2019-08-10 11:39:27
Φωτογραφία για Επιστολές ΠΕΦΝΙ προς Υπουργείο Υγείας
Ζητά την ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των υποστελεχωμένων νοσοκομειακών φαρμακείων.

IATRONET

Την ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των υποστελεχωμένων νοσοκομειακών φαρμακείων, την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την χορήγηση της ειδικότητας της νοσοκομειακής φαρμακευτικής σε συνδυασμό και την εξασφάλιση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των φαρμακοποιών που υπηρετούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ζητά με έγγραφό της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) προς τον υπουργό υγείας κ. Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη.

Στη συγχαρητήριο επιστολή της, η ΠΕΦΝΙ ζητά άμεση συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα παραπάνω θέματα, με στόχο την βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών και βέβαια την υποστήριξη της προσβασιμότητας των ασθενών στο Φάρμακο μέσα από ένα ορθολογικό πλαίσιο διαχείρισης της φαρμακευτικής δαπάνης.


Παράλληλα η ΠΕΦΝΙ απέστειλε επιστολή στην οποία περιγράφει την διαδικασία χορήγησης από τα νοσοκομειακά φαρμακεία των φαρμάκων υψηλού κόστους σε εξωτερικούς ασθενείς, στο πλαίσιο λειτουργίας του απογευματινού φαρμακείου με ραντεβού, δυνατότητα που αν και έχει θεσμοθετηθεί με το ν. 4052 από το 2012 δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «τα νοσοκομειακά φαρμακεία διασφαλίζουν τη νομιμότητα στη διακίνηση και την ορθή χρήση των φαρμάκων αυτών ενώ τηρείται και μητρώο νοσημάτων και ασθενών (registries)».

Επισημαίνεται όμως ότι «τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομειακά φαρμακεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όπως θα έπρεπε, καθώς υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στους προϋπολογισμούς».

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, «για την εξασφάλιση και την βελτίωση της προσβασιμότητας των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή αλλά και την ορθολογική χρήση των αναγκαίων πόρων είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων που εμπλέκονται στην διακίνηση του φαρμάκου αλλά και η συνεχής επικοινωνία με τους συλλόγους ασθενών.

Το Νοσοκομειακό Φαρμακείο έχει την υποδομή και την τεχνογνωσία ώστε να αποτελέσει Κέντρο Αναφοράς για την καταγραφή του κόστους και της αποτελεσματικότητας των θεραπειών , τη καταγραφή παρενεργειών, την πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών, αλλά και την τήρηση μητρώου νοσημάτων και ασθενών με προφανή τα οφέλη για τους ασθενείς και την πολιτεία».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ