2019-08-17 21:54:06
Φωτογραφία για Βαρυτικά κύματα από συγχώνευση μαύρης τρύπας με άστρο νετρονίων για «πρώτη φορά»
Τα βαρυτικά κύματα αποκαλύπτουν το «τραγικό φινάλε» ενός άστρου νετρονίων που καταβροχθίζεται από μια μαύρη τρύπα

Μάλλον πρόκειται για την πρώτη αξιόπιστη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων προερχόμενα από τέτοιου είδους αιτία – συγχώνευση δυαδικού συστήματος μαύρης τρύπας και άστρου νετρονίων. Οι ερευνητές που χειρίζονται τους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων LIGO και Virgo ανέφεραν το γεγονός στις 14 Αυγούστου στη δημόσια βάση δεδομένων ΕΔΩ:https://gracedb.ligo.org/superevents/S190814bv/

Στις 26 Απριλίου 2019 οι LIGO και Virgo ανίχνευσαν για πρώτη φορά σήμα προερχόμενου από την καταβρόχθιση ενός άστρου νετρονίων από μια μαύρη τρύπα [Βαρυτικά κύματα από την συγχώνευση μαύρης τρύπας με άστρο νετρονίων] (μια μέρα πριν, στις 25 Απριλίου 2019, οι βαρυτικοί ανιχνευτές εντόπισαν για δεύτερη φορά την συγχώνευση δυο άστρων νετρονίων, 2 χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος, τον Αύγουστο του 2017).


Αλλά το σήμα της 26ης Απριλίου ήταν αδύναμο και τελικά αμφίβολο. Η νέα ανακάλυψη έχει πιο στέρεες βάσεις: η ανίχνευση ήταν τόσο ξεκάθαρη αποκλείοντας την περίπτωση ψευδούς συναγερμού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο αντικειμένων πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 900 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη μέσα σε μια περιοχή του ουρανού περίπου 23 τετραγωνικών μοιρών (συγκριτικά η πανσέληνος καλύπτει περίπου 0,2 τετραγωνικές μοίρες).

Οι αστρονόμοι ερεύνησαν (και ερευνούν) την περιοχή με τα τηλεσκόπιά τους ψάχνοντας για φως που θα μπορούσε να έχει παραχθεί από την διαδικασία καταβρόχθισης του άστρου νετρονίων από την μαύρη τρύπα. Περαιτέρω μελέτη μιας τέτοιας σπάνιας σύγκρουσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη νέων μυστικών γι αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα του σύμπαντος. Αλλά και από μόνη της η ανίχνευση είναι συναρπαστική – τουλάχιστον για όσους δεν έχουν εμμονές με τα μπιτσόμπαρα της Μυκόνου.

πηγή: https://www.sciencenews.org/article/ligo-virgo-gravitational-waves-first-black-hole-swallowing-neutron-star

https://physicsgg.me/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ