν στη συνέχεια στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, πεζή ή με λεωφορεία. Η Μίνα, μια στενή κοιλάδα, στην οποία δεσπόζουν βουνά, μεταμορφώνεται σε κάθε περίοδο του χατζ σ'έναν τεράστιο καταυλισμό από λευκές σκηνές που στεγάζουν τους πιστούς.

Περίπου «350.000 κλιματιζόμενες σκηνές έχουν στηθεί», δήλωσε σαουδάραβας αξιωματούχος.

Όπως κάθε χρόνο, οι σαουδιαραβικές αρχές προειδοποιούν εναντίον κάθε απόπειρας πολιτικοποίησης του χατζ.

Η Σαουδική Αραβία και το γειτονικό της Κατάρ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2017 και η κρίση κατάληξε σ' έναν περιορισμό των επισκέψεων των πολιτών του Κατάρ στο βασίλειο.

Το Ριάντ υποστηρίζει πως η κρίση αυτή δεν αφορά το χατζ.

Εντούτοις «πολύ λίγοι πολίτες του Κατάρ έχουν φθάσει στη Μέκκα για το προσκύνημα», δήλωσε ο υπεύθυνος του σαουδαραβικού υπουργείου του χατζ. Το υπουργείο κατηγόρησε «το καθεστώς του Κατάρ ότι πολιτικοποιεί το χατζ και βάζει εμπόδια στους προσκυνητές του Κατάρ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ