2019-08-13 08:52:44
Φωτογραφία για Μνήμη του Οσίου Σέριδος, ηγουμένου της Μονής στη Γάζα (13 Αυγούστου)
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Σέριδος ηγουμένου της Μονής στη Γάζα.

Ο Όσιος ηγούμενος Σέρις υπήρξε εξαίρετος ασκητής και ενάρετος άνθρωπος. Ένεκα των σπουδαίων αρετών του αναδείχθηκε καθηγούμενος μεγάλου κοινοβίου, που βρισκόταν κοντά στη Γάζα, όπου διέλαμψαν με τον ασκητικό τους βίο ο Βαρσανούφιος με το μαθητή του Ιωάννη, καθώς επίσης και ο Μέγας αββάς Δωρόθεος.

Είναι λίγα αυτά που γνωρίζουμε για τον όσιο πατέρα Σέριδο. Μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι έζησε κατά τον 6 αιώνα μ.Χ. αφού ήταν σύγχρονος με τους οσίους Βαρσανούφιο, τον “Μέγα Γέροντα” και Ιωάννη που αποκαλείτο “Προφήτης” (και οι δυο τιμώμενοι στις 6 Φεβρουαρίου).

Γνωρίζουμε ότι ο Μέγας Βαρσανούφιος δίδασκε και καθοδηγούσε τους μοναχούς της Μονής μέσω του Οσίου Σέριδος, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε πρόσβαση στο κελί του. Ο Βαρσανούφιος και ο Ιωάννης έμεναν κλειδωμένοι μέσα στα κελιά τους και επικοινωνούσαν με τους ανθρώπους δια των επιστολών, τις οποίες υπαγόρευαν στον Όσιο Σέριδο.


Ο Όσιος Ιωάννης ο “Προφήτης” προείδε πολλά πράγματα εκ των οποίων την ημέρα του θανάτου του, η οποία θα ερχόταν μια εβδομάδα μετά την απεβίωση του Οσίου Σερίδου. Ο όσιος Βαρσανούφιος έζησε περισσότερο από τον μαθητή και φίλο του Ιωάννη, αλλά αρνήθηκε να επικοινωνήσει κι άλλο με τους ανθρώπους έξω από το κελί του. Αφού ο Βαρσανούφιος απεβίωσε το 540 μ.Χ., μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο όσιος Σέριδος πέθανε πριν από αυτή τη χρονολογία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Πηγή
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ