2019-08-17 19:03:47
Φωτογραφία για BMW i3 VS Nissan LEAF
 Το best seller των ηλεκτρικών στην Ευρώπη για το 2018 αντιμετωπίζει το πιο ευυπόληπτο

premium. Και τα δύο αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του αύριο στις μετακινήσεις και μας δίνουν μία γεύση από τον θαυμαστό νέο κόσμο.

Δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα όπου το αποτέλεσμα ενός συγκριτικού μεταξύ δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα κριθεί (και) από το μήκος της μπαλαντέζας του βασικού εξοπλισμού, που στη μία από τις δύο περιπτώσεις θα είναι μακρύτερη.

Το δίκτυο των ταχυφορτιστών δημόσιας χρήσης, που για εμάς εδώ είναι ακόμα terra incognita, για τον Ολλανδό ή τον Γερμανό είναι μια απτή πραγματικότητα. Απολαύσεις όπως η οικιακή φόρτιση (ή, αλλιώς,η απαλλαγή από την υποχρέωση του βενζινάδικου), η οικονομία στις μετακινήσεις αλλά και το συνολικά πιο πολιτισμένο προφίλ των μετακινήσεών, μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να επιβάλλουν.

Για την προηγμένη Ευρώπη, ακόμα και τα παραπάνω τετριμμένα έχουν άλλη επίγευση
. Το κοινό οικιακό δίκτυο ρεύματος είναι πιο ικανό -άρα περιορίζεται και ο χρόνος φόρτισης-, υπάρχει πρόβλεψη για φόρτιση ακόμα και σε θέσεις στάθμευσης στον δρόμο, για να μη μιλήσουμε για το κόστος κτήσης και τα οικονομοτεχνικά οφέλη που έχει κάποιος που αποφασίζει να ηλεκτροδοτήσει την καθημερινή του μετακίνηση. Στην Ελλάδα η εμπειρία μέχρι τώρα είναι αρκετά διαφορετική. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιτάσσουν μια διαφορετική προσέγγιση που και να θέλεις ή να θεωρείς τον εαυτό σου έτοιμο, σεταρισμένο για να την αφομοιώσεις, οι συνθήκες και το περιβάλλον σε δυσκολεύουν. Στην πράξη, από τη φάση της φόρτισης έως και τη χρήση τους τα ηλεκτρικά θέλουν καλό προγραμματισμό, συνέπεια και… ψυχραιμία.

Επιβάλλουν διαφορετική αντίληψη για την απόσταση και τους χρόνους κάλυψής της, αρκετά διαφορετική σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Με τα τελευταία δηλαδή σου επιτρέπεται να καθυστερήσεις στην αναχώρηση («έλα μωρέ, θα το πατήσω λίγο στη διαδρομή και θα φτάσω στην ώρα μου») αλλά και να είσαι λίγο πιο ελαστικός με την κατανάλωση, αφού όπου και να πας έχεις επιλογές ανεφοδιασμού. Για τα ηλεκτρικά (στην Ελλάδα) κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για να είμαι ακριβής, μάλιστα, απαγορεύεται ρητώς και διά ροπάλου.

Με τις δύο από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο πάρκο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διατίθενται στη χώρα μας, το Nissan Leaf και την BMW i3, και τη συντακτική ομάδα του CAR διανύσαμε πολλά χιλιόμετρα σε μια δοκιμασία που στόχο είχε αφενός να διαπιστώσουμε τις δυνατότητές τους αφετέρου να ανακαλύψουμε και τον δικό μας βαθμό ετοιμότητας απέναντι στον διαφαινόμενο ραγδαίο εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης. Μην κουράζεστε να το πάτε μέχρι τέλους. Τα αυτοκίνητα αντεπεξήλθαν καλύτερα από εμάς. Απέδειξαν την τεχνολογική πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτό τον τομέα, βγάζοντας στην επιφάνεια τις δικές μας ανασφάλειες και άγχη που εν τέλει αποδείχτηκαν πιο μεγάλα απ’ όσο οι συνθήκες δικαιολογούσαν.

Το concept προέβλεπε να ταξιδέψουμε μέχρι τις εγκαταστάσεις του Ηρωνα, έξω από τη Θήβα, για να φωτογραφήσουμε στο περιβάλλον του ομώνυμου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα δύο ηλεκτρικά. Με ίδιες δυνάμεις, τα δύο EV πλήρως φορτισμένα μεν, αλλά και δεδομένη την επιστροφή χωρίς ενδιάμεση φόρτιση. Μιλάμε για μια διαδρομή έως τη Θήβα που μέσω της Αθηνών-Λαμίας και από το ίδιο σημείο εκκίνησης είναι συνολικά 202 km (101+101) και έχει κατά τη διάρκειά της απαιτητικές και ενεργοβόρες ευθείες και αρκετές υψομετρικές διαφορές. Στον πίνακα οργάνων η αυτονομία και των δύο ήταν κοντά στα 250 km (243 στο Nissan, 247 στην BMW).

Εξαρχής, λοιπόν, η αποστολή ήταν οριακή, μια και χρειαζόμαστε και κάποια επιπλέον χιλιόμετρα για τις απαραίτητες φωτογραφίες. Η διαδρομή, όσο η ένδειξη για το ενεργειακό απόθεμα είναι ψηλά, αποδεικνύεται ευχάριστη και ιδιαίτερα ξεκούραστη. Δεν «πλακώνεσαι» αλλά έχεις και την άνεση (όσο το όργανο δείχνει πάνω από 80% φόρτισης έχεις μια αλαζονεία) να κάνεις και δύο προσπεράσεις, ξεπερνώντας τα 120 km/h στο κοντέρ. Η ένδειξη του οργάνου για του πολειπόμενο ενεργειακό φορτίο είναι αντιστρόφως ανάλογη της διάθεσης του οδηγού να λειτουργεί «κανονικά», όπως και με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Όσο περνάει η ώρα και μειώνεται το απόθεμα σου, όλο και περισσότερο η κουβέντα με τον συνοδηγό στρέφεται στη βενζίνη και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης: «Να είχαμε ένα Wankel τώρα να μας φορτίζει τις μπαταρίες», ή «Μήπως τα υβριδικά είναι καλύτερα;». Η κορύφωση του δράματος γίνεται στην επιστροφή. Εκεί όπου το αντίστοιχο των «αναθυμιάσεων» των θερμικών αυτοκινήτων περιβάλλεται από περισσότερη απελπισία όταν οδηγείς ηλεκτρικό. Αρχίζεις και κάνεις σκέψεις για εγκατάλειψη του αυτοκινήτου, για αναμονή της οδικής βοήθειας που θα το φορτώσει για να το πάει σπίτι και άλλες κάθε άλλο παρά ευχάριστες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκούρα.

Ναι, όσο περισσότερο πλησιάζεις στο όριο της φόρτισης τόσο περισσότερο αγχώνεσαι οδηγώντας. Περνάς από το στάδιο «κάτι δεν κάνω καλά» στο «έτσι είναι η ζωή με τα ηλεκτρικά», αφού έχεις ρίξει τη μέση ωριαία ταχύτητα κίνησης για να καθυστερήσεις όσο περισσότερο γίνεται το διαφαινόμενο «μοιραίο». Ευτυχώς, όμως, το μόνο που«λεκιάζεις» είναι η αυτοπεποίθησή σου. Πιάνεις αναγκαστικά δεξιά και ρολάρεις χαλαρά βλέποντας ακόμα και τα σκούτερ να σε περνούν (είσαι στον αυτοκινητόδρομο,ρε διάολε). Η διαφορά ανάμεσα στα δύο ηλεκτρικά, που εν πολλοίς δικαιολογείται από τη διαφορά τους στην τιμή αγοράς, είναι το πώς διαχειρίζεται το καθένα το άγχος του οδηγού του.

Χωρίς κατηφόρα, σε επίπεδο δρόμο, με το Eco Pro + ενεργοποιημένο(περιορίζει τον κλιματισμό αλλά και τη μέγιστη ταχύτητα κίνησης στα 90 km/h), το i3 αναλύει τα δεδομένα της κίνησης σε πραγματικό χρόνο και υπολογίζει εκ νέου την αυτονομία. Είναι και κατά 235 kgm ελαφρύτερο από το Leaf, άρα έχει και πιο εύκολο έργο να διεκπεραιώσει. Έτσι, βλέπεις τα χιλιόμετρα που σου απομένουν να αυγατίζουν,σε αντίθεση με αυτά του Leaf που συνεχίζουν να μειώνονται, απλά καθυστερείς λίγο την αφαίρεσή τους από το σύνολο της διανυθείσας απόστασης. Και αυτή η διαφορά έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία του οδηγού – μια και, όπως φάνηκε από τη δοκιμασία μας, αμφότερα τα αυτοκίνητα καταφέρνουν να φτάσουν τα χιλιόμετρα που υπόσχονται ως αυτονομία.

Ίσως με λίγη περισσότερη ψυχολογική φθορά του οδηγού στην περίπτωση του Nissan Leaf, αλλά το υποσχόμενο αποτέλεσμα έρχεται. Η πραγματική αυτονομία είναι αυτή που ανακοινώνουν τα αυτοκίνητα ξεκινώντας με τις μπαταρίες τους πλήρως φορτισμένες. Δεν έχεις να φοβηθείς κάτι αναφορικά με αυτό, αρκεί να προσαρμοστείς εσύ στις αρχές λειτουργίας (και οικονομίας) των ηλεκτρικών. Το αντίθετο, ελέω έλλειψης υποδομών, είναι απλά αδύνατο.

Σίγουρα μέσα στο κόστος αγοράς τους πρέπει να υπολογίσεις και έναν -τουλάχιστον- ταχυφορτιστή, μια και οι ώρες που χρειάζονται για πλήρη φόρτιση στο κοινό δίκτυο είναι απλά απαγορευτικές για καθημερινή μετακίνηση (21 ώρες το Nissan, 15 η BMW). Από εκεί και πέρα, βάζοντας το πράγματα σε μια σειρά και μετά τη δοκιμασία που, τουλάχιστον για τα νεύρα και την αντοχή μου στο στρες, ήταν αποκαλυπτική έχω αρχίσει να βλέπω «μικρότερη» τη διαφορά της τιμής ανάμεσά τους. Αφού με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία η BMW δείχνει πως είναι δικαιολογημένα ακριβότερη.

KEY TECH

BMW i3: Το δίχως άλλο, τη μεγάλη διαφορά για το i3 κάνουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή. Δεν είναι μόνο το ανθρακόνημα στο πλαίσιο αλλά και η ποιότητα του hard-ware που υποστηρίζει τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα αλλά και των συσσωρευτών. Κρατάμε ως πολύ σημαντική διαφορά υπέρ του i3 την ύπαρξη του ενεργού συστήματος διατήρησης της θερμοκρασίας στις μπαταρίες.Το ενεργό σύστημα ψύξης/θέρμανσης των μπαταριών τις κρατάει στην ιδανική θερμοκρασία και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή απόδοση κάτω απ’ όλες τις συνθήκες,ενώ η ύπαρξή του παίζει σημαντικό ρόλο και στη μακροζωία τους. Να σημειώσουμε επίσης και τη μεγαλύτερη συχνότητα λήψης δεδομένων από τον επεξεργαστή του συστήματος που ελέγχει την αυτονομία, με αποτέλεσμα να έχεις πιο ακριβή πληροφόρηση αναφορικά με το ενεργειακό απόθεμα αλλά και τα χιλιόμετρα που σου απομένουν.

NISSAN LEAF: Το e-Pedal (λειτουργία του ενός πεντάλ)είναι το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της επιπλέον ανάκτησης ενέργειας κατά την κίνηση του αυτοκινήτου. Ενεργοποιώντας το πρόγραμμα Eco αλλά και το «B» του κιβωτίου (στα πρότυπα των υβριδικών αυτοκινήτων), το Leaf αποδεικνύεται επαρκές για να κατακτήσεις τις κορυφές που σου υπόσχεται η Nissan. Με την ενεργοποίησή του e-Pedal, το αυτοκίνητο φρενάρει έντονα όταν ο οδηγός αφήσει το γκάζι, γεγονός που σου δίνει τη δυνατότητα, αφού εξοικειωθείς, να κινείσαι υπολογίζοντας τις αποστάσεις χωρίς να πατάς ούτε για μια στιγμή το πεντάλ του φρένου. Ο ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη του Leaf κάνει πολύ καλή δουλειά, με δεδομένο και το ότι έχει να αντιμετωπίσει αρκετά μεγαλύτερο βάρος – απόρροια της χρήσης πιο συμβατικών υλικών στην κατασκευή του.

TECH:

BMW i3

Κινητήρας: EV σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη. Ενεργό σύστημα ψύξης/θέρμανσης συσσωρευτών

170 PS, 25,5 KGM

Κιβώτιο: Αυτόματο μίας σχέσης

Μετάδοση: στους πίσω τροχούς

Ανάρτηση: γόνατα macpherson (E ) πολλαπλών συνδέσμων (Π)

0-100 km/h: 7,3 ”,

Τελική: 150 km/h

Μέση Κατανάλωση: 16,8 (13,1 δοκιμής) lt/100 km

CO2: 0 g/km

Διαστάσεις (Μ/Π/Y): :4.011/1.775/1.598 mm

Μεταξόνιο: 2.570 mm

Βάρος: 1,345 kg

Χώρος αποσκευών: 260 lt

Τιμή: (από) 41.300 €

NISSAN LEAF

Κινητήρας: EV σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη.

150 PS, 32,6 KGM

Κιβώτιο: Αυτόματο μίας σχέσης

Μετάδοση: στους εμπρός τροχούς

Ανάρτηση: γόνατα macpherson (E ) ημιάκαμπτος άξονας (Π)

0-100 km/h: 7,9 ”,

Τελική: 144 km/h

Μέση Κατανάλωση: 19,4 (15,4 Δοκιμής) lt/100 km

CO2: 0 g/km

Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.490/1.788/1.530 mm

Μεταξόνιο: 2.700 mm

Βάρος: 1,580 kg

Χώρος αποσκευών: 394 lt

Τιμή: (από) 32.990 €

Πηγή: CAR
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ