2019-08-24 09:07:40
Φωτογραφία για Δυσεύρετη και ακριβή η φοιτητική κατοικία
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να βρίσκεται προ των πυλών χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές ετοιμάζονται να αφιερώσουν μέρες και ώρες στην εύρεση της ιδανικής κατοικίας, ώστε να βρουν το κατάλληλο γι' αυτούς σπίτι που θα περάσουν τα χρόνια των σπουδών τους. Γονείς και φοιτητές έρχονται για ακόμη μία χρονιά αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων αλλά και με το φαινόμενο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (πχ: Airbnb) το οποίο καλά κρατεί.

Στην Αττική, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, όπως τονίζουν στο ΑΜΠΕ άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, αποτελεί βραχνά για γονείς και φοιτητές, καθώς εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ενοίκια έχουν «πάρει» φωτιά. Την τελευταία πενταετία, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.


Περιοχές όπως Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς, Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα, επισημαίνουν στο ΑΜΠΕ, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 240 με 250 ευρώ. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Η έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τονίζουν στο ΑΜΠΕ οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, και οι υψηλές τιμές οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη στους περιφερειακούς Δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, την θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες.

Το ίδιο δύσκολο για να βρουν στέγη οι φοιτητές είναι και στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που φιλοξενούν σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει και επάρκεια σε σπίτια, αλλά και τα ενοίκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, λένε οι ειδικοί στο ΑΜΠΕ. Αντίθετα Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.

2019: Μείωση από 25% έως 30% των εισοδημάτων από την βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνοντα στις παραδοσιακές μισθώσεις – Έντονο το φαινόμενο συγκατοίκησης

Τα ακίνητα που θα διατεθούν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην παραδοσιακή -μακροχρόνια μίσθωση θα έχουν ως ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα το καθαρό κέρδος που εισέπραττε ο ιδιοκτήτης από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αφαιρουμένων των ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων και λοιπών λογαριασμών. Μην θεωρούμε ότι τα ακίνητα αυτά που θα διατεθούν, θα μισθώνονται σε τιμές προ κρίσης ή στη μέση τιμή της εκάστοτε περιοχής. Οι περισσότεροι εκ των ιδιοκτητών που είχαν εγγράψει τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλέον θα επιλέξουν τη παραδοσιακή μίσθωση, έχουν προβεί σε ριζικές ανακαινίσεις των ακινήτων τους, είτε με ιδία κεφάλαια που αναμένουν να ξανά αποταμιεύσουν από την απόδοση του ακινήτου τους, είτε μέσω επισκευαστικού δανείου αξίας 20.000 € – 25.000 € που είναι πλέον υπόχρεοι σε μηνιαία δόση.

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης θα είναι ευκολότερη όσον αφορά την εύρεση κατοικίας αλλά όχι σε προσιτές τιμές. Οι τιμές για τη φετινή χρονιά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις που αγγίζουν ακόμη και το 100% σε σχέση με το 2016 κυρίως στην Αθήνα και στις τουριστικές περιοχές που υπάρχει έντονο το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε και τη φετινή χρονιά το φαινόμενο να πραγματοποιείται ''πλειστηριασμός στο μίσθωμα'' για μια γκαρσονιέρα ή δυαράκι στη Καλλιθέα. Η Καλλιθέα επιλέγεται κυρίως από φοιτητές της Παντείου και ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο.

Οι φοιτητές τη φετινή χρονιά που αναζητούν προσιτές τιμές, θα κινηθούν σε περιοχές όμορες του Δήμου Αθηναίων όπως τη Κυψέλη, Πατήσια, Γουδί, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Αττικής και Κολωνό επιλέγοντας κατοικίες πάνω από τον 2ο-3ο όροφο ανακαινισμένα. Πολλοί θα επιλέξουν να κινηθούν σε περιοχές εκτός Κέντρου αλλά πλησίον σε στάση μέσων μαζικής μεταφοράς ιδιαίτερα του Μετρό για να μπορούν να μετακινηθούν εύκολα στη σχολή τους. Ταυτόχρονα, δεν θα είναι λίγοι οι φοιτητές από την ίδια επαρχιακή πόλη που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερο σπίτι με στόχο να περιορίσουν τα έξοδα τους. Αν οι γονείς αναζητήσουν φοιτητικές κατοικίας με στόχο την αγορά, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να επενδύσουν από 1.000 € / τ.μ. για ακίνητο άνω των 35-40 ετών σε περιοχές του Κέντρου και όμορες αυτού, έως και 2.000 €/τ.μ.-2.500€/τ.μ. για νεότερα ακίνητα.

2020: Δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών – το νέο hot spot στην αγορά του real estate

Η αύξηση των ενοικίων θα συνεχιστεί και το 2020 κυρίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας τόσο στις φοιτητικές κατοικίες όσο και στα μεγαλύτερα διαμερίσματα αλλά με μικρότερο ρυθμό απ΄ότι καταγράφεται σήμερα. Πολλά ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα επιστρέψουν στις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις αλλά το ζητούμενο μίσθωμα και ο αριθμός των ακινήτων δεν θα είναι τέτοιος που θα μπορέσει να ισορροπήσει την αγορά. Όσο δεν υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα με ανέγερση νέων οικοδομών, πλήρη ανακαίνιση και εκμετάλλευση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και οι τράπεζες χορηγούν στεγαστικά δάνεια ζητώντας ιδία συμμετοχή από τον δανειολήπτη το 25%-30% της αξίας του ακινήτου, τα μισθώματα θα καταγράφουν αύξηση συμπαρασύροντας αυξητικά και τις τιμές πώλησης των ακινήτων .

Επενδυτικό ενδιαφέρον από funds και μάλιστα έντονο παρατηρείται στην αναζήτηση αυτοτελών κτιρίων ή και οικοπέδων πλησίον σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Κέντρο της Αθήνας (Γκάζι, Γουδί), της Θεσσαλονίκης αλλά και της Πάτρας με στόχο την δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών. Πρόκειται για διαμερίσματα πλήρως επανδρωμένα με όλες τις ανέσεις από 20 τ.μ. έως 35 τ.μ. που στο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχεται θέση στάθμευσης και ασφάλεια των ενοίκων φοιτητών μέσω εταιρειών security.    

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
OI 10 Κυρίαρχες Τάσεις για το 2025
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
OI 10 Κυρίαρχες Τάσεις για το 2025
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ