2019-09-01 20:20:58
Φωτογραφία για Γερμανία: Δεύτερο κόμμα με εντυπωσιακή άνοδο το ακροδεξιό AfD
Θεαματική άνοδος των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και

συρρίκνωση των ποσοστών των κομμάτων του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού (CDU-SPD) καταγράφεται στην πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος για τις κρατιδιακές εκλογές στο Βρανδεμβούργο και στην Σαξονία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Η AfD δεν κατορθώνει πάντως να κερδίσει την πρώτη θέση σε κανένα από τα δύο κρατίδια, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία και το Σοισιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο Βρανδεμβούργο κατόρθωσαν να διατηρήσουν την πρωτιά, έστω και με σημαντική μείωση της δύναμής τους. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μετεκλογικά με την ακροδεξιά.

Η πρόγνωση σύμφωνα με το exit poll του ARD:

Βρανδεμβούργο

SPD 27,5% (-4,4)

AfD 22,5% (+10,3)


CDU 15,5% (-7,5)

Αριστερά 11% (-7,6)

Πράσινοι 10 (+3,8)

Ενωμένα Κινήματα Πολιτών/Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 5 (+2,3)

FDP 4,8 (+3,3)

Σαξονία

CDU 32% (-7,4)

AfD 27,5% (+17,8)

Αριστερά 10,5 (-8,4)

Πράσινοι 9% (+3,3)

SPD 8% (-4,4)

FDP 4,8% (+1)

Deutsche Welle: Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί, κρατάνε τα παραδοσιακά κόμματα

Σύμφωνα με πρώτα έξιτ πολς στο κρατίδιο της Σαξονίας το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ κερδίζει την πρωτιά με 32% των ψήφων, αλλά με απώλειες 7 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. Την δεύτερη θέση κατακτά πλέον το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) με 27 %. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή άνοδο, καθώς η AfD συγκέντρωνε μόλις 9,7% το 2014. Επιβεβαιώνονται έτσι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους Χριστιανοδημοκράτες να ανατρέπουν παλαιότερα προγνωστικά για "πρωτιά" των ακροδεξιών, αλλά και την AfD να υπερ-τριπλασιάζει το ποσοστό της. Τρίτη πολιτική δύναμη στη Σαξονία αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κατακρημνίζεται στο 8%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8% των ψήφων.

Εάν παραμείνει αυτή η κατανομή δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης θεωρείται δύσκολος, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί ο "μεγάλος συνασπισμός" χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών. Δεν αποκλείεται πάντως μία μετεκλογική σύμπραξη της Κεντροδεξιάς με τους Πράσινους. Σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν γίνει και το 2014 χωρίς αποτέλεσμα.

Επιτυχία της AfD και στο Βρανδεμβούργο

Στο γειτονικό Βρανδεμβούργο την πρωτιά διατηρεί τελικά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 27,5%, αν και χάνει πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014. Από την πλευρά της η AfD κερδίζει πάνω από 10 μονάδες και αναδεικνύεται πλέον δεύτερο κόμμα στο Βρανδεμβούργο με 22,5%, ενώ οι χριστιανοδηοκράτες πέφτουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 15%, τη χειρότερη επίδοση που έχουν καταγράψει ποτέ στο κρατίδιο αυτό. Ακολουθεί το Κόμμα της Αριστεράς με 11%, ενώ οι Πράσινοι καταγράφουν για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό στο Βρανδεμβούργο με 10%. Πρόκειται για την καλύτερη εκλογική επίδοση που έχουν καταγράψει οι Πράσινοι στην Ανατολική Γερμανία.

Αν επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολς, οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορούν πλέον να συγκυβερνούν με το Κόμμα της Αριστερας στην τοπική Βουλή του Πότσνταμ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιδιώξουν μία τριπλή συμμαχία με την Αριστερά και τους Πράσινους. "Το σημαντικό είναι να παραμείνει το Βρανδεμβούργο σε καλά χέρια και να υπάρξει σταθερότητα" δηλώνει, σε ένα πρώτο σχόλιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύριος στόχος του ήταν να αναχαιτιστεί η άνοδος της AfD.

Χωρίς την AfD (εκτός απροόπτου...)

Προεκλογικά τόσο ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ όσο και ο σοσιαλδημοκράτης ομόλογός του στο Βρανδεμβούργο Ντίτμαρ Βόιντκε είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσουν με την "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή, οι υποψήφιοι και τα στελέχη της AfD επέμεναν ότι στόχος τους και στα δύο κρατίδια είναι η πρωτιά και η διεκδίκηση της πρωθυπουργίας ή τουλάχιστον η συμμετοχή στην κυβέρνηση. Άλλωστε, επεσήμαναν, σε πολλούς δήμους και κοινότητες της Αν.Γερμανίας η AfD ήδη συνεργάζεται με άλλα κόμματα στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποκλείεται εκ των προτέρων μία συμμαχία σε επίπεδο τοπικής κυβέρνησης.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αλλά θέλουμε ακόμη δουλειά για να γίνουμε πρώτη δύναμη. Είναι όμως σημαντικό ότι τιμωρήθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες" δηλώνει, σε μία πρώτη αντίδραση, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εκ των επικεφαλής της AfD.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ