2019-09-10 14:35:35
Φωτογραφία για Καθιέρωση επιδόματος στέγασης για τους Στρατιωτικούς (ΕΓΓΡΑΦΟ)
Ερώτηση με θέμα την καθιέρωση επιδόματος στέγασης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, οι Βουλευτές ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Στην Ερώτησή τους αναφέρουν:

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντάει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια εξεύρεσης κατοικίας στον τόπο μετάθεσής τους, λόγω του ιδιότυπου καθεστώς, το οποίο τα αναγκάζει να αναζητούν κατοικία σχεδόν κάθε δύο χρόνια.

Τα προβλήματα αυτά οξύνονται ακόμη περισσότερο, λόγω του εκτεταμένου φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών σε τουριστικές περιοχές, καθώς και της ύπαρξης Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αφού η σπουδάζουσα νεολαία αναζητά και αυτή κατοικία προς ενοικίαση.

Όλα αυτά όχι μόνο έχουν μειώσει τον αριθμό των προς ενοικίαση κατοικιών, αλλά έχουν συμβάλλει ώστε στις λίγες υπάρχουσες κατοικίες, το ενοίκιο να παρουσιάζει υπερβολική αύξηση, με αποτέλεσμα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα ανταπόκρισης σε τόσο υψηλά ενοίκια.


Αρκετοί μάλιστα από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν την πρόσθετη επιβάρυνση στο μισθό τους, για την αποπληρωμή του δανείου που έχουν πάρει για αγορά πρώτης κατοικίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο μισθός τους με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει περικοπεί λόγων των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν εφαρμόσει.

Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο η αδιαφορία των κυβερνήσεων να υπάρξει μέριμνα για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νόμος 4472/2017 (ΦΕΚ Α΄74), σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος στέγασης για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, δεν συμπεριέλαβε τις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο άρθρο 3 του σχετικού νόμου αναφερόταν ότι η δαπάνη για τη χορήγηση του επιδόματος θα καλύπτεται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού ύψους 600.000.000 εκ. ευρώ.

Ωστόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση, τρέχοντος έτους, ΦΕΚ 792 τ.2, 6 Μάρτη 2019, «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος Επιδόματος Στέγασης», η οποία και αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση επιδόματος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζει πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το συνολικό εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ και του νοικοκυριού αποτελούμενο από δύο μέλη τις 10.500 ευρώ. Το ύψος μάλιστα της συνολικής δαπάνης που προκαλείται στον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2019, ψαλιδίστηκε και καθορίστηκε στο μισό από αυτό που καθόριζε ο σχετικός νόμος και είναι μόνο 300.000.000 εκ. ευρώ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοίτι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να χορηγείται επίδομα στέγασης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας;

Δείτε το σχετικό έγγραφο:
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ