2019-08-16 11:15:46
Φωτογραφία για Εκτίναξη οφειλών δημόσιας υγείας προς ιδιώτεςΣτα 200 εκατ. από 133 εκατ. τον Απρίλιο
naftemporiki.gr

Από την έντυπη έκδοση

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της δημόσιας υγείας κατά το 2019, φτάνοντας στο 44,2% των συνολικών χρεών της Γενικής Κυβέρνησης προς ιδιώτες. Φαίνεται μάλιστα πως ο τομέας της υγείας είναι αυτός που οδήγησε σε αύξηση τα συνολικά χρέη της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, τα οποία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 1.686 εκατ. ευρώ, με τα 200 εκατ. ευρώ να αποτελούν χρέη του ΕΟΠΥΥ και τα 546 των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο τέλος του 2018 τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς του ιδιώτες είχαν υποχωρήσει σε 294 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, με τα χρέη τότε να έχουν φτάσει στα 1.298 εκατ. ευρώ και να εκτιναχθούν το 2012 στα 1.765 εκατ. ευρώ. Πλέον τα χρέη έχουν προσεγγίσει τα 546 εκατ. ευρώ, καθώς κινήθηκαν ανοδικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επίσης, στο τέλος του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ είχαν διαμορφωθεί στα 191 εκατ. ευρώ. 


Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαμόρφωση των χρεών σ’ αυτά τα επίπεδα φέρει τη «σφραγίδα» Μπερσίμη, καθώς είχε παραλάβει τον Δεκέμβριο του 2015 ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες που ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές τότε ήταν 4,7 δισ. ευρώ.

Προς τρίτες χώρες

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού δεν συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό, δηλαδή συνολικά στο τέλους του 2015 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονταν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, για να υποχωρήσουν στο τέλος του 2018 στα 191 εκατ. ευρώ. 

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ΓΛΚ, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των χρεών και τον Απρίλιο είχαν υποχωρήσει στα 133 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν κατά 50% στο επόμενο δίμηνο και να φτάσουν στο τέλος του Ιουνίου στα 200 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων αποτελούν μικτά ποσά, δηλαδή εμπεριέχουν απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από ιδιώτες για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα. Επίσης οι μειώσεις των οφειλών κατά τα προηγούμενα χρόνια επιτεύχθηκαν και με τη σημαντική συμβολή των ίδιων των ιδιωτών, καθώς οι προμηθευτές της υγείας αποτελούν τον μοναδικό κλάδο ο οποίος επιβαρύνεται με rebate και clawback. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου το ότι υπήρξε ορθότερη διαχείριση ειδικά στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, που επέτρεψε και τη συνολική αποκλιμάκωση των χρεών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ