2019-08-27 01:00:35
Φωτογραφία για Καστελόριζο: Συγκινητικές αναφορές στους δεσμούς φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας
Στην ανάπτυξη της ισχυρής φιλίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία, αλλά και στη δημιουργία μιας δυναμικής ελληνοαυστραλιανής κοινότητας στη μακρινή ήπειρο αναφέρθηκε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα Τζον Φιλπ, από το ακριτικό Καστελόριζο όπου βρέθηκε χθες το βράδυ για να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα την παρουσία στη χώρα μας των Αnzac, δηλαδή του Εκστρατευτικού Σώματος Στρατού της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που στις 25 Απριλίου 1915 πήρε μέρος στη συμμαχική εκστρατεία, που ξεκίνησε από τη Λήμνο με στόχο την κατάληψη της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα βραβεία του Φεστιβάλ έχει θεσμοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων, ενώ το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι χορηγός επικοινωνίας.


Η Ελλάδα έχει μια θέση στην παράδοση της Αυστραλίας

Εγκαινιάζοντας την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με στιγμές από την παρουσία των Anzac στην Ελλάδα, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η παράδοση των Anzac είναι χαραγμένη βαθιά στην ιστορία της Αυστραλίας και την εξέλιξή της. «Το γεγονός», τόνισε ο Τζον Φιλπ, «ότι η Ελλάδα έχει μια θέση σε αυτή την παράδοση λόγω της παρουσίας των Anzac στη Ελλάδα κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι σημαντικό για τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Οι Αυστραλοί ακόμη θυμούνται σήμερα τα τόσα μέρη όπου συνάντησαν και συνδέθηκαν με τους Έλληνες, που με περίσσια γενναιότητα και γενναιοδωρία τους προσέφεραν καταφύγιο και προστασία, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο οι ίδιοι».

«Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως» συμπλήρωσε ο Τζ. Φιλπ, «ότι το διάστημα που οι Anzac πέρασαν από την Ελλάδα, έθεσε τις βάσεις μιας φιλίας που θα άντεχε στο χρόνο και θα διαρκούσε πέρα από τον πόλεμο. Μιας φιλίας που δυνάμωσε με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας εν καιρώ πολέμου ενισχυθήκαν από τα μεταναστευτικά κύματα του 20ου αιώνα».

Οι Καστελοριζιοί πρόκοψαν στην Αυστραλία

Συγκινησιακά φορτισμένα ήταν τα λόγια του επιτετραμμένου της αυστραλιανής πρεσβείας στην Ελλάδα λίγο αργότερα, κατά την επίσημη έναρξη του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», όπου παρουσία του δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμσάκου, πολλών κατοίκων του ακριτικού νησιού και πλήθους επισκεπτών, αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στην Αυστραλία και σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί, στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Είναι αξιοσημείωτο» σημείωσε ο Τζον Φιλπς, «ότι αυτό το μικρό νησάκι ήταν ένα από τα τρία ελληνικά νησιά από όπου ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη μεταναστευτική ροή προς την Αυστραλία, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, και ιδίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μεταναστευτικές ροές από το Καστελόριζο στην Αυστραλία ενισχύθηκαν. Ο καταστροφικός αντίκτυπος του πολέμου στο τόπο εξώθησε πολλούς Καστελοριζιούς να αφήσουν το αγαπημένο τους νησί».

«Είναι επίσης αξιοσημείωτο», συνέχισε, «το πόσο πρόκοψαν οι Καστελοριζιοί που εγκαταστάθηκαν σε πάρα πολλά μέρη της Αυστραλίας. Παρά τις προφανείς δυσκολίες προσαρμογής σ' ένα νέο περιβάλλον, τόσο μακριά από την Ελλάδα και σε μια αυστραλιανή κοινωνία που τότε δεν ήταν ιδιαίτερα ανοιχτή στους μη αγγλόφωνους ξένους, κατάφεραν γρήγορα να δημιουργήσουν εύρωστες κοινότητες, να αναπτύξουν αποτελεσματικά δίκτυα υποστήριξης προς τους νεοαφιχθέντες και ασχολήθηκαν με επιτυχία με τις επιχειρήσεις και την πολιτική στις κοινότητές τους και παραπέρα. Σήμερα συναντάμε επιφανή ονόματα στο χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και της πολιτικής σε όλη την Αυστραλία με καταγωγή από αυτό το μικρό νησί».

Ο επιτετραμμένος της αυστραλιανής πρεσβείας ευχαρίστησε θερμά τη γενική γραμματέα του ΙΔΙΣΜΕ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ειρήνη Σαρίογλου, για την ευκαιρία που του έδωσε μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελόριζου να παρουσιαστούν οι στενοί δεσμοί Ελλήνων και Αυστραλών.

«Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελόριζο στον κόσμο»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, που ξεκίνησε χθες το βράδυ στο ακριτικό νησί του Αιγαίου, θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα προβληθούν συνολικά 24 ταινίες, ενώ διαγωνίζονται 18 χώρες. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ειρήνη Σαρίογλoυ επισήμανε ότι φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 400 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και το γεγονός αυτό φανερώνει την ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αυτού του ιδιαίτερου φεστιβάλ κάθε χρόνο, που όμως δεν περιορίζεται μόνο στην προβολή και το διαγωνισμό ιστορικών ντοκιμαντέρ, αλλά αποτελεί μια πολύ μεγάλη γιορτή πολιτισμού και ποικίλλων καλλιτεχνικών δράσεων με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά., και τα παιδιά κατέχουν σημαντική θέση σε όλες αυτές τις δράσεις.

Το όραμα των διοργανωτών του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελόριζο στον κόσμο». Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Ειρήνη Σαρίογλου και η ομάδα της κατάφεραν πραγματικά να μιλούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό γι' αυτόν το μοναδικό θεσμό, που φιλοδοξεί να αναγεννήσει πολιτιστικά το νησί, προσδίδοντάς του κάτι από την αίγλη των περασμένων αιώνων. Τότε, που το Καστελόριζο, σαν άλλη Σμύρνη, ήταν ένας τόπος ζηλευτός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. Φωτογράφος: Χρίστος Σιμάτος.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ