2019-08-14 05:51:56
Φωτογραφία για Παραμένει η απειλή ελλείψεων στα φάρμακα λόγω Brexit
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη Virus

Τον κώδωνα του κινδύνου συνεχίζουν να κρούουν επαγγελματίες υγείας για την επάρκεια φαρμάκων και στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενο άναρχο Brexit.

Η 31η Οκτωβρίου πλησιάζει και το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι όλο και πιθανό, προκαλώντας κύματα ανησυχίας για την επάρκεια αγαθών τόσο στη Βρετανία όσο και εκτός αυτήν. Στελέχη του κλάδου τροφίμων, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασαν εκ νέου φόβους για ελλείψεις στη βρετανική αγορά, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν την αναμονή φορτία για αερομεταφορά προμηθειών αν χρειαστεί, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Στην περίπτωση, όμως, ειδικά των φαρμάκων οι επιπτώσεις στην προμήθεια φαρμάκων μπορεί να γίνουν αισθητές και εκτός της βρετανικής νήσου. Περίπου 45 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων μεταφέρονται από τη Βρετανία στην υπόλοιπη Ε.Ε
. κάθε μήνα (12 δισ. λίρες το 2016). Περίπου 1 δισεκατομμύριο κουτιά εισέρχονται και εξέρχονται του Ην. Βασιλείου ετησίως. Μια άναρχη έξοδος από την Ε.Ε. στα τέλη Οκτωβρίου θα βρει αρκετά φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις για να συνεχίσουν να εξάγονται από τη Βρετανία. Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας έχουν ήδη επισημάνει τα εμπόδια που μπορεί να εγείρουν στην προμήθεια των φαρμάκων οι αυξημένοι τελωνειακοί έλεγχοι.

Διαβάστε επίσης: Brexit: "Σε αναμμένα κάρβουνα" η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκου

«Παρά τις εντατικές προετοιμασίες από τη βιομηχανία για κάθε σενάρια, μια έξοδος χωρίς συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την προμήθεια φαρμάκων» σε όλη την Ε.Ε., αναφέρει στο Reuters στέλεχος της EFPIA. Από την άλλη, ο EMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) αναφέρει ότι η Ε.Ε. είναι καλά προετοιμασμένη για το Brexit και έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για σχεδόν όλα τα 400 φάρμακα που χρειάζονταν περαιτέρω έγκριση, λόγω της αναμενόμενης εξόδου της Βρετανίας. Εξαίρεση αποτελούν 3 φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία απαιτείται πανευρωπαϊκή άδεια. Άλλα βασικά φάρμακα μπορεί να συναντήσουν εμπόδια εποπτικού χαρακτήρα και να μπλοκαριστούν λόγω Brexit, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΜΑ.

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν και για άλλα φάρμακα που έχουν εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο. Μάλιστα, τα φάρμακα που πρέπει να περάσουν από νέα διαδικασία αδειοδότησης μετά το Brexit ανέρχονται σε σχεδόν 6 χιλιάδες! Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ολλανδία είχε κάνει λόγο για κίνδυνο ελλείψεων 50 σημαντικών φαρμάκων. Αν και για τα περισσότερα εξ αυτών έχει βρεθεί λύση, ανησυχίες υπάρχουν για την επάρκεια φαρμάκων λιγότερο απαραίτητων. Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων κυρίως λόγω προβλημάτων στην παραγωγή ή τη διάθεση. Συχνότερες ελλείψεις καταγράφουν τα εμβόλια. Η Βρετανία θα πρέπει να εγκρίνει εκατοντάδες νέα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της και τα οποία έχουν λάβει πανευρωπαϊκές άδειες κυκλοφορίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η χώρα εισάγει 37 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων μηνιαίως από την Ε.Ε..

Διαβάστε επίσης: Μείωση κλινικών μελετών στη Βρετανία λόγω BREXIT

Δεν είναι, όμως, οι αδειοδοτήσεις και οι πιθανές ελλείψεις το μόνο «αγκάθι» του Brexit. Το Λονδίνο χάνει την εποπτεία και τα οφέλη από τη διενέργεια κλινικών μελετών, καθώς ήδη αρκετές σχετικές λειτουργίες έχουν μετακομίσει σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα συρρικνώσει τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία και θα οδηγήσει σε περιορισμένες προμήθειες με υψηλότερα κόστη. Αλλά και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα επηρεαστούν από μια άναρχη έξοδο της Βρετανίας. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα καταγραφούν σημαντικές καθυστερήσεις στην προμηθευτική αλυσίδα λόγω των τελωνειακών πρωτοκόλλων, με τους χονδρεμπόρους όμως να εκτιμούν πως τελικά η ευρωπαϊκή αγορά θα προσαρμοτεί
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ