2019-09-10 15:29:02
Φωτογραφία για Τέλος εποχής για την Alibaba – Ο Τζακ Μα αποχωρεί
Ανήμερα των 55ων γενεθλίων του αποχωρεί από την αυτοκρατορία που έφτιαξε με τα ίδια

του τα χέρια ο Τζακ Μα, ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής και την έναρξη μίας νέας για την κινεζική εταιρεία που κλείνει την 20η της επέτειο.

Το ταξίδι για την Alibaba ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999, όταν την ίδρυσε ο Μα, πρώην καθηγητής Αγγλικών. Με διάθεση για καινοτομία και σκληρή δουλειά την οδήγησε σε ένα μονοπάτι σταθερής επιτυχίας και ανάπτυξης και από μια παραδοσιακή εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου έγινε ένας κολοσσός με δραστηριότητες που εκτείνονται από τα logistics μέχρι τη διανομή φαγητού και το cloud computing. Αυτή τη στιγμή αποτιμάται στα 460 δισ. δολάρια.

Ο Μα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του και δεύτερος πλουσιότερος της Ασίας. Είναι επίσης ο πρώτος ιδρυτής μίας γενιάς επιτυχημένων επιχειρηματιών του κινεζικού διαδικτύου. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, Ντάνιελ Ζανγκ, θα τον αντικαταστήσει στη θέση του εκτελεστικού προέδρου.


Ο Μα γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια στην Χανγκζού της ανατολικής Κίνας και ως ένα εξαιρετικά φιλομαθές παιδί σπούδασε και έγινε δάσκαλος αγγλικής γλώσσας. Αγόρασε τον πρώτο υπολογιστή του σε ηλικία 33 ετών και όπως έχει ο ίδιος αποκαλύψει η πρώτη ιδέα για την ίδρυση της Alibaba ήρθε σε μία συνηθισμένη διαδικτυακή αναζήτηση. Πάτησε τη λέξη «μπύρα» και εξεπλάγη από το γεγονός ότι καμία κινεζική μπύρα δεν εμφανίστηκε στα αποτελέσματα.

Χωρίς εμπειρία στην πληροφορική ο Μα ίδρυσε την εταιρεία στο διαμέρισμά του, έχοντας πείσει μία ομάδα φίλων να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα, που οραματίστηκε. Επέβλεψε την εταιρεία καθόλη τη διάρκεια της ανάπτυξής της και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία κατέρριψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης IPO παγκοσμίως.

Σήμερα ο πλούτος του ανέρχεται στα 38,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, ενώ οι υπολογισμοί του Bloomberg ανεβάζουν την αξία της περιουσίας του στα 41,8 δισ. δολάρια. Το 2016 κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, υποσκελίζοντας τον Γουάνγκ Τζιανλιν της Dalian Wanda Group. O τίτλος σήμερα ανήκει στον Αμπάνι της Reliance Industries, του οποίου η περιουσία αγγίζει τα 47,4 δισ. δολάρια.

Στόχος του Μα στο εξής είναι να εστιάσει στο φιλανθρωπικό έργο και στην εκπαίδευση. «Αγαπώ πολύ την εκπαίδευση» είχε δηλώσει πριν από ένα χρόνο στους New York Times. Στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει ότι η παραίτησή του δεν θα συνιστά το τέλος, αλλά την έναρξη νέας εποχής για την εταιρεία.

Όπως άλλωστε έκανε γνωστό, θα συνεχίσει να έχει καθηκόντών εκτελεστικού προέδρου για το επόμενο 12μηνο
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ