2019-08-19 13:50:44
Φωτογραφία για «Επιχείρηση χάος»: Ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και κομφούζιο στα λιμάνια θα φέρει ένα άτακτο Brexit
Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Times.

Σύμφωνα με τους Times, τα έγγραφα αυτά που ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία "Yellowhammer" εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν σχολιάζει έγγραφα τα οποία έχουν διαρρεύσει.

Ωστόσο, κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reutersαναφέρει ότι τα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία διέρρευσαν από πρώην υπουργό στην προσπάθεια να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα έγγραφα αυτά ο υπουργός Ενέργειας Κουάζι Κουάρτενγκ δήλωσε στο Sky News: «Νομίζω ότι υπάρχει πολλή κινδυνολογία και πολλοί παίζουν στο 'Πρόγραμμα Φόβος'... Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μη συμφωνία».

«Θα είμαστε πλήρως έτοιμοι να φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.»

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό των ετοιμασιών για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν βασίζονται στο χειρότερο σενάριο.

«Το Yellowhammer είναι το χειρότερο σενάριο -- σημαντικά βήματα έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προκειμένου να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός του Brexιt», έγραψε ο Γκόουβ στο Twitter.

Michael Gove

✔@michaelgove

We don’t normally comment on leaks - but a few facts - Yellowhammer is a worst case scenario - v significant steps have been taken in the last 3 weeks to accelerate Brexit planning - and Black Swan is not an HMG doc but a film about a ballet dancer... https://twitter.com/rosamundurwin/status/1162962653427437568  5.111

1:59 μ.μ. - 18 Αυγ 2019
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ