2019-08-23 09:49:42
Φωτογραφία για Aντίστροφη μέτρηση σαράντα ημερών για τις 120 δόσεις στα Ταμεία
Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα ταμεία πριν κλείσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις οφειλετών προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για σαράντα ακόμα μέρες περίπου και συγκεκριμένα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Υπουργός Εργασίας, κος. Γιάννης Βρούτσης έχει αποκλείσει να δοθεί παράταση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ασφαλιστικών φορέων, έως τώρα έχουν γίνει δεκτές 95.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών.

Το ποσό το οποίο έχει ρυθμισθεί φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, κοντά στις 47.000 είναι ρυθμίσεις για χρέη ελευθέρων επαγγελματιών προς τον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. ρυθμίστηκαν οφειλές 400 εκατ. ευρώ), στις 35.000 ανέρχονται οι ρυθμίσεις για χρέη εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ (1 δισ. ευρώ), στις 10.5000 έχουν ανέλθει οι ρυθμίσεις για χρέη προς το τέως ΟΓΑ και μόλις στις 1.500 έφτασαν οι ρυθμίσεις των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών για οφειλές στο τέως ΕΤΑΑ.


Με βάση αυτά τα δεδομένα, κάθε μήνα πλέον αναμένονται εισπράξεις όχι πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως παραμένει ρεαλιστικός, ο ελάχιστος άτυπος στόχος για ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών έως και 3 δισ. ευρώ,μέσω της ένταξης τουλάχιστον 200.000 οφειλετών, προκειμένου να αυξηθούν οι μηνιαίες εισπράξεις στα 30 εκατ. ευρώ (έναντι 15 εκατ. ευρώ που είναι με βάση τα τωρινά δεδομένα) και σε ετήσια βάση να φτάσουν τα 360 εκατ. ευρώ.

Η επιβεβαίωση αυτών των προβλέψεων αποτελεί όρο για την επίτευξη του στόχου είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ φέτος από "ρυθμίσεις” , δηλαδή όχι μόνο από τις 120 δόσεις, αλλά και από άλλους παλιότερους διακανονισμούς, μαζί και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοφειλετών που δεν συμμορφώνονται στις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Αν δεν ανέβουν, όμως, τους επόμενους 1 – 2 μήνες, οι εισπράξεις από τις 120 δόσεις, τότε οι συνολικές εισπράξεις από τις εν γένει "ρυθμίσεις” δεν αναμένεται να υπερβούν τα 1,2 δισ. ευρώ, εντείνοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες (αρκετά πριν το τελευταίο μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων) πιέσεις στον προϋπολογισμό των ταμείων.

Ωστόσο, ακόμα και αν προσεγγισθεί ένα τέτοιος στόχος (ρύθμιση χρεών ύψους 3 δισ.ευρώ), από ορισμένα στελέχη των ταμείων θεωρείται και πάλι χαμηλός.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεδομένων των ευνοϊκών όρων της νέας ρύθμισης ειδικά για τους ελευθέρους επαγγελματίες (σ.σ. επανϋπολογισμός -μείωση οφειλών προ του 2017, μεγάλος αριθμός δόσεων) , θα έπρεπε να μπουν στη ρύθμιση χρέη ακόμα και 10 -15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, οι οφειλές προς τα ταμεία έφτασαν τον περασμένο Ιούνιο στα 35,1 δισ. ευρώ, έναντι 35,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2019.

Η μείωση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στον επανϋπολογισμό των οφειλών των επαγγελματιών προ του 2017 (μέσω της ένταξης στη τρέχουσα ρύθμιση των 120 δόσεων) ο οποίος οδηγεί σε μείωση τους 60% -65% .

Ωστόσο,δεν έχουν ενσωματωθεί σ΄αυτήν την έκθεση οι ανείσπρακτες εισφορές των επαγγελματιών κατά το 2017.

Μαζί με αυτές, οι οφειλές στα ταμεία αγγίζουν τα 35,8 δισ. ευρώ. Η πραγματική κατάσταση, όμως, είναι πολύ χειρότερη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Εργασίας. Οι οφειλές στα ταμεία αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί όλες οι παλιές (δηλ. Προ του 2017) οφειλές ιδίως προς τον τέως ΟΓΑ και το τέως ΕΤΑΑ.

Από αυτές τις οφειλές (σ.σ. 40 δισ. ευρώ), το 50% θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες ως εισπράξιμο, δηλαδή τα 20 δισ. ευρώ. Αν τελικά ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων συνολικά 3 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί έως τώρα), θα μείνουν άλλα 17 δισ. ευρώ εισπράξιμων οφειλών, τα οποία θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση πως θα τα εισπράξει, τονίζουν οι ίδιες πηγές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ