2019-08-20 17:37:54
Φωτογραφία για Πόσο επικίνδυνες είναι οι αμπούλες γέλιου που κυκλοφορούν;
Για άλλη μια χρονιά παρατηρούνται να κυκλοφορούν σε κλαμπ οι αμπούλες γέλιου. Χθες οι τελωνειακές αρχές εντόπισαν μεγάλες ποσότητες

Η νέα «τρέλα», που έχει κατακλύσει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, λέγεται «αέριο γέλιου» ή «αέριο ευθυμίας» ή ακόμα και «αέριο των ηλιθίων». Το ναρκωτικό αυτό έχει φτάσει και στους δημοφιλείς ελληνικούς νεανικούς τουριστικούς προορισμούς με τις μικρές αμπούλες που περιείχαν το αέριο να έχουν αντικατασταθεί από μπαλόνια, τα οποία οι νέοι καταναλώνουν σαν τρελοί.

Το υποξείδιο του αζώτου ( Ν2Ο, Πρωτοξείδιο του αζώτου, Νιτρώδες οξείδιο) το οποίο αναφέρεται και ως «αέριο γέλιου» ή «ιλαρυντικό αέριο» (laughing gas, Hippy Crack), είναι ένα άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με μια πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση.

Οι προβλεπόμενες χρήσεις του είναι ενδεικτικά:

1. Ως αναισθητικό και αναλγητικό.

2. Ως πρόσθετο τροφίμων (Ε942).


3. Ως οξειδωτικό: για την αύξηση της ισχύος της μηχανής αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αναμιγνυόμενο με το εισαγόμενο στη μηχανή καύσιμο.

Διοχετεύεται σε μπαλόνια απ' όπου εισπνέεται από τον χρήστη και λόγω της ευφορίας που προκαλεί η κατανάλωσή του, χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Από τη χρήση του επέρχεται ζάλη, ενδεχομένως και απώλεια μνήμης, ενώ σε συνδυασμό με αλκοόλ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Η εισπνοή του αερίου μέσα από τα μπαλόνια επιφέρει ευθυμία και αίσθηση χαλάρωσης ενώ η επίδρασή του είναι πολύ μικρή καθώς κρατά κοντά στο ένα λεπτό. 

Το νέο τρεντ ήρθε για να αντικαταστήσει τα παράνομα ναρκωτικά στα κλαμπ και τους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας καθώς μερικές εισπνοές από υποξείδιο του αζώτου προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο.

Το υποξείδιο του αζώτου βρίσκεται στο εμπόριο σε μορφή αμπούλας. Έχει την ικανότητα να αντιδρά με τα άτομα του οξυγόνου και να μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο αντιδρά με το όζον, αποτελώντας έναν φυσικά προερχόμενο ρυθμιστή του ατμοσφαιρικού όζοντος. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, απώλεια ισορροπίας, εξασθένησης μνήμης και νόησης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων αναφέρει ότι «η ανεξέλεγκτη και μη κατάλληλη χρήση του υποξειδίου του αζώτου έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους. Κυρίως ασφυκτικούς θανάτους».

Σύμφωνα τέλος με το ρεπορτάζ «πρωταθλήτριες» στη χρήση του «αερίου του γέλιου» στην Ελλάδα είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη με τα περιστατικά των τουριστών που καταρρέουν να είναι καθημερινά ενώ πλήθος συλλήψεων και κατασχέσεων έχουν πραγματοποιηθεί.

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις

Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο

Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί ωστόσο ανησυχούν ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπίσει ακόμα πόση είναι η ποσότητα του υποξειδίου του αζώτου που πρέπει να καταναλώσει ένας άνθρωπος για να θεωρηθεί κρίσιμο για την υγεία του.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ