2019-08-21 14:43:26
Φωτογραφία για Πόρος: Η «προφητική» ανάρτηση του πιλότου του μοιραίου ελικοπτέρου - Τί λέει αυτόπτης μάρτυρας
Σοκ έχει προκαλέσει το δυστύχημα στον Πόρο με τους τρεις νεκρούς, τη στιγμή

που στο φως έρχονται νέες αποκαλύψεις για τον έλληνα χειριστή του μοιραίου ελικοπτέρου.

Πρόκειται για τον Νίκο Kαρυστινό, ο οποίος έχει καταγωγή από την Αθήνα, ενώ έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Σαντορίνη. Ο ίδιος προερχόταν από την Πολεμική Αεροπορία, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων, και φέρεται να είχε πολλές ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ήταν πατέρας τριών παιδιών και ιδιαίτερα αγαπητός στον κύκλο των συναδέλφων του.

Η τραγική ειρωνεία, ωστόσο, είναι πως στις 10 Ιουλίου είχε κάνει μία ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, η οποία αποδείχτηκε «προφητική».

«Χαλάς την υγεία σου για μια δουλειά που σε περίπτωση θανάτου σου, θα ‘βρισκε αντικαταστάτη σε μια εβδομάδα. Πρόσεχε τον εαυτό σου γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει» είχε γράψει χαρακτηριστικά.


Σέλφις του πιλότου πριν τη μοιραία πτήση του ελικοπτέρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πέντε τελευταίες σέλφι που τράβηξε ο άτυχος πιλότος του Agusta A109C, πέντε μόλις λεπτά πριν παραλάβει τους δυο Ρώσους επιβάτες και απογειωθεί, για να συντριβεί δευτερόλεπτα μετά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και στον Γαλατά.

«Περιμένοντας τους επιβάτες στον Γαλατά Πόρου. Τώρα.» έγραφε στο τελευταίο ενδεχομένως γραπτό του μήνυμα ο άτυχος πιλότος του ελικοπτέρου Agusta A109C, Νίκος Καρυστινός, ελάχιστα μόλις λεπτά πριν παραλάβει τους δυο Ρώσους πελάτες. Εκείνη τη στιγμή ο πιλότος έστρεψε την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου προς το μέρος του και τράβηξε μερικές φωτογραφίες τον εαυτό του με σκοπό να τις στείλει σε φιλικό του πρόσωπο, θέλοντας να του δείξει πως όλα είναι εντάξει και πως βρίσκεται στον Πόρο για μια πτήση ρουτίνας με σκοπό να παραλάβει και να μεταφέρει δυο πελάτες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σε αυτές τις πέντε φωτογραφίες o πιλότος φαίνεται ήρεμος και νηφάλιος. Φοράει τη στολή του, τα γυαλιά του είναι κρεμασμένα στο πουκάμισο του και δείχνει να χαμογελάει. Τίποτα δεν προδικάζει τα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν. Οι εικόνες δείχνουν έναν έμπειρο χειριστή που περιμένει να εκτελέσει το δρομολόγιο του.

Σπαρακτικά μηνύματα

«7 χιλιάδες ώρες πτήσης στην Πολεμική Αεροπορία με αεροπλάνα και ελικόπτερα, η ζωή σου όλη, ήσουν και θα είσαι για πάντα ο καλύτερος πατέρας, τα παιδιά μας ήταν και είναι υπερήφανα που είσαι ο πατέρας τους» αναφέρει στην σπαρακτική της ανάρτηση στο facebook η πρώην σύζυγος του και μητέρα των τριών παιδιών τους τα οποία υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

«Άδικα χάθηκες στους ουρανούς που πάντα λάτρευες» προσθέτει και συνεχίζει: «Η ευχή σου να ακολουθεί τα παιδιά μας πάντα πάντα, έκανες τόσα όνειρα για αυτά αλλά η μοίρα σου άλλα έγραψε. Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, γιατί εκεί θα πας. Δεν θα ξεχαστείς, τα παιδιά και τα μικρά τους είναι η συνέχεια σου. Καλό ταξίδι Νίκο μου.»

Ο Νίκος Καρυστινός είχε διατελέσει μοίραρχος των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και αποστρατεύτηκε ως σμήναρχος το 2017 για να εισέλθει έπειτα στον ιδιωτικό τομέα. Στην εταιρία Ifly σύμφωνα με πληροφορίες προσελήφθη πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ακολουθώντας την διαδρομή κι άλλων απόστρατων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν λάτρης της ταχύτητας, οδηγούσε μηχανές μεγάλου κυβισμού, όμως ποτέ του δεν είχε ούτε ένα ατύχημα.

Μαρτυρίες σοκ για το ελικόπτερο

Η μαρτυρία μιας γυναίκας συγκλονίζει. Ζήτησε άδεια από τον πιλότο να καταγράψει την απογείωση από το ελικοδρόμιο του Γαλατά χωρίς να μπορεί να φανταστεί τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

«Πήγαμε εμείς κοντά και ήταν εκεί το ελικόπτερο, ετοιμάζοταν και μιλούσαμε με τον πιλότο. Μου έλεγε για τα παιδιά και για τα εγγόνια του. Μετά από λίγα λεπτά ήρθαν με ταξί δύο κύριοι. Τους λέω αν μας επιτρέπουν αν δούμε την απογείωση… Τι να πω. Δεν πήρε ύψος το ελικόπτερο, δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχουν και κάποια ένδειξη τα καλώδια, αυτές τις μπάλες που βάζουν για να φαίνονται…».

Το ελικόπτερο ήταν μισθωμένο και εκτελούσε εμπορική πτήση Κρανίδι – Ελ. Βενιζέλος με ενδιάμεσο σταθμό τον Γαλατά.

Στις 15.32 λίγα λεπτά πριν την απογείωση ο πιλότος επικοινωνεί με την προσέγγιση Αθήνας ενημερώνοντας ότι επρόκειτο να απογειωθεί. Μετά από λίγο η προσέγγιση προσπαθεί να επικοινωνήσει με το ελικόπτερο αλλά δεν λαμβάνει καμιά απάντηση και τότε ειδοποιείται έρευνας και διάθεσης.

«Επιασε με τον μπροστά έλικα, λίγο πήγε κάπως να σταθεροποιηθεί, χτύπησε και πίσω έγινε η πτώση. Ημασταν μέσα στο αυτοκίνητο και όλα έγινα μπροστά μας σαν να το βλέπαμε στην τηλεόραση. Ηταν φοβερό», τονίζει μια αυτόπτης μάρτυρας.

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στα νερά του Πόρου αναζητούν οι εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διευκρινιστεί αν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή σε μηχανική βλάβη.

Από τις περιγραφές που έκαναν οι αυτόπτες μάρτυρες, όλα συντείνουν στο σενάριο το ελικόπτερο που μετέφερε τους Ρώσους να παρουσίασε βλάβη. Κάτοικος της περιοχής υποστήριξε ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μία φορά, ενώ όταν τα κατέφερε και πήρε λίγο ύψος, εξερράγη.

Άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι το ελικόπτερο επιχείρησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και τότε έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, με συνέπεια να συντριβεί.

Φως στην υπόθεση θα ρίξουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Το τραγικό δυστύχημα του Agusta A109C συνέβη περίπου στις 15:40 το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, για άγνωστο λόγο προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά η συντριβή στη θάλασσα, με συνέπεια τον θάνατο του πιλότου και των δύο επιβατών.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών ανέσυραν τις σορούς των δύο Ρώσων επιβατών αλλά και του Έλληνα χειριστή Νίκου Καρυστινού, που προερχόταν από την Πολεμική Αεροπορία. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που οι δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly, που εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων, εκτελούσε πτήση αεροταξί και σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε κατατεθεί, ερχόταν από το Κρανίδι προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει τους δύο Ρώσους επιβάτες.

Χθες λίγο μετά τις 6 το απόγευμα δύο Ρωσίδες που γνώριζαν τους άτυχους Ρώσους και φιλοξενούνταν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος οδηγήθηκαν στις Λιμενικές Αρχές προκειμένου να δώσουν κατάθεση για όσα γνωρίζουν για την υπόθεση.
pronews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ