2019-08-23 13:04:38
Φωτογραφία για Σκανδιναβική αλληλεγγύη για τη Γροιλανδία; Η Ισλανδή πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει τον Πενς
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα βρίσκεται στο Ρέικιαβικ στις 2 Σεπτεμβρίου - Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία όταν η πρωθυπουργός της Δανίας αποκάλεσε

«παράλογη» την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ σχεδιάζει να αποφύγει μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ρέικιαβικ στις 2 Σεπτεμβρίου και να πάρει μέρος σε συνάντηση για την ασφάλεια και την άμυνα.

Η σχετική απόφαση της Ισλανδής πρωθυπουργού έγινε γνωστή την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία, όταν η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέριξεν χαρακτήρισε «παράλογη» την ιδέα του πλανητάρχη να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία.

Αν και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Δανία, για τις 2-3 Σεπτεμβρίου, ακυρώνεται, η Δανή πρωθυπουργός δήλωσε μεν «ενοχλημένη» από την απόφαση Τραμπ αλλά παράλληλα, τόνισε πως «οι σχέσεις Δανίας - ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε κρίση».


Πάντως, η Ισλανδή πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όχι επειδή τρέφει περιφρόνηση για το πρόσωπό του, αλλά λόγω της σημαντικής ομιλίας που πρέπει να δώσει σε μια ισχυρή περιφερειακή εργατική συνομοσπονδία (Council of Nordic Trade Unions). «Είναι αυτονόητο πως ήμουν καλεσμένη πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιήσω την κεντρική ομιλία», δήλωσε η Γιακομπσντότιρ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV και πρόσθεσε πως είναι γνωστό το ενδιαφέρον της για την αγορά εργασίας.

Η ίδια ανέφερε πως η επίσκεψη Πενς στο Ρέικιαβικ οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της και η ακριβής ημερομηνία άλλαξε αρκετές φορές, γεγονός που δεν της επέτρεψε να οργανώσει το πρόγραμμά της. Αν και η Ισλανδή πρωθυπουργός τόνισε πως «η απουσία της από την συνάντηση με τον Πενς δεν είναι συνδεδεμένη με οποιαδήποτε μορφή πολιτικής κριτικής για την επίσκεψη Πενς», υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριξαν πως η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ισλανδή πρωθυπουργό, επειδή το κόμμα της, «Αριστερό - Πράσινο Κίνημα» καλεί δυναμικά την Ισλανδία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.

Όμως, η απόφαση της δεύτερης γυναίκας πρωθυπουργού της Ισλανδίας, μετά την Γιόχαννα Σιγκουρδαντόττιρ, να μην συναντηθεί με τον Πενς την ίδια χρονική περίοδο που η διπλωματική κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας είναι ορατή, έδωσε τροφή σε δημοσιεύματα, τα οποία πίσω από την άρνηση της 43χρονης Γιακομπσντότιρ να δει τον Αμερικανό πολιτικό «βλέπουν» κοινή γραμμή πλεύσης με τη Δανία.

Δανία και Ισλανδία: Δύο χώρες με πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς

Ισλανδία και Δανία διατηρούν στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Η Ισλανδία ήταν υπό τον έλεγχο του στέμματος της Δανίας από το 1380, πέρασε υπό νορβηγική κατοχή μέχρι το 1874, όταν η Δανία ανέκτησε τον έλεγχο της χώρας. Την ίδια χρονιά η Ισλανδία απέκτησε σύνταγμα και περιορισμένη αυτονομία ενώ το 1918, μετά από συμφωνία με τη Δανία, η Ισλανδία αναγνωρίστηκε κυρίαρχο κράτος ενωμένο με τη Δανία με κοινό μονάρχη. Το 1944 η Ισλανδία ανακηρύχθηκε επίσημα ανεξάρτητη δημοκρατία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ferrari
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ferrari
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ