2019-08-25 11:48:36
Φωτογραφία για Απόφαση που καταλογίζει συνυπευθυνότητα για την μη χρήση κράνους στο θύμα, ανοίγει τον δρόμο για την ζώνη ασφαλείας, την κακή συντήρηση
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης του medlabnews.gr iatrikanea

Το εφετείο Πατρών με μία απόφαση η οποία αναμένεται να αποτελέσει σταθμό «αναγορεύει» επί της ουσίας σε συνυπαίτιο τροχαίου ατυχήματος , όποιον χωρίς να φταίει τραυματιστεί αλλά δεν φοράει κράνος.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σταθμός και ήρθε πριν από λίγο καιρό καθώς όταν ο δικυκλιστής οδηγεί χωρίς κράνος, επί της ουσίας χάνει μόνος του μέρος των δικαιωμάτων του.

Το δικαστήριο της Πάτρας έκρινε ότι δικυκλιστής παρέβη κανόνα ασφαλείας και γι’ αυτό είναι συνυπαίτιος για τον τραυματισμό του αφού δεν φορούσε κράνος – παρόλο που δεν έφταιγε – με αποτέλεσμα να χάνει τη μισή αποζημίωση για το ατύχημα.

Αναλυτικότερα:

Οδηγός μοτοσικλέτας έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος από ΙΧ αυτοκίνητο και τραυματίστηκε, όμως δικαιούται μειωμένης αποζημίωσης κατά 50%, για τις ιατρικές δαπάνες που κατέβαλλε προς αποκατάσταση της υγείας του. Και αυτό, γιατί, η παράλειψή του να φορέσει κράνος τον καθιστά συνυπαίτιο στο τροχαίο, ακόμη και αν ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν.


Η μη τήρηση των κανόνων ασφάλειας στην οδήγηση έχει επιπτώσεις και για τον οδηγό που έπεσε θύμα τροχαίου, χωρίς ο ίδιος να φταίει, σύμφωνα με το Μονομελές Εφετείο Πατρών.

Το δικαστήριο προσδιόρισε το κόστος της θεραπείας του συγκεκριμένου οδηγού στις 2.500 ευρώ (αποκατάσταση θλαστικών τραυμάτων σε κεφάλι και πρόσωπο με χειρουργική επέμβαση, αμοιβές γιατρών, μετεγχειρητική παρακολούθηση, κ.ά.), έκρινε όμως, ότι το «ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται (ο οδηγός) για τη δαπάνη αυτή πρέπει να μειωθεί κατά ποσοστό 50% και να του επιδικαστεί.

Οι πιθανές προεκτάσεις αυτής την απόφασης

Με βάση το σκεπτικό αυτής της απόφασης αυτής θα μπορούσε να κριθεί συνυπευθυνότητα σε περιπτώσεις που ο οδηγός δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας οπότε και τραυματίστηκε σοβαρότερα από αν την φορούσε ή αν μιλούσε στο κινητό κατά την διάρκεια ενός τροχαίου. 

Επίσης με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να κριθεί υπόθεση όπου ο οδηγός που μετείχε σε τροχαίο παρόλο που δεν είχε ευθύνη αν είχε κακοσυντηρημένο το όχημά του με λιωμένα φρένα ή λιωμένα λάστιχα να του καταλογίζεται συνυπευθυνότητα για το μέγεθος των υλικών ζημιών ή ακόμα και των εξόδων αποκατάστασης του ίδιου αν υπήρχε τραυματισμός.

Όπως καταλαβαίνετε με το σκεπτικό αυτής της απόφασης μπορεί να αλλάξουν πολύ οι αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα θύματα τροχαίων ατυχημάτων. 

Ίσως ακόμα μπορεί να αποτελέσει την αιτία κάποιοι να βάλουν μυαλό και να χρησιμοποιούν κράνος και ζώνη ασφαλείας. Θα δούμε στο επόμενο διάστημα τι ακριβώς θα γίνει.

Στοιχεία από patrasTimes.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ