2019-09-09 18:45:23
Φωτογραφία για Chandrayaan 2: H επαφή της σεληνακάτου με το Κέντρο Ελέγχου χάθηκε λίγο πριν την προσελήνωση
H σεληνάκατος προσελήνωσης Vikram της αποστολής Chandrayaan-2 πιθανολογείται ότι κατέπεσε στον Νότιο Πόλο της Σελήνης κατά την προσελήνωση. Αν και η διαδικασία είχε ξεκινήσει ομαλά, η επικοινωνία του Vikram με τους σταθμούς εδάφους διεκόπη ενώ το όχημα βρισκόταν σε απόσταση 2.1 χλμ. από την επιφάνεια.Η αποστολή Chandrayaan-2 εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan της Ινδίας στις 22 Ιουλίου 2019 (9:13 UTC) με τον πύραυλο GSLV Mk-III, τον ισχυρότερο πύραυλο της Ινδίας. Η αποστολή αποτελείται από ένα όχημα-δορυφόρο (το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά), από τη σεληνάκατο προσεδάφισης Vikram και από το όχημα-Rover με την ονομασία Pragyan (Σοφία).

Οι μηχανικοί του Ινδικού Οργανισμού Έρευνας του Διαστήματος (Indian Space Research Organisation – ISRO) ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 1η Σεπτεμβρίου 2019 σειρά πέντε ελιγμών και η αποστολή τέθηκε σε τροχιά 119 x 127 χλμ. γύρω από τη Σελήνη
. Στις 2 Σεπτεμβρίου (7:45 UTC) πραγματοποιήθηκε η αποσύζευξη της σεληνακάτου προσεδάφισης Vikram από το όχημα-δορυφόρο, το οποίο παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Δύο ελιγμοί που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου έθεσαν τη σεληνάκατο σε τροχιά προσεδάφισης (τροχιά 35 χλμ. x 101 χλμ.). H προσεδάφιση ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου (μεταξύ 20:00 και 21:00 UTC).

Η αποστολή θα αναζητούσε επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ανακάλυψη μορίων νερού στον Νότιο Πόλο της Σελήνης σε σχέση με εκείνα που βρέθηκαν κατά την αποστολή Chandrayaan-1 (22 Οκτωβρίου 2008 – 29 Αυγούστου 2009). Ο Νότιος Πόλος θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή, καθώς η έκταση που βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη στον Βόρειο Πόλο.

Μέσω αυτής της δεύτερης αποστολής αναμενόταν να εμπλουτιστούν οι γνώσεις μας σχετικά με τη Σελήνη, γεγονός που θα είχε οφέλη τόσο για την Ινδία, όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη. Επιπλέον, η αποστολή αυτή ήταν ένα πολλά υποσχόμενο τεστ όσον αφορά σε τεχνολογίες που κρίνονται απαραίτητες για μελλοντικές αποστολές σε πιο απομακρυσμένα σημεία του διαστήματος. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας, η συνέχιση της έρευνας σχετικά με την προέλευση της Σελήνης είναι απαραίτητη.

Πηγές: http://magazine.noa.gr/archives/2554?fbclid=IwAR0nb1GAFi2Z5ZsoNrWSHNM04iR4irCpAUz5MpqCUY_ZNI0_vIcydh7mdDs#

https://www.isro.gov.in/launcher/gslv-mk-iii-m1-chandrayaan-2-mission

https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-home-0#missionintro

https://www.rt.com/news/466856-lunar-orbit-rover-india/
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ