2019-08-14 08:48:50
Φωτογραφία για Chrome 76 κυκλοφόρησε: τι νέο φέρνει
O Chrome 76 μόλις πέρασε στο σταθερό κανάλι σήμερα. Αυτή η τελευταία έκδοση του browser της Google φέρνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στον ιστό. Το flash είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή και οι ιστότοποι δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν αν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.

Ναι ο νέος Google Chrome απενεργοποιεί πλέον το Adobe Flash από προεπιλογή σε όλους τους ιστότοπους. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ξανά, αλλά μπορείτε και να το χρησιμοποιήσετε μόνο σε λειτουργία κλικ-για-αναπαραγωγή. Ο Chrome εμφανίζει επίσης μια προειδοποίηση για το ότι δεν θα υποστηρίζει το Flash Player μετά το Δεκέμβριο του 2020.

Η Adobe θα σταματήσει επίσης να υποστηρίζει το Flash από το 2021. Έτσι η κίνηση της Google φαίνεται να έχει νόημα. Μέχρι τότε, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Flash, αλλά η Google το έχει κάνει πολύ δύσκολο για να ενθαρρύνει τους ιστότοπους να αναβαθμίσουν και να αφήσουν (επιτέλους) το Flash.


Οι ιστοσελίδες δεν θα μπορούν πλέον να ανιχνεύουν τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης

Οι ιστότοποι μπορούσαν να ανιχνεύσουν την λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, κάνοντας ένα FIleSystem API request, το οποίο είναι απενεργοποιημένο στην λειτουργία ανώνυμης περιήγησης. Ορισμένοι ιστότοποι χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα για να αποκλείσουν τους επισκέπτες που βρίσκονται σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, καθώς η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ένας κοινός τρόπος παράκαμψης των paywalls στον ιστό. 

Όπως φαίνεται η Google έκλεισε αυτό το κενό.

Για παράδειγμα, μερικοί ιστότοποι ειδήσεων, όπως η New York Times, περιορίζουν τον αριθμό των άρθρων που μπορείτε να διαβάσετε και σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε την λειτουργία ανώνυμης περιήγησης για να μπορεί να “μετράει” τα άρθρα. Οι ιστοσελίδες δεν θα είναι πλέον σε θέση να εντοπίζουν και να αποκλείουν τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.

Το Google αναφέρει ότι το χαρακτηριστικό δεν θα αρέσει στους ιστοτόπους που προσφέρουν περιορισμένο αριθμό άρθρων, αλλά συνιστά να απαιτούν από τους αναγνώστες να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους. Ο αποκλεισμός της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης ήρθε και η Google δεν θα το αλλάξει.

Κάποιοι ερευνητές έχουν ήδη βρει έναν τρόπο παράκαμψης, οπότε το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού καλά κρατεί. Η Google φυσικά θα συνεχίσει να επιδιορθώνει τα κενά.

Αυτόματο Dark Mode σε ιστότοπους

Με τον Chrome 76, οι ιστότοποι θα μπορούν να ανιχνεύσουν αν έχετε επιλέξει το Dark Mode στο λειτουργικό σας σύστημα, και θα μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτόματα μια λειτουργία Dark Mode για εσάς. Οι προγραμματιστές του διαδικτύου μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χαρακτηριστικό με το media query “prefers-color-scheme” στο CSS.

Οι ιστότοποι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν αυτήν τη λειτουργία, αλλά πολλοί ιστότοποι που προσέφεραν σκοτεινά θέματα -συμπεριλαμβανομένων του YouTube και του Twitter- θα μπορούσαν να συνδεθούν σε αυτήν τη λειτουργία και να τους ενεργοποιήσουν αυτόματα για εσάς αντί να σας ζητήσουν να πατήσετε ένα διακόπτη.

Οι ιστοσελίδες δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν Hijack στο Escape Key

Το πλήκτρο Escape μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσετε τη φόρτωση μιας σελίδας, ή για να κλείσετε κάποιο βίντεο και παράθυρα διαλόγου πλήρους οθόνης.

Δυστυχώς, ορισμένοι κακόβουλοι  ιστοτόποι απενεργοποιούν το Escape Key για να μην έχετε την δυνατότητα να κλείσετε αναδυόμενα παράθυρα στον Chrome. Η νέα έκδοση του Chrome, επιδιόρθωσε το κενό ασφαλείας. 

Ο Chrome δεν θα αφήνει τις επεκτάσεις να σας κατασκοπεύουν

Η Google φαίνεται να αφαιρεί δικαιώματα από τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης και απαιτεί από αυτές να ζητούν μόνο τα δεδομένα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Ορισμένες επεκτάσεις παρακολουθούν τις συνήθειες περιήγησής σας χωρίς να σας προειδοποιούν. Χάρη σε μια νέα σελίδα καταγραφής, θα μπορείτε να δείτε τι κάνει μια επέκταση στο σύστημά σας. 

Προς το παρόν, αυτή η λειτουργία κρύβεται πίσω από ένα command-line switch. Αφού ενεργοποιήσετε το flag  (enable-extension-activity-logging), θα μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε επέκταση από τη σελίδα Ρυθμίσεις των επεκτάσεων, να κάνετε κλικ στις λεπτομέρειες και στη συνέχει στο View Activity log για να δείτε τι κάνει μια επέκταση.

Progressive Web Apps ευκολότερες στην εγκατάσταση

Τα Progressive Web Apps (PWA) είναι ουσιαστικά ιστότοποι που έχουν μετατραπεί σε μια τοπική εφαρμογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εάν ένας ιστότοπος χρησιμοποεί PWAs, δεν χρειάζεται να αναπτύξει μια αποκλειστική εφαρμογή για κινητά, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα. 

Ως συνήθως ο νέος Chrome 76 έφερε πολλές αλλαγές για τους web developers, όπως βελτιώσεις στο Web Payments API. Μερικές λειτουργίες have been αφαιρέθηκαν, και τα developer tools απέκτησαν νέες λειτουργίες.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ