2019-08-18 13:30:24
Φωτογραφία για Τι συμβαίνει με τη Γροιλανδία; Γιατί ο Trump θέλει να την αγοράσει και γιατί η Δανία δεν την πουλάει
Η είδηση ότι ο Donald Trump φέρεται να έχει συζητήσει με τους συμβούλους του την αγορά της Γροιλανδίας κατέκλυσε εν ριπή οφθαλμού τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Το τεράστιο νησί της Αρκτικής αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας και είναι ευρύτερα γνωστό γιατί καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από πάγο.

Ο Τραμπ "τρελάθηκε”

Πολιτικοί στη Δανία και τη Γροιλανδία έσπευσαν να διακωμωδήσουν το θέμα. "Αν αληθεύει ότι κάνει τέτοιες σκέψεις, τότε αποτελεί σαφή απόδειξη ότι έχει τρελαθεί. Για το πω ως έχει: Η ιδέα ότι η Δανία μπορεί να πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς τρελό”, δήλωσε ο Søren Espersen, εκπρόσωπος Τύπου, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, σύμφωνα με το DR.

Επομένως, αφήνοντας κατά μέρος το πόσο εφικτή είναι η αγορά του νησιού -ή ακόμη και το αν οι Γροιλανδοί μπορεί να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα- γιατί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στρέψει το βλέμμα του στη Γροιλανδία;


Στρατηγική θέση

Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό θεωρούν ότι η Γροιλανδία αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις στρατιωτικές τους επιδιώξεις. Η αμερικανική αεροπορική βάση Thule που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, απέχοντας λιγότερα από 1.000 μίλια από τον βόρειο πόλο, αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο για τις ΗΠΑ καθώς φιλοξενεί σύστημα αντιπυραυλικής ειδοποίησης, αλλά και εγκαταστάσεις επιτήρησης και ελέγχου του τομέα αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ.

Ο εναέριος χώρος του νησίου θεωρείται επίσης στρατηγικής σημασίας, τόσο για τις στρατιωτικές όσο και τις εμπορικές πτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η αυξανόμενη δραστηριότητα της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Γροιλανδίας έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δανία.

Πλουτοπαραγωγικές πηγές κάτω από τον πάγο

Οι καύσωνες που έχουν πλήξει το φετινό καλοκαίρι την Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να καταγράφει ρεκόρ, έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με τη Γροιλανδία. Ο θερμότερος αέρας και η αυξημένη θερμοκρασία της θάλασσας λιώνουν τους πάγους με ανησυχητικό ρυθμό. Πρόσφατα, επιστήμονες της NASA πέταξαν πάνω από τη Γροιλανδία και έριξαν αισθητήρες προκειμένου να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ επίγειες ερευνητικές ομάδες κατέγραψαν αξιοσημείωτες αλλαγές.

Όμως, με τους πάγους να λιώνουν, οι τεράστιες ποσότητες μετάλλων και ενεργειακών πόρων του νησιού -που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περιλαμβάνουν σιδηρομεταλλεύματα, μόλυβδο, ψευδάργυρο, διαμάντια, χρυσό, χαλκό, ουράνιο και πετρέλαιο- γίνονται πιο προσβάσιμα από ποτέ. Οι πολιτικοί της περιοχής θέλουν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους με στόχο να καταστήσουν την περιοχή εντελώς ανεξάρτητη από τη Δανία. Δεδομένου ότι η Δανία συνεχίζει να υποστηρίζει οικονομικά τη Γροιλανδία, συνεισφέροντας το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της, καθίσταται σαφής η αξία που έχουν οι εν λόγω πόροι.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Δανία δεν συζητά καν την ιδέα να "χάσει” τη Γροιλανδία. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι παρά την οικονομική εξάρτηση από τη Δανία, ο πληθυσμός των 56.000 κατοίκων του νησιού απολαμβάνει μεγάλο βαθμό πολιτικής αυτονομίας.

"Παρά τα λάθη που έχουν γίνει σε σχέση με τη Γροιλανδία κατά τη διάρκεια των ετών, θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι δεν υπήρξε ποτέ αυτόχθονος λαός που να απολαμβάνει την ανεξαρτησία του με βάση τους δικού του όρους, όπως συμβαίνει με τους Γροιλανδούς, σημειώνει ο Δανός πολιτικός, Martin Lidegaard, στην Copenhagen Post.

Του David Nikel
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ