2019-08-13 07:50:25
Φωτογραφία για Τα πρώτα φάρμακα του Έμπολα είναι γεγονός
Ο Έμπολα δεν θα αποκαλείται από εδώ και στο εξής «ανίατη ασθένεια», αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε δοκιμή τεσσάρων φαρμάκων κατά την πανδημία που σημειώθηκε στο Κογκό, φάνηκε πως με δυο από αυτά μειώθηκε σημαντικά ο βαθμός θνησιμότητας.

Φαίνεται πως η ταυτόχρονη χρήση δύο αντιβιοτικών που εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού είχε καλύτερο αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών από παλιότερη φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιήθηκε σε επιδημίες του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Η δοκιμή της αγωγής στο Κογκό ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και πλέον όλα τα κρούσματα του ιού Έμπολα θα λαμβάνουν τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά. «Από εδώ και στο εξής, δεν πρόκειται να αποκαλούμε τον Έμπολα ανίατη ασθένεια» ανέφερε ο καθηγητής Ζακ Μουγιέμπε στον Guardian, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοϊατρικής στο Κογκό που παρακολούθησε από κοντά την δοκιμή. «Τα πλεονεκτήματα της θα σώσουν χιλιάδες ζωές» προσθέτει.


Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην καταπολέμηση της επιδημίας, της δεύτερης μεγαλύτερης που έχει σημειωθεί στην αφρικανική χώρα, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η άρνηση των πολιτών να αναζητήσουν βοήθεια. Σε αυτό δεν βοηθούσαν και οι πιθανότητες ανάρρωσης που ήταν εφιαλτικά χαμηλές – 70% όσων προσεβλήθησαν από τον ιό του Έμπολα έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί στη χώρα είδαν τους δικούς τους να εισάγονται σε ένα κέντρο για θεραπεία και τελικά να πεθαίνουν.

Μειώνεται η θνησιμότητα από τον Εμπολα στο 6%

«Τώρα το 90% των ασθενών μπορούν να ακολουθήσουν τη νέα θεραπεία και να βγουν από το κέντρο έχοντας θεραπευτεί πλήρως, ώστε να αρχίσουν να πιστεύουν και να αναπτύσσουν εμπιστοσύνη στον πληθυσμό και την κοινότητα» λέει ο καθηγητής. Η νέα αγωγή φαίνεται πως μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας ακόμη και στο 6%, αν ο ασθενής λάβει άμεσα την θεραπεία.

Η δοκιμή των νέων αντιβιοτικών έσωσε ζωές, λένε οι ειδικοί. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει περισσότερες δοκιμές για τα δύο αυτά φάρμακα. «Οσο περισσότερα γνωρίζουμε για τις θεραπείες, τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε ώστε να μετατρέψουμε τον Έμπολα από μια τρομακτική ασθένεια σε μια νόσο που προλαμβάνεται και θεραπεύεται» λένε οι ειδικοί. «Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από τον Έμπολα, ωστόσο μπορούμε να σταματήσουμε τις εξάρσεις που μετατρέπονται σε εθνικές και περιφερειακές επιδημίες» προσθέτουν.

Η νόσος από τον Ιό Έμπολα

Η Νόσος του Έμπολα ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον Ιό Έμπολα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου. Μόλις επέλθει μόλυνση σε ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Οι άντρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ