2019-08-30 16:21:20
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Λύσεις προβλημάτων περίθαλψης πρότεινε ο Ιατρικός Σύλλογος
«Υπάρχουν λύσεις στα και καταθέσαμε στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Νίκος Νίτσας

Typosthes.gr

Τα σημαντικότερα προβλήματα στο χώρο της υγείαςέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Νίτσας σε σύσκεψη των φορέων της πόλης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ταυτόχρονα κ. Νίτσας πρότεινε και κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα των τελευταίων χρόνων και να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους πολίτες, αλλά παράλληλα και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών.

Στην εισήγηση του -αλλά και στο υπόμνημα- που κατέθεσε ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας μίλησε και με αριθμούς προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στα δέκα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα δεκαοκτώ ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα 3.600 ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια για τα 8.700 μέλη του ΙΣΘ
. Είπε ακόμη ότι οι κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και βελτιώσεις λόγων παλαιότητας. Παράλληλα έκανε λόγο για υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο-πρότυπο «Παπαγεωργίου», για τη μετανάστευση χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ και για την άμεση μεταφορά της έδρας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην πόλη όπου ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ζήτησε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι αυθαιρεσίες του ΕΟΠΥΥ και να αποσυρθεί το μέτρο του clawback.

Τέλος ο κ. Νίτσας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια κατασπαταλήθηκαν χρήματα των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών Π.Φ.Υ. δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ). Πρότεινε σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κλπ.).

Φέτος ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στη ΔΕΘ με καμπάνια ενημέρωσης, με το #δεν_καπνιΖΩ, το #εμβολιαΖΩ κι άλλες δράσεις πρόληψης, ζωής και υγείας οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς σε συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας έχει προσκαλέσει ήδη τον πρωθυπουργό στο stand του συλλόγου στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ώστε να ενισχύσει με την παρουσία του τις άοκνες προσπάθειες του επιστημονικού κόσμου στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Νίτσα:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αριθμεί 8700 μέλη και καλύπτει το νομό Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν, η Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, 10 νοσοκομεία και 18 ιδιωτικά νοσηλευτήρια καθώς και 3600 ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια.

Τον Οκτώβριο του 2018 αποφασίσαμε και εφαρμόσαμε πρώτοι και οι μόνοι στην Ελλάδα ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της συμμετοχής με μια απλή και γρήγορη διαδικασία, την οποία επέλεξαν τα 4/5 των ιατρών που πήραν μέρος στις εκλογές, καθώς τους έδινε τη δυνατότητα να ψηφίσουν από οπουδήποτε στον κόσμο βρισκόταν εκείνη την ημέρα.

Οι αρμοδιότητες του Ιατρικού Συλλόγου για την εποπτεία της άσκησης της Ιατρικής, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας και για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των συναδέλφων μας καθορίζουν τις προτεραιότητες μας αλλά και μας επιβάλλουν τακτική καταγραφή των απόψεων τους. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο από το 2012 και έπειτα, ο Ι.Σ.Θ. διενεργεί έρευνα κοινής γνώμης για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στους πολίτες. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας για το 2019 έδειξε ότι 64% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι, ενώ στις ηλικίες 55-64 το ποσοστό των δυσαρεστημένων φθάνει στο 80% (επισυνάπτεται η δημοσκόπηση).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - Ε.Σ.Υ.

Μια πάγια αναγκαιότητα της πόλης μας και της Μακεδονίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου. Ήδη το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει την κατασκευή του, χρειάζεται όμως συντονισμός και δημιουργία παράλληλων υποδομών από την πολιτεία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του.

Η λειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου καθίσταται προβληματική, καθώς το χρέος του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο ποσό των 330 εκατομμυρίων ευρώ. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζεται ως πρότυπο και όχι ως "ενόχληση" από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την άμεση βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων της πόλης μας, καθώς τα περισσότερα από αυτά στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωσή του σε ιατρικό προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων καθώς η αναπλήρωση δεν ικανοποιεί τις ανάγκες.

Οι επικουρικοί ιατροί είναι μια ουσιαστική αλλά παροδική λύση στο πρόβλημα, το καθεστώς των συμβάσεων των οποίων απαιτείται να αναμορφωθεί μέχρι την ολοκληρωτική λύση του προβλήματος πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από μοντέλα λειτουργίας των νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας του παρελθόντος, δίνοντας τη δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας με το άνοιγμα του συστήματος και των νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, αναντίστοιχα μεγάλος και γραφειοκρατικός σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού για δημόσια υγεία ευρωπαϊκού επιπέδου. Ως μοναδικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας οδηγείται εύκολα σε αυθαιρεσίες και εκβιαστικές συμπεριφορές.

Οι αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών είναι πολύ χαμηλές και η λειτουργία των εργαστηρίων καθίσταται απαγορευτική λόγω του clawback, το οποίο πρέπει να καταργηθεί.

Η αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Π.Φ.Υ. στη χώρα μας είναι αδήριτη. Δυστυχώς την τελευταία τετραετία επιχειρήθηκε με τρόπο στρεβλό η εφαρμογή κρατικής Π.Φ.Υ. με ίδρυση δημοσίων δομών ΤΟΜΥ κατασπαταλώντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές Π.Φ.Υ. (Κέντρα Υγείας-Ιατρεία πρώην ΙΚΑ). Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο σύστημα και αρνήθηκαν να το στελεχώσουν καθώς οι εργασιακές συνθήκες και οι αμοιβές ήταν εξευτελιστικές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους ιατρικούς συλλόγους της Μακεδονίας , την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής έχει καταθέσει προτάσεις, ώστε ο θεσμός της Π.Φ.Υ. να λειτουργήσει μέσα από σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (επισυνάπτονται οι προτάσεις).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. δυσχεραίνει τόσο το εκπαιδευτικό όσο και το κλινικό έργο τριτοβάθμιου επιπέδου από τις πανεπιστημιακές κλινικές και τα εργαστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού έγινε το 2008. Η απαγόρευση ιατρικών πράξεων των πανεπιστημιακών σε ιδιωτικά ιδρύματα, δημιουργεί συνθήκες ανισότητας συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο αριθμός των εισακτέων στην ιατρική σχολή θα πρέπει να συμβαδίζει με την δυνατότητα πλήρους και ολοκληρωμένης εκπαίδευσής της καθώς και με τις γενικότερες ανάγκες της χώρας σε ιατρικό δυναμικό.

Τέλος, παρά τις δυσκολίες που προαναφέραμε η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. προχώρησε στην ίδρυση Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης που αποτελεί μια μοναδική για την Ελλάδα πρωτοβουλία, μια τολμηρή παρέμβαση στον τομέα της Βιοϊατρικής Έρευνας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για επιστήμονες, αλλά και σημαντικότατη ενίσχυση των οικονομικών του Α.Π.Θ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η πόλη μας διαθέτει γεωγραφικά πλεονεκτήματα και υποδομές που παραμένουν αναξιοποίητες για την προσέλευση ασθενών από το εξωτερικό παρά τις πολλαπλές ιδιωτικές προσπάθειες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχοντας λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και αντίστοιχα συνέδρια και είναι σε θέση να γνωρίζει τα δεδομένα και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται από γειτονικά κράτη. Η αναγκαία αρμοδιότητα στρατηγικού σχεδιασμού κοινών δράσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μέχρι σήμερα διαχέεται σε πλειάδα φορέων και υπηρεσιών, ζητάμε να περιέλθει σε φορέα με κορμό τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό το Υπουργείο Υγείας και χρηματοδότηση από δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινοτικούς πόρους.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ (Ε.Ο.Μ) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η μεταφορά της έδρας του Ε.Ο.Μ. στη Θεσσαλονίκη συμπληρώνει συμβολικά και ουσιαστικά τις προηγούμενες προτάσεις μας. Ζητούμε την εγκατάσταση του Ε.Ο.Μ. στην πόλη μας για λόγους:

Α) Ιστορικούς:

Στην Θεσσαλονίκη την δεκαετία του 1960 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη από τους κ.κ. καθηγητές Μαρσέλο και Τούντα.

Β) Ουσιαστικούς:

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις της χώρας με επέκταση σε όλα τα πεδία των μεταμοσχεύσεων.

Γ) Προοπτικής:

Λόγω γεωγραφικής θέσης και έχοντας πλεονεκτήματα επί των γειτονικών χωρών σ’ αυτόν τον τομέα της επιστήμης.

Δ) Οικονομικούς:

Η ενίσχυση του υπάρχοντος μεταμοσχευτικού κέντρου και η αύξηση των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων θα αποφέρει σημαντικότατη και μετρίσιμη ωφέλεια στα οικονομικά του συστήματος Υγείας.

ΕΣΠΑ

Τα τελευταία χρόνια είδαμε να κατασπαταλώνται τα χρήματα των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών Π.Φ.Υ. δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ). Πιστεύοντας στη σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ζητάμε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κλπ.).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Δ.Ε.Θ)

Για πρώτη φορά φέτος ο Ι.Σ.Θ. συμμετέχει ενεργά στην 84η Δ.Ε.Θ. Η «Εκστρατεία Ζωής» όπως ονομάζουμε την προσπάθεια αυτή έχει τους εξής στόχους:

• Επιμόρφωση σε θέματα πρόληψης «Η πρόληψη σωΖΕΙ»

• Ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων

• Ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα των εμβολίων «ΕμβολιάΖΩ»

• Ενημέρωση σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος και όλων των καπνικών προϊόντων «Δεν καπνίΖΩ»

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει το μέλλον της πατρίδας μας με μεγάλη ανησυχία και για το λόγο αυτό δεκάδες χιλιάδες ιατρών αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και μεταναστεύουν. Ο αυξημένος αριθμός των εισαγομένων στις Ιατρικές σχολές και οι πολιτικές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια επιτείνουν το φαινόμενο το οποίο είναι βέβαιο ότι μεσοπρόθεσμα θα επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες. Μια συνολικά νέα πρόταση για την υγεία σε φιλελεύθερες αρχές και βάσεις, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών στα πλαίσια της αναγκαίας φειδωλής διαχείρισης των πόρων. Ο Ι.Σ.Θ. είναι στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις και ανάλυση των παραπάνω προτάσεων».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ