2019-09-01 12:43:42
Φωτογραφία για Σε… κέντρο υγείας μετατρέπεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λόγω έλλειψης γιατρών
 Γράφτηκε από τον Kώστας Μπούρας - https://www.eleftheriaonline.gr

Ενα βήμα πριν μετατραπεί σε απλό κέντρο υγείας βρίσκεται το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λόγω της έλλειψης γιατρών.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για ακόμη μια φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την ενεργοποίηση τοπικής κοινωνίας, διοίκησης, δήμου, υπουργείου και κυβέρνησης, για την άμεση στελέχωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει έλλειψη γιατρών σε βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγοι και χειρουργοί, ενώ οι χειρουργοί δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη της πρωινής βάρδιας, πόσο μάλλον για τις εφημερίες.

Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο χθες, όταν έφτασε περιστατικό με πυροβολισμό στο κεφάλι και δεν υπήρχε χειρουργός, ενώ γιατροί των υπόλοιπων ειδικοτήτων προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μίλησε ο γιατρός Δημήτρης Σαρματζής μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Ιατρών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σημειώνοντας: «Το τελευταίο τετράμηνο στη νοσηλευτική μονάδα Κυπαρισσίας υπάρχει έντονο πρόβλημα ιατρικής στελέχωσης, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τμήματα
. Στην Παθολογική Κλινική υπάρχουν δύο παθολόγοι και κάποιες εφημερίες γίνονται χωρίς να εφημερεύει παθολόγος. Στη Χειρουργική έχει μείνει ένας επικουρικός γιατρός που λήγει η σύμβαση και ο οποίος αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες. Νεφρολόγος υπάρχει μόνο ένας και ο Νεφρός λειτουργεί σε διπλή βάρδια Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή με τη συνεπικουρία γενικών γιατρών. Οι αναισθησιολόγοι είναι μόνο δύο και ένας αποχωρεί άμεσα μέσα στο Σεπτέμβριο.

Συμπέρασμα είναι ότι το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά όσον αφορά την ιατρική στελέχωση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κάποιες μέρες παθολογικά περιστατικά, χειρουργικά τις περισσότερες μέρες, καρδιολογικά περιστατικά τις 20 ημέρες του μήνα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν γιατί υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος. Αρα αυτό που ζητάμε και αυτό που ζητήσαμε από τη διοίκηση είναι άμεσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στις βασικές ειδικότητες, τουλάχιστον 1 παθολόγος, 2 χειρουργοί, 1 νεφρολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος. Το νοσοκομείο τον Αύγουστο λειτούργησε κάποιες ημέρες σαν κέντρο υγείας, οι ιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι δεν θέλουμε να γίνει ΚΥ, αν αφεθεί όπως είναι η κατάσταση τώρα θα γίνει ντε φάκτο ΚΥ. Πρέπει η διοίκηση του νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας, η νέα κυβέρνηση άμεσα να κινητοποιηθούν και να το στηρίξουν αν θέλουν να λειτουργεί σαν νοσοκομείο. Μπορώ να αναφερθώ σε πολλά περιστατικά, τα οποία έχουν γίνει. Το αποκορύφωμα όμως ήταν το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) όπου το ΕΚΑΒ έφερε περιστατικό σε κώμα με πυροβολισμό στο κεφάλι. Αναζητήσαμε το χειρουργό και ο μοναδικός χειρουργός είχε κανονική άδεια. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό, από τους αγροτικούς των Επειγόντων, εμένα προσωπικά (παθολόγος) και τον αναισθησιολόγο που ευτυχώς ήταν παρών και το διασωλήνωσε. Για όλα αυτά ενημερώθηκε η διοίκηση. Επισημαίνω ότι δεν υπάρχει χειρουργός ούτε στο πρωινό ωράριο. Δεν είμαστε στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε, θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε και να υπάρξει άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλιώς η προοπτική είναι να γίνουμε ΚΥ, πράγμα που κανείς δεν θέλει».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πολυξένη Στρατικοπούλου σημείωσε: «Το νοσοκομείο έχει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του, όσον αφορά πιο πολύ από γιατρούς, υπάρχουν κλινικές όπως η Χειρουργική και η Παθολογική που μένουν δέκα ημέρες το μήνα ακάλυπτες. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται τη στιγμή που δεν εφημερεύει γιατρός θα πρέπει να διακομίζονται, καθώς δεν υφίσταται να νοσηλεύονται και να μην καλύπτονται. Συμβαίνουν πολλά περιστατικά όπως τροχαία και διακομίζονται στην Καλαμάτα γιατί δεν εφημερεύει χειρουργός. Εμείς ως σύλλογος θα ζητήσουμε από την τοπική ηγεσία, την τοπική κοινωνία να μας βοηθήσει να κάνουμε γνωστό το πρόβλημα και η κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις και το νοσοκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο και όχι όπως κοιτάζει να κάνει η διοίκηση που αδρανεί ηθελημένα ή όχι, να μας αποδυναμώσει με το να φεύγουν γιατροί για άλλες ΥΠΕ ή για το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και να μας αφήνουν ακάλυπτους και όλη την τοπική κοινωνία».
Κ.Μπ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ