2019-08-22 18:09:21
Φωτογραφία για Και τώρα το «γείωμα» - Μέρκελ: Δεν έδωσα στη Βρετανία περιθώριο 30 ημερών
Η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι ήθελε να υπογραμμίσει πόσο λίγος χρόνος

υπάρχει πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου

Ψυχραίνει το κλίμα με τη διευκρίνιση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσγειώνει όσους έπευσαν μετά τη συνάντησή της με τονΜπόρις Τζόνσον να μιλήσουν για υποχώρηση των Βρυξελλών έναντι των απαιτήσεων της Βρετανίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε, συγκεκριμένα, πως δεν έδωσε στη Βρετανία περιθώριο 30 ημέρων για να βρει μια λύση στο αποκαλούμενο ιρλανδικό «backstop» (δίχτυ ασφαλείας), αλλά ήθελε να υπογραμμίσει πόσο λίγος χρόνος υπάρχει πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Είπα πως αυτό που μπορεί κάποιος να επιτύχει σε τρία ή δύο χρόνια, μπορεί επίσης να επιτευχθεί σε 30 ημέρες. Για να το πω καλύτερα, κάποιος πρέπει να πει πως μπορεί να το επιτύχει και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.


«Δεν πρόκειται για τις 30 ημέρες. Οι 30 ημέρες ειπώθηκαν ως ένα παράδειγμα για να καταδειχθεί το γεγονός ότι χρειαζόμαστε να το επιτύχουμε σε σύντομο χρόνο επειδή η Βρετανία έχει δηλώσει πως θέλουν να φύγουν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Βερολίνο με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η Μέρκελ φάνηκε να δηλώνει πως μια λύση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

«Ειπώθηκε πως θα βρούμε πιθανόν μια λύση σε δύο χρόνια. Όμως θα μπορούσαμε επίσης να βρούμε μία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;», είπε η Μέρκελ.

Ο Τζόνσον δήλωσε επανειλημμένα πως το ιρλανδικό backstop --που αποτελεί ένα πρωτόκολο στη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία πέτυχε η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι- πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Μέρκελ του έδωσε περιθώριο 30 ημερών για να βρει εναλλακτικές επιλογές και πρόσθεσε πως υπάρχει ευρύ πεδίο για μια συμφωνία.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα στον Τζόνσον πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει η διαπραγμάτευση μιας εντελώς νέας συμφωνίας για το Brexit.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ