2019-08-16 12:00:15
Φωτογραφία για Έρχεται η ώρα της αλήθειας για το Καστελόριζο… σε ένα δίμηνο κρίνονται όλα
Ο τραχύς δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται να γίνει σύντομα πιο βατός. Μάλλον το αντίθετο. Εκτός από τα τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, η δημοσιοποιημένη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το “Ουρούτς Ρέϊς” για σεισμικές έρευνες πιθανότατα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελλόριζου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ελληνοτουρκική κρίση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτή να μετεξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ

ΠΗΓΗ: SLpress

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει τον σχεδιασμό για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση απεύχεται μία τέτοια εξέλιξη, προετοιμάζεται γι’ αυτήν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, εν αναμονή των τουρκικών κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα και στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό επίπεδο.


Η Αθήνα έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις κόκκινες γραμμές, ώστε η Άγκυρα να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν περιοριστεί σε παράτυπες NAVTEX για ανύπαρκτες ασκήσεις και σε προπαγανδιστικούς χάρτες, αλλά προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσει η παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών στην επίμαχη περιοχή.

Σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ. «Είμαστε ψύχραιμοι, αλλά δεν χωράει ασάφεια σε ό,τι έχει να κάνει με παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», μας είπε υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει ότι θα προβούν μετά τις 15 Αυγούστου σε σεισμικές έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (ΑΟΖ δεν έχουμε ανακηρύξει). Η εκτίμηση που υπάρχει σε διπλωματικούς κύκλους, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Λευκωσία, είναι ότι η ώρα της αλήθειας, όποια και αν είναι αυτή, θα έρθει τον Σεπτέμβρη και πιθανότερο τον Οκτώβρη.

Παρ’ ότι η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ακόμα σε μεταβατική φάση. Ο κύβος δεν έχει ριφθεί, με αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί να είναι ακόμα αμφίθυμοι όσον αφορά τον βαθμό της παρέμβασής τους στην πιθανή περίπτωση που ο Ερντογάν τελικά επιλέξει να τραβήξει το σκοινί και να προκαλέσει κρίση.

Μικρό καλάθι για Ουάσινγκτον

Αυτός είναι ο λόγος που στην Αθήνα δεν ελπίζουν σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση πολλά από την αμερικανική πλευρά. Ούτε βέβαια από την ΕΕ, η οποία, ως συνήθως, θα αντιδράσει καθυστερημένα και η αντίδρασή της θα περιοριστεί σε ανακοινώσεις, όχι σε πράξεις.

Στο υπουργείο Εξωτερικών αξιολογούν και συσχετίζουν το γεγονός ότι η αντίθεση ΗΠΑ-Τουρκίας όσον αφορά τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, δεν εμπόδισε τις δύο χώρες να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τους Κούρδους. Όπως είναι γνωστό, συμφωνήθηκε…
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ