2019-09-09 23:30:35
Φωτογραφία για Δέσμευση Μητσοτάκη για τα Αδέσποτα: Σύγχρονο πλαίσιο θα θέσει τους Δήμους προ των ευθυνών τους
Ειδική Ερώτηση για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων δέχθηκε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας «μεγάλη προσωπική ευαισθησία» για το ζήτημα, προανήγγειλε «ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους Δήμους προ των ευθυνών τους, με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Ας δούμε συγκεκριμένα την ερώτηση που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός και πως ακριβώς απάντησε για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Στ. Σταματάκου, dailypost.gr – marketnews.gr): « Χαίρετε, κύριε Πρωθυπουργέ. Έχετε ερωτηθεί σχεδόν για όλα τα μεγάλα θέματα. Θέλω να σας πάω σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί και συγκεντρώνει την ευαισθησία των πολιτών, αλλά δυστυχώς από την Πολιτεία μας δεν αντιμετωπίζεται με τρόπο ανάλογο και οργανωμένο, όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
. Αναφέρομαι στην αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων και των ζώων συντροφιάς. Στη Xώρα μας, δυστυχώς, καταγράφονται υψηλά ποσοστά στις κακοποιήσεις ζώων. Τα δημοτικά κυνοκομεία αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους πολύ σοβαρά προβλήματα και η Πολιτεία διαχρονικά επαφίεται στην ανιδιοτελή ιδιωτική πρωτοβουλία. Εσείς ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θέσατε την φιλοζωία ως ζήτημα υψηλής πολιτικής, αφιερώνοντας την πρώτη εκτός πλαισίου δράσης σας στα ζώα συντροφιάς.

Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως, τι θα κάνετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Θα προχωρήσετε στην αλλαγή νομοθετικού πλαισίου; Και τι θα κάνετε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ευχαριστώ. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: « Πολύ χαίρομαι για την ερώτηση σας. Δεν είναι από αυτές που συνήθως γίνονται σε τέτοιες συνεντεύξεις. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι τίποτα δεν με θυμώνει πιο πολύ -και νομίζω ότι ισχύει για πάρα πολλούς συμπολίτες μας- από το να βλέπω περιστατικά κακοποίησης ζώων, τα οποία μας προσβάλλουν όλους βάναυσα.

Αλλά προφανώς το ζήτημα δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα διαχείρισης, τι κάνουμε με τα αδέσποτα.

Υπάρχει μία συνολική ανάγκη να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο -και έχω ήδη ζητήσει από την κοινωνία των πολιτών, από φιλοζωικές οργανώσεις να μας κάνουν προτάσεις για ένα συνολικό σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αφορά στα ζώα συντροφιάς.

Οι προηγούμενες προτάσεις που είχαν γίνει ήταν εκτός τόπου και χρόνου και προφανώς δεν μπορεί να θεωρείται φορολογικό τεκμήριο το να έχει κάποιος ένα ζώο συντροφιάς -διότι είχαν ακουστεί και αυτά στο πλαίσιο της προηγούμενης διαβούλευσης.

Και βέβαια, η αρμοδιότητα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα -για τα ζώα συντροφιάς μιλάμε- του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διότι αυτή τη στιγμή η αρμοδιότητα κάπου είναι χαμένη μεταξύ του Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ασχολείται με παραγωγικά ζώα και έτσι πρέπει να κάνει, το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως, είναι αυτό το οποίο επιβλέπει το ζήτημα διότι η αρμοδιότητα είναι βασικά στους Δήμους.

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά θα υπάρξει μία συνολική στρατηγική για το ζήτημα αυτό για το οποίο έχουμε μεγάλη προσωπική ευαισθησία.

Ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε σε συνεννόηση με το πολύ ζωντανό φιλοζωικό κίνημα, το οποίο υπάρχει στη χώρα μας.

Δεν μπορούν πάντα να συνεννοηθούν όλοι μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει, αλλά θα πάρουμε τις απόψεις όλων και θα έχουμε επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα θέσει και τους Δήμους προ των ευθυνών τους, με ευθύνη επιτήρησης του ζητήματος αυτού αποκλειστικά πια στο Υπουργείο Εσωτερικών. »
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ