2019-09-08 09:00:14
Φωτογραφία για Άρση απορρήτου με την έγκριση της ΑΑΔΕ
Την άρση του φορολογικού απορρήτου προκειμένου να εντοπίζονται και να κατάσχονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που έχουν αφήσει απλήρωτες οφειλές τους προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια νοσοκομεία, δήμους και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (φορείς της Γενικής Κυβέρνησης) προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 108 του ν. 4623/2019 οι οποίες ψηφίστηκαν πριν από ένα μήνα περίπου από τη Βουλή και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται με την υπ’ αριθμόν Ε2162/3-9-2019 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η οποία απεστάλη πρόσφατα σε όλες τις υπηρεσίες της και στους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, με την παράγραφο 1 του άρθρου 108 του ν. 4623/2019 τροποποιήθηκε η περίπτωση ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν.4174/2013, ούτως ώστε να αίρεται το φορολογικό απόρρητο και στην περίπτωση που απαιτείται να εντοπιστούν πηγές αποπληρωμής των απαιτήσεων υπηρεσιών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης έναντι υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς αυτούς, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τη Φορολογική Διοίκηση.


Επίσης, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:

* Με την παράγραφο 2 του άρθρου 108 του ν. 4623/2019 μετά την παράγραφο 1Α του άρθρου 17 του ν.4174/2013 προστέθηκε παράγραφος 1Β που προβλέπει τα εξής:

«Από τον περιορισμό της παραγράφου 1, αναφορικά με τα στοιχεία τα οποία τα πρόσωπα της παραγράφου 1 οφείλουν να τηρούν ως απόρρητα, για τις περιπτώσεις που αυτά αποκαλύπτονται σε υπηρεσίες των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος ή τα οποία επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, εξαιρούνται τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες μητρώου φορολογουμένων:

α) για τα φυσικά πρόσωπα: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), όνομα, επώνυμο, όνομα και επώνυμο πατέρα, όνομα και επώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, πλήρη στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και β) για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), επωνυμία, διακριτικός τίτλος, πλήρη στοιχεία διεύθυνσης της έδρας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)».

* Με την παράγραφο 3 του άρθρου 108 του ν. 4623/2019, μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του ν.4174/2013, προστέθηκε παράγραφος 2Α που προβλέπει τα εξής:

«Τα πρόσωπα της παραγράφου 1 χορηγούν σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσωποποιημένα στοιχεία ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία τηρούνται στη Φορολογική Διοίκηση, με την υποχρέωση χρήσης αυτών αποκλειστικά για τον σκοπό για τον οποίο ζητούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα, με σκοπό τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών των Φορέων του Δημόσιου Τομέα αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν.3979/2011 (Α’ 138). Η διαλειτουργικότητα του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται μετά τη ρητή και ειδική έγγραφη ή ηλεκτρονική συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων για τη διαβίβαση των δεδομένων μεταξύ των ως άνω Φορέων, τους οποίους αφορά η εκάστοτε διαλειτουργικότητα. Σε περίπτωση που η διαλειτουργικότητα του πρώτου εδαφίου διενεργείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία χωρίς ρητή έγγραφη ή ηλεκτρονική συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων, για τη διαβίβαση των δεδομένων μεταξύ των ως άνω Φορέων απαιτείται αίτηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υποχρεούται να απαντήσει εντός ενός (1) μηνός από την παραλαβή της παραπάνω αίτησης και διαβιβάζει τα δεδομένα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου».

* Με την παράγραφο 4 του άρθρου 108 του ν. 4623/2019 η παράγραφος 5 του άρθρου 17 του ν.4174/2013 τροποποιήθηκε ως εξής: «Στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με φορολογούμενο είναι δυνατόν να αποκαλύπτονται σε τρίτο, κατόπιν αιτήσεως, με τη ρητή, ειδική, έγγραφη ή ηλεκτρονική συγκατάθεση του φορολογουμένου, η οποία δύναται να ανακληθεί».

* Η ισχύς του άρθρου 108 του ν. 4623/2019 αρχίζει από 9.9.2019.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ