2019-08-14 17:55:04
Φωτογραφία για Η βότκα του Τσερνόμπιλ - Το πρώτο καταναλωτικό προϊόν από την ζώνη αποκλεισμού!
Χρειάστηκε να γίνουν αρκετές περιβαλλοντικές και επιστημονικές μελέτες, αλλά το πρώτο καταναλωτικό προϊόν από την εγκαταλελειμμένη ζώνη γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είναι γεγονός.

«Είναι το μόνο μπουκάλι που υπάρχει και τρέμω όταν το σηκώνω» δηλώνει στο BBC o καθηγητής Τζμι Σμιθ κρατώντας στα χέρια του την πρώτη φυάλη της βότκας Atomik, που παρασκευάζεται με σίτο και νερό από την ζώνη αποκλεισμού.

Η ομάδα υπό τον Σμιθ άριχσε να καλλιεργεί σιτηρά στη ζώνη και στη συνέχεια είχε την ιδέα να παράξει οινοπνευματώδη ποτά. Ο λόγος που επέλεξαν την βότκα έχει εν μέρει να κάνει με το γεγονός ότι ένα καθαρό, απεσταγμένο προϊόν μπορεί να παραχθεί ακόμη και από μολυσμένα σιτηρά. «Δεν είναι πιο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη βότκα. Κάθε χημικός θα σας πει ότι είναι απολύτως ασφαλής» τόνισε ο καθηγητής.

Εξήγησε πάντως ότι στόχος του project δεν ήταν απλά να γίνει ένα πείραμα. Ελπίζει ότι η πώληση της βότκας θα μπορούσε να παράσχει υποστήριξη στις κοινότητες γύρω από τη ζώνη αποκλεισμού, που προσπαθούν να λάβουν σειρά δράσεις και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: BBC
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ