2019-08-20 09:33:11
Φωτογραφία για Με περισσότερες δόσεις και εισοδηματικά κριτήρια η νέα πάγια ρύθμιση στην Εφορία
Το ενδεχόμενο μια νέας πάγιας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις βάζει στο τραπέζι το Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τις βελτιώσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων, για όσους απέκτησαν ή θα αποκτήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 01/01/2019. Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΥΠΟΙΚ είναι η νέα πάγια ρύθμιση να προβλέπει 24 δόσεις για τις πάγιες φορολογικές υποχρεώσεις και έως 36 δόσεις για τις έκτακτες υποχρεώσεις. Το σχέδιο προβλέπει μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, που θα λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τις 120 δόσεις, να υπάρχει μια λειτουργική εναλλακτική λύση για τις νέες οφειλές στην εφορία.

Η ρύθμιση εξετάζεται να συνοδεύεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενδεχομένως και με μπόνους για όσους εξοφλούν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ωστόσο όλες οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας του Σεπτεμβρίου.


Την ίδια ώρα οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την διαδικασία ενεργοποίησης της νέας βελτιωμένης ρύθμισης των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, είναι έτοιμες για υπογραφή και δημοσίευση. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής του συστήματος TAXISnet που θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Η μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%, η αύξηση των δόσεων, μέσω της μείωσης της κατώτερης δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, αλλά και η δυνατότητα με την ένταξη στην ρύθμιση να ανακαλούνται αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του φορολογούμενου, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων χρωστούν στην Εφορία.

Όσοι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο ενταχθούν στη ρύθμιση, θα μπορούν επίσης να κινούν ελεύθερα τους λογαριασμούς τους, καθώς οι δεσμεύσεις θα αρθούν και οι κατασχέσεις στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους θα σταματήσουν. Κι αυτό διότι η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων προβλέπει, για όσους οφειλέτες εντάσσονται σ’αυτήν, αναστολή των ήδη υφιστάμενων δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και παύση των κατασχέσεων ποσών από τα υπόλοιπα των λογαριασμών

Έντονο είναι το ενδιαφέρον και από τις επιχειρήσεις που με τις αλλαγές που έγιναν, μπορούν να επωφελούνται από τις 120 δόσεις και οι επιχειρήσεις με χρέη μέχρι και 1 εκ. ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε όσους παρέλειψαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, να εκπληρώσουν εκπρόθεσμα τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και να ρυθμίσουν τις οφειλές που θα προκύψουν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση ξεπερνά ήδη τους 250.000. Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλέτες με σημαντικά χρέη που θεωρούνται «βιώσιμοι», καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών από τη «δεξαμενή» των περίπου 4 εκατ. υπόχρεων που είτε χρωστά μικρά ποσά, είτε πολύ μεγάλα τα οποία και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει ή πτωχεύσει. 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ