2019-09-02 09:00:13
Φωτογραφία για Οι τέσσερις αποφάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων
Το όλο «πακέτο» θα αποτελέσει μια σημαντική ένεση ρευστότητα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν να περιμένουν πολλές ακόμη αλλαγές και αποφάσεις.

Ο προϋπολογισμός δεν έχει τα περιθώρια για να δοθεί στους συνταξιούχους μια ολόκληρη 13η σύνταξη, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, η ενίσχυση των συνταξιούχων με κάθε τρόπο, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για ουσιαστικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους.

Ο κατάλογος των παρεμβάσεων περιλαμβάνει από την επιτάχυνση στη διαδικασία απονομής των συντάξεων σε όσους ζουν με τις προσωρινές συντάξεις αλλά και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία και θα αποτυπωθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά, μέχρι και την μείωση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 9% (από μόνο του αυτό αυξάνει τις καθαρές αποδοχές κατά 180 ευρώ τον χρόνο) μέχρι και την καλύτερη στόχευση του «επιδόματος» των 830 εκατ. ευρώ από το 2020 ώστε να ωφεληθούν περισσότερο οι έχοντες τη χαμηλότερη σύνταξη.


Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΦΚΑ με 86 εργαζόμενους (είχαν μεταφερθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων που έχουν καθυστερήσει. Αυτό, χωρίς να συνιστά «δημοσιονομικό μέτρο» αποτελεί μεγάλη οικονομική ανάσα για τους δικαιούχους που περιμένουν μήνες ή και χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας, το όλο «πακέτο» θα αποτελέσει μια σημαντική ένεση ρευστότητα για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν να περιμένουν πολλές ακόμη αλλαγές και αποφάσεις:

1. Πρώτον την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό της σύνταξης. Αυτά θα σταλούν τον Σεπτέμβριο και τουλάχιστον 600.000 συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά θα μάθουν το ποσό της αύξησης που θα πάρουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σ.σ για όσους δικαιούνται προσωπικής διαφοράς, υπάρχει αύξηση σύνταξης η οποία είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από την 1/1/2019

2. Δεύτερον την ανακοίνωση του πακέτου των φορολογικών ελαφρύνσεων που ασφαλώς αγγίζει και τους συνταξιούχους ειδικά σε ότι αφορά στις αλλαγές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αλλά και στην μείωση έως και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

3. Τρίτον στη λήψη οριστικής απόφασης για την αναδιανομή του ποσού των 830 εκατ. ευρώ που δόθηκε και το 2019 ως 13η σύνταξη. Το πιθανότερο είναι ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του ΕΚΑΣ. Δηλαδή, το ίδιο ποσό θα μοιραστεί στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

4. Τέταρτον στη λήψη οριστικής απόφασης για τα αναδρομικά που θα πρέπει να δοθούν στους συνταξιούχους κάτι που θα γίνει μόλις εκδοθεί η οριστική απόφαση από το ΣτΕ.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ