2019-08-24 20:45:58
Φωτογραφία για Ανοιχτή επιστολή στον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή
Επιστολή αναγνώστη στο kranosgr

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑ

Αποφάσισα να γράψω αυτή την επιστολή, όντας πατέρας παιδιού που σε λίγες ημέρες, 9 Σεπ 2019, ετοιμάζεται να εισέλθει στη Σχολή Μονίμων Υπξκών του Στρατού Ξηράς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο αριθμός μορίων που συγκέντρωσε θα το επιτρέψει. Τούτη την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, οι βάσεις εισαγωγής δεν έχουν ανακοινωθεί, πεποίθησή μου όμως είναι ότι θα τα καταφέρει.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να αναφέρω ότι σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του Κου ΥΦΕΘΑ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να προβαίνει σε όποιες ρυθμίσεις εκείνος νομίζει, θεωρώντας ότι αυτό προάγει τη μαχητικότητα των Ε.Δ. Είναι καθήκον του άλλωστε. Είναι όμως και αναφαίρετο δικαίωμά μας ταυτόχρονα να κρίνουμε αυτές του τις επιλογές, ειδικά όσοι έχουμε υπηρετήσει στις Ε.Δ. 30, 32, ή και 35 έτη, όπως ο γράφων, με το βαθμό του Υπξκού, και στη συνέχεια με αυτόν του Αξκού.


Δυστυχώς, με βάση το έγγραφο του Κου ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες σε ορισμένα site, και αναφέρεται στην από μέρους του πρόθεση δημιουργίας Σώματος Υπξκών, με κύριο σκοπό την πρόβλεψη καταλυτικού βαθμού, αυτόν του Ανθστού, πρέπει να πω ότι δημιούργησαν αμφιβολίες και άγχος τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και σ’ εμάς τους γονείς για την ορθότητα, ή μη της επιλογής του να εισαχθεί στη συγκεκριμένη σχολή. Και αυτό λίγες μόνο ημέρες προ της κατατάξεώς του.

Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω να μου επιτραπεί, μέσω του site σας, να εκφράσω ορισμένες σοβαρότατες ανησυχίες στον Κο ΥΦΕΘΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα τον απόλυτο σεβασμό μου, τόσο στο πρόσωπο, λαβών υπόψη μου τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του στο στράτευμα, αλλά και στο θεσμό που εκπροσωπεί. Συνειδητά δε θα προβώ σε κρίσεις επί των προθέσεών του, αν και θα εδικαιούμην, νομίζω ότι η συσσωρευμένη εμπειρία τριών δεκαετιών που απέκτησα υπηρετώντας την πατρίδα (Στρατός Ξηράς), από το βορειότερο έως το νοτιοανατολικότερο άκρο της, θα μου επέτρεπαν μία τέτοια προσέγγιση, παρ’ όλα αυτά θα το αποφύγω, και θα τις καταθέσω σαν πατέρας και μόνο ενός παιδιού που οραματίζεται το μέλλον του μέσα στις Ε.Δ., δίδοντας μια βαθιά ανθρώπινη υπόσταση, όπως βιώνω το γεγονός τις τελευταίες ημέρες.

Kε ΥΦΕΘΑ, οι ερωτήσεις του παιδιού μου, ενόψει της πιθανής κατατάξεώς του στη σχολή, και λαμβάνοντας γνώση της πρόθεσή σας για τη δημιουργία Σώματος Υπξκών, με πρώτο σας μέλημα τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών, ως αυτή περιγράφεται στο έγγραφό σας, είναι οι παρακάτω:

α. Είναι σωστό από τη στιγμή που συγκέντρωσα πολύ μεγαλύτερο αριθμό μορίων από τη βάση εισαγωγής της περασμένης χρονιάς (2018) στη Σ.Μ.Υ, και λίγο κάτω από τη βάση εισαγωγής της αντίστοιχης χρονιάς στη Σ.Σ.Ε, να “καταδικάζομαι” σε βαθμολογική στασιμότητα; Έτσι το εισπράττει.

β. Συνάδει αυτή η πρόταση με τις προσπάθειές μου όλα αυτά τα χρόνια να αριστεύω στο σχολείο, και στο φροντιστήριο;

γ. Συνάδει αυτή η πρόταση με τις προσπάθειές μου στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών για την εκμάθηση και απόκτηση πτυχίων γλωσσομάθειας; (σημ. δική μου: διαθέτει τίτλο εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Γ2 Michigan Proficiency, και τίτλο σπουδών Γερμανικής Γλώσσας Goethe Zertifikat C1).

γ. Μπαμπά πιστεύω ότι αυτή η πρόταση, εάν υλοποιηθεί, είναι υποβάθμιση, και όχι αναβάθμιση. Ότι έχω καταφέρει έως τώρα, δε δικαιολογεί την προαγωγή μου σε Αξκό, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα; Δεν αρκεί; Η προαγωγή δεν είναι αναγνώριση των προσπαθειών του κάθε παιδιού που οραματίζεται την εισαγωγή του στις Στρατιωτικές Σχολές; Γιατί κοπίασα όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ; Για να έλθει μια ημέρα, εάν καταφέρω να εισαχθώ, όπου θα μου γνωσθεί ότι θα παραμείνω Υπξκός, και στο τέλος της καριέρας μου θα γίνω Ανθστής, ελπίζοντας ενδιάμεσα ότι μετά από προϋποθέσεις που κανείς σήμερα δε γνωρίζει, και αυστηρές εξετάσεις (σύμφωνα με την πρότασή σας), να είμαι στη λίγη εκείνη μειοψηφία που θα (αν) καταφέρει να προαχθεί σε Αξκό; ‘Η μήπως θα πρέπει να ελπίζω ότι οι όποιες ρυθμίσεις, όποτε και αν γίνουν, δε θα ισχύσουν για τους υποψηφίους που θα εισαχθούν στη σχολή το τρέχον έτος, αλλά για τους μεταγενέστερους; Είναι σωστό να καλούμαι να παρακολουθήσω ένα κύκλο σπουδών διάρκειας 3 ετών εντός της Στρατιωτικής Σχολής, με σκοπό τελικά τον περιορισμό της βαθμολογικής μου εξέλιξης έως τον βαθμό του Ανθστού; Συγνώμη μπαμπά, αλλά αυτό δεν ονομάζεται υπεύθυνη αντιμετώπιση της πολιτείας έναντι εμού. Το χαρακτηρίζω ως αναλγησία και εμπαιγμό. Τη στιγμή μάλιστα που η εκπαίδευση και η προσπάθειά μου δε θα σταματήσει εδώ, θα συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας μου στις Ε.Δ. αλλά και εκτός αυτών.

δ. Θα μπορούσε κάποιος από την πολιτική, ή τη στρατιωτική ηγεσία να με διαβεβαιώσει υπεύθυνα ώστε να γνωρίζω αν θα τηρηθεί αυτό που ισχύει σήμερα, όσον αφορά τη βαθμολογική μου εξέλιξη; Θέλω να το γνωρίζω πριν την τυχόν κλήση μου προς κατάταξη. Το γεγονός της εξέλιξης έχει μεγάλη σημασία για μένα.

Αυτές Κε ΥΦΕΘΑ είναι μερικές μόνον αγωνίες, απορίες, και ανησυχίες του παιδιού μου, και ειλικρινά δεν μπορώ , δεν έχω να του δώσω πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματά του. Αυτό για το οποίο όμως είμαι απολύτως σίγουρος είναι ότι έχει δίκαιο, απόλυτο δίκαιο να είναι επιφυλακτικό. Δικαιούται να θεωρεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται και αφορούν στις σχολές Υπξκών και των τριών κλάδων των Ε.Δ. δεν αξίζουν επιλογής για ένα νέο παιδί. Δικαιούται να θεωρεί ότι απόψεις σας περί προαγωγών είναι κατώτερες τον προσδοκιών και των ονείρων του, ή εάν θέλετε, και των προσόντων του, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έως τώρα. Μη λησμονούμε ότι δεν έχει κλείσει τα 18! Είναι απολύτως λογικό να μελετάει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ της δεύτερης επιλογής, όπως αυτή έχει δηλωθεί στο μηχανογραφικό του δελτίο, και που φυσικά καμιά σχέση δεν έχει με τις Στρατιωτικές Σχολές, όσο δε λαμβάνει υπεύθυνες απαντήσεις.

Και όλα αυτά, το ξαναγράφω, 10 ημέρες προ της πιθανής του εισαγωγής.

Είναι θλιβερό, λυπάμαι πολύ.

Υ.Γ. 1: Αφήνω στην κρίση σας το ενδεχόμενο, τις ανησυχίες του δικού μου παιδιού, να τις μοιράζονται και πολλά άλλα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη επαγγελματική οδό , καθώς και των γονέων τους. Παιδιά που στην έως τώρα διαδρομή της ζωής τους μόχθησαν για να συγκεντρώσουν τις βαθμολογίες που απαιτούνταν για την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές, και κατά δεύτερο, τίμησαν στο ακέραιο τα πολλά, πάρα πολλά χρήματα που δαπάνησαν οι οικογένειές τους. Τους αξίζει έπαινος, και όχι υποβάθμιση. Διότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη Κε ΥΦΕΘΑ, η πρότασή σας για τη βαθμολογική εξέλιξη των σπουδαστών των Σχολών Υπξκών των Ε.Δ. δυστυχώς είναι τέτοια. Μειωτική. Μην απατάσθε.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Κλείνω με την ελπίδα ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι την κατάταξη να υπάρξει από μέρους της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ ενημέρωση, οφείλει κατά πρώτον να σεβαστεί τον κόπο αυτών των παιδιών που διαγωνίστηκαν στις τόσο δύσκολες - πολύ περισσότερο φέτος - πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και στους γονείς που έζησαν όλες τις αγωνίες τους και τα στήριξαν ηθικά και υλικά σε τόσο δύσκολους οικονομικά καιρούς. Αφορά το σύνολο των προς κατάταξη παιδιών στις σχολές Υπξκών και των τριών κλάδων των Ε.Δ. Δικαιούνται να γνωρίζουν. Έχει, ή έχετε εσείς προσωπικά την υποχρέωση να το πράξετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Υ.Γ. 2: Προς Κ. Δχστες της σελίδας: Ελπίζω να μην έκανα κατάχρηση του χώρου σας, και ελπίζω επίσης ότι θα με συγχωρήσετε για τον έντονο συναισθηματισμό που πιθανώς να αναδύεται από το κείμενό μου. Σας παρακαλώ να με δικαιολογήσετε.

Τα στοιχεία μου, εφόσον μου ζητηθούν, τα θέτω στη διάθεσή σας.
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ