2019-08-13 17:04:40
Φωτογραφία για Καίγονται τα πρώτα σπίτια στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν τρία χωριά (pics+video)
Τα πρώτα σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη καίει, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το πρωί στην κεντρική Εύβοια, καταστρέφοντας πανέμορφο προστατευόμενο πευκοδάσος.

Τόσο το Μακρυμάλλη όσο και το Κοντοδεσπότι έχουν εκκενωθεί, καθώς η πυρκαγιά είχε πλησιάσει πολύ κοντά στους οικισμούς. Νωρίτερα εκκενώθηκε και μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή, το οποίο εικάζεται ότι έχει υποστεί ζημιές από την φωτιά. Στις 16:00 δόθηκε εντολή για εκκένωση και του χωριού Σταυρός.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».


Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις (4 αεροσκάφη Καναντέρ και 2 ελικόπτερα) αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξη της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους.

Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο ίδιος μάλιστα συγκλίνει και στην εκτίμηση ότι «τα προληπτικά μέτρα σε σχέση με την πιθανότητα εκκένωσης των χωριών δεν πρέπει να σπείρουν τον πανικό, καθώς είναι μέτρα προληπτικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Την ίδια στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς έτσι ώστε, όταν δοθεί η ευκαιρία από τους ανέμους, να μπορέσουν συντονισμένα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά που βρισκόταν, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα στην κεντρική Εύβοια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αντιμετώπιση της σαρωτικής πυρκαγιάς
greece-salonikia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ