2019-08-27 02:00:15
Φωτογραφία για Στη Ρόδο οι σοροί των δύο δυτών που έχασαν τη ζωή τους σε θαλάσσια χαράδρα της Κάρπαθου
Στη Ρόδο θα μεταφερθούν οι σοροί των δυτών και συγκεκριμένα του 35άχρονου Ιρανού και του 60άχρτονου Τσέχου, τα σώματα των οποίων εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών σε βάθος 50 μέτρων, σε στενή χαράδρα στη θαλάσσια περιοχή Σώκαστρου Καρπάθου.

Ανασύρθηκε χθες το απόγευμα η σορός ενός εκ των δύο δυτών και συγκεκριμένα του 35άχρονου Ιρανού ενω αυτή την ώρα πραγματοποιείται επιχείρηση ανάσυρσης και του εξηντάχρονου Τσέχου.

Οι δύο άνδρες μαζί με ένα ακόμα φίλο τους ερευνούσαν σπηλιά στη συγκεκριμένη περιοχή το μεσημέρι Σαββάτου και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους.

Ο φίλος τους σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ρεύματα και θολότητα στο βυθό είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την επικοινωνία με τους άλλους δύο δύτες.

Στις έρευνες συμμετείχαν ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος, παραπλέοντα σκάφη, καθώς και ομάδα ιδιωτών δυτών, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν καλές.


Οι δύο δύτες, ένας Τσέχος 60 ετών και ένας 35χρονος Ιρανός εκπαιδευτής τεχνικός καταδύσεων, όπως φαίνεται δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας, κάτι που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή τους. Ο Νίκος Πρωτόπαππας, δύτης από την Κάρπαθο που μετείχε στην επιχείρηση ανάσυρσής τους, ανέφερε πως οι δύο δύτες δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας. Χαρακτηριστικά είπε πως δεν είχαν νήμα μαζί τους,ενώ τόνισε πως ο τρίτος δύτης σώθηκε από καθαρή τύχη. Εικάζει πως σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου, επικράτησε πανικός, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν την έξοδο από την χαράδρα, βρισκόμενοι σε βάθος 43 μέτρων. Είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και προφανώς επικράτησε πανικός. Το θεωρώ το πιο επικίνδυνο σημείο στη Κάρπαθο. Είναι μια στενή χαράδρα και πήγαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες ασφαλείας. Οι δύτες δεν είχαν νήμα για να βρουν την έξοδο από τη χαράδρα. Επίσης είχαν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου ο καθένας. Υπήρχε δύτης ασφαλείας, αλλά μπήκε να τους σώσει και πνίγηκε».

Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο δύτης που μετείχε στην προσπάθεια εντοπισμού των δύο αγνοουμένων, είναι πως στην χαράδρα υπήρχε λάσπη, η οποία έφερε μηδενική ορατότητα προς την έξοδο.

Ο Ντίνος Πρωτόπαπας μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου είπε πως εντόπισαν μια άγνωστη χαράδρα, εισήλθαν όμως δεν είχαν ορατότητα κάποια στιγμή και από κει ξεκίνησαν όλα.
ERT
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ