2019-08-18 14:00:26
Φωτογραφία για Κως: Αντιδράσεις των ξενοδόχων για τις πινακίδες που προειδοποιούν για τσουνάμι
Οθόνες και πινακίδες που προειδοποιούν για τσουνάμι τοποθετήθηκαν στο νησί της Κω στο πλαίσιο πιλοτικού ερευνητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας όμως ενστάσεις τοπικών φορέων για πιθανό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η τοποθέτηση οθονών την θερινή περίοδο και δίχως προγενέστερη ενημέρωση του πληθυσμού ήταν άστοχες. Ξεκαθάρισε όμως ότι είναι υπέρμαχος τέτοιων πρωτοβουλιών ώστε να αρχίσει η εκπαίδευση των Ελλήνων για ενδεχόμενο τσουνάμι.

Η Κως επελέγη για το πρόγραμμα, μαζί με άλλες δύο ευρωπαϊκές πόλεις, λόγω του κύματος ύψους 1,5 μέτρου που προκλήθηκε από τον σεισμό του 2017.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η εμφάνιση τσουνάμι στον ελλαδικό χώρο είναι δυνατή μετά από σεισμική δραστηριότητα. Επισήμανε μάλιστα ότι ο μεγάλος αριθμός νησιών και το μήκος των ακτών μας καθιστούν πολλές περιοχές ευάλωτες, ειδικά με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που συρρέει στις παραλίες τα καλοκαίρια.


Υπογράμμισε ότι είναι λάθος να υποτιμάται η επικινδυνότητα τσουνάμι 1,5 μέτρου, υπενθυμίζοντας πως εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους πέρυσι στην Ινδονησία όταν ανάλογου ύψους κύμα έπληξε την σεισμόπληκτη νήσο Σιλαουέζι, όπου δεν υπήρξε σωστή προειδοποίηση.

Ο σεισμολόγος εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει και άλλα διεθνή κονδύλια που σχετίζονται με την προετοιμασία ή την προειδοποίηση για τσουνάμι.

«Μακάρι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια», είπε.

Πηγή: skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σκέψεις για αλλαγή ύφους...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σκέψεις για αλλαγή ύφους...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ