2019-08-22 18:14:54
Φωτογραφία για Μακρόν σε Τζόνσον: Μην περιμένεις νέα συμφωνία για το Brexit μέσα σε 30 ημέρες
Στόχος μου είναι να προστατευθεί η ΕΕ είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι είναι θέμα της

Βρετανίας να αποφασίσει το μέλλον της και συμπληρώνοντας ότι «η Γαλλία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα» - Εφικτή ακόμα η συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είπε ο Τζόνσον

Ξεκάθαρος ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία για το Brexit μέσα στις επόμενες 30 ημέρες εμφανίστηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Μπόρις Τζόνσον στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι μπορεί να παρουσιάζεται ως ο «σκληρός» των διαπραγματεύσεων, εντούτοις ο ίδιος θέλει λύση. Ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μέσα σε 30 ημέρες που θα είναι πολύ διαφορετική από την ήδη υπάρχουσα.

Στόχος μου είναι να προστατευθεί η ΕΕ είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι είναι θέμα της Βρετανίας να αποφασίσει το μέλλον της και συμπληρώνοντας ότι «η Γαλλία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα».


Όσον αφορά το backstop για την Ιρλανδία ο Γάλλος πρόεδρος το χαρακτήρισε σημαντικό στοχείο που διασφαλίζει τόσο την σταθερότητα στη χώρα αυτή όσο και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Σε παρέμβασή του ο Τζόνσον υποστήριξε ότι «η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιβάλει ελέγχους στα σύνορα κάτω από καμία προϋπόθεση».

Σε ερώτηση, δε, για την εναλλακτική ο Τζόνσον παρέπεμψε σε ένα σχέδιο που έχουν ετοιμάσει Βρετανοί βουλευτές κλείνοντας τις δηλώσεις των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες με τη φράση «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Τζόνσον: Εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, με τη σειρά του, στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει μία συμφωνία για το Brexit και ότι θεωρεί πως η επίτευξή της μέχρι την 31η Οκτωβρίου είναι ακόμη εφικτή.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες του την Τετάρτη στο Βερολίνο έλαβε «ισχυρή ενθάρρυνση» από τις δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες στον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Brexit, αλλά τον ενθάρρυνε να βρει και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες αξιόπιστη λύση που θα αντικαθιστά το ανεπιθύμητο στο Λονδίνο backstop σε διάστημα 30 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ πρότεινε το Λονδίνο να αναζητήσει και να διαμορφώσει πρόταση για τον μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το backstop σε 30 ημέρες, έναντι του διαστήματος των δύο ετών που προβλέπει η συμφωνία του Brexit για την μετάβαση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, επιπλέον, ότι υπάρχουν «εύκολα διαθέσιμες πρακτικές λύσεις» ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των συνόρων ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Οι τεχνικές λύσεις είναι εύκολα διαθέσιμες», είπε ο Τζόνσον, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει «με κανένα τίμημα να εγκαθιδρύσει ελέγχους στα σύνορα».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ