2019-09-02 10:45:46
Φωτογραφία για ΟΚΑΝΑ: Εκδικητική κατάργηση της άδειας «πρόληψης του burnout» από το απερχόμενο Δ.Σ.
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Παρά το γεγονός ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών - ΟΚΑΝΑ έχει υποβάλλει τις παραιτήσεις του στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, εξακολουθεί να εκδίδει “σκανδαλώδεις” -όπως τις χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι του- αποφάσεις, που καθορίζουν το μέλλον του Οργανισμού και των εργαζομένων του.

Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις, που ελήφθησαν με το ένα πόδι "εξω από την πόρτα", για την ίδρυση νέων μονάδων και ιατρείων, αλλά και τη συγχώνευση υφισταμένων μονάδων του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η τελευταία “αποχαιρετιστήρια” κίνηση του Διοικητικού Συμβουλίου, λένε οι εργαζόμενοι, ξεπερνά κάθε έννοια λογικής, ενώ την χαρακτηρίζουν και “εκδικητική”.

Μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 18/7/2019, αποφασίστηκε η αναστολή της άδειας για την πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout). Μέτρο, το οποίο το 2015 επανέφερε το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο, υπερθεματίζοντας μάλιστα για την αναγκαιότητα ύπαρξής της για την προστασία των εργαζομένων.


Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: "Πρόκειται για εκδικητική απόφαση"

'Οπως τονίζει, μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, κ. Άγγελος Αγγελίδης:

“Παρόλο που είχαμε καληνυχτίσει την απερχόμενη Διοίκηση του Οργανισμού και είχαμε αποφασίσει να μην ξανά ασχοληθούμε μαζί της, οι Καφετζοπουλοφωτοπουλαίοι δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε. Αυτή η απόφαση είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς αποφάσεων που έχουν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, που μοναδικό τους μέλημα είναι η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και η τακτοποίηση ημετέρων. Αποκορύφωμα αυτών αποτελεί η απόφαση για την μονάδα του Ρεθύμνου που ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Φωτόπουλος φρόντισε να μετατρέψει σε "πρότυπη" για να τακτοποιήσει πρώτα από όλα τον εαυτό του. Η νέα απόφασή τους να καταργήσουν την 12 ήμερη άδεια πρόληψης της επαγγελματικής εξουθένωσης , εκτός από ακατανόητη, εκδικητική και αυταρχική, είναι και γελοία. Ακατανόητη, γιατί ενώ οι ίδιοι πριν από 4 χρόνια με επιχειρήματα αποφάσισαν να επαναφέρουν την συγκεκριμένη άδεια, τώρα, χωρίς αιτιολογία προχωρούν ουσιαστικά στην κατάργηση της. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση των λόγων που επικαλούνται στην απόφαση τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Δείτε επίσης: Ανέθεσαν προεκλογικά τον οικονομικό έλεγχο των Κέντρων Πρόληψης – ΟΚΑΝΑ σε ιδιωτική εταιρεία

Δείτε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ για την αναστολή της άδειας πρόληψης του burnout, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019:

Σαν να μην έφτανε αυτό, μισή ώρα μετά την κοινοποίηση στους εργαζόμενους, έρχεται ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ, με αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης της αναστολής και μετάθεσή της ένα μήνα αργότερα, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2019.Χωρίς να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως τονίζει ο κ. Αγγελίδης:

“Αφού δημοσιοποίησαν την απόφαση του Δ.Σ. άλλαξαν την απόφαση - χωρίς να συνεδριάσει ξανά το Δ. Σ. του ΟΚΑΝΑ. Μιλάμε για τέτοια σοβαρότητα αποφάσεων! 'Ολα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, ο νυν πρόεδρος και αντιπρόεδρος λάμβαναν την εν λόγω άδεια (μέσω Σ.Σ.Ε) και επιχειρηματολογούσαν υπέρ της αναφανδόν. Να σημειωθεί ότι τα διάφορα παπαγαλάκια τους διέδιδαν, πριν το Πάσχα, ότι υπάρχει εισήγηση για επέκταση της άδειας και στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Οργανισμού”, επισημαίνει ο Πρόεδρος.

Δείτε επίσης - Απίστευτο! Κατέρρευσε οροφή κέντρου του ΟΚΑΝΑ – Υπουργός και Διοίκηση…στον κόσμο τους

Δείτε την ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ της απόφασης:

Τι είναι η “αδεια πρόληψης συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης”

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) είναι ευρέως διαδεδομένο σε χώρους εργασίας, όπου δημιουργούνται στενές σχέσεις μεταξύ επαγγελματιών και ατόμων που έχουν την ανάγκη τους και θεωρείται το αποτέλεσμα χρόνιου, συσσωρευμένου στρες που κατακλύζει τον επαγγελματία και τον κάνει να αισθάνεται ότι τα ψυχικά του αποθέματα δεν επαρκούν για να αντεπεξέλθει στην πίεση του εργασιακού χώρου. Η άδεια πρόληψης αυτού του συνδρόμου είχε θεσμοθετηθεί από το 2004 και ίσχυε μέχρι το 2012, οπότε και καταργήθηκε. Το 2015 η Διοιήκηση του ΟΚΑΝΑ την επανέφερε, ως απαραίτητη για την προστασία και την αποδοτικότητα του προσωπικού.

“Για άλλη μια φορά αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς καμία διαβούλευση με τον Σύλλογο (ούτε απλά ενημέρωση) πριν προχωρήσουν στις τραγικές αποφάσεις τους”, υποστηρίζει ο κ. Αγγελίδης και συμπληρώνει: “Η απόφαση αυτή είναι καθαρά εκδικητική, λες και οι εργαζόμενοι είναι υπεύθυνοι γιατί χάσανε την εξουσία. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε καμία απόφαση της απερχόμενης Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ που λήφθηκε μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Για αυτό το λόγο, θα ζητήσουμε την κατάργηση όλων αυτών των ρουσφετολογικών αποφάσεων από το Υπουργείο Υγείας και την επόμενη Διοίκηση”, καταλήγει ο πρόεδρος των Εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ κήρυξαν 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (τις τελευταίες 4 ώρες εργασίας) την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου και καλούν τους εργαζόμενους στην Αττική σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, ώρα 12:00.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ