2019-09-10 16:35:17
Φωτογραφία για Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες
 Με την αγορά ακινήτων να ανεβάζει ταχύτητες και τις τιμές των κατοικιών να... τραβούν

την ανηφόρα, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι είναι το μέτρο που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate.

-Ποια είναι τα δύο σενάρια για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς;

-Τι προσδοκούν από την εφαρμογή του μέτρου οι παράγοντες της αγοράς;

-Παλαιά ή νεόδμητα; Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων για τις προτιμήσεις των αγοραστών ακινήτων;

Το μέτρο που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου σχεδιάζεται να είναι άμεσης εφαρμογής με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει να εντάξει στο καθεστώς της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και τα ακίνητα των οποίων οι οικονομικές άδειες εκδόθηκαν από την αρχή του έτους.


Ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου παραμένει ανοιχτός, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση να έχει μεγαλύτερη αναδρομική ισχύ. Συγκεκριμένα, η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις εξετάζεται να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα», το σενάριο αυτό συναντά αρκετές δυσκολίες.

Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν το μέτρο να εφαρμοστεί για όλα τα ακίνητα.

Με την κατάρρευση της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης κατέρρευσε η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και γκρεμίστηκαν τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Στην πενταετία 2013-2017 οι εισπράξεις έφτασαν τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς

-Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% να τρέξει αμέσως, να εφαρμοστεί όχι μόνο για τις άδειες που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και για τις νέες οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν εκδοθεί από την αρχή τους έτους. Σημειώνεται ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν εκδοθεί 15.185 νέες οικοδομικές άδειες.

-Το μέτρο να έχει μεγαλύτερη αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά αρκετές τεχνικές δυσκολίες αλλά παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν το μέτρο να εφαρμοστεί για όλα τα ακίνητα. «H αναστολή του ΦΠΑ θα πρέπει να καταλαμβάνει όλες τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης και μετά και όχι μόνο οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει, δημιουργείται «δυσμενές καθεστώς και καθεστώς μη ισότητας στα υπάρχοντα απούλητα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία είναι και τα κεφάλαια κίνησης για ανέγερση νέων κτιρίων». «Για να επιτύχει άμεσα το μέτρο αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ενώ για να μειωθούν άμεσα οι τιμές των κατοικιών θα πρέπει η αναστολή να ισχύσει και για τα αδιάθετα ακίνητα των κατασκευαστών» σημειώνει στα «ΝΕΑ» και ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων επιβλήθηκε το 2006. Ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής εκδίδεται από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 3%. Με την κατάρρευση της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης, κατέρρευσε η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και γκρεμίστηκαν τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Στην πενταετία 2013 - 2017 οι εισπράξεις έφθαναν τα 13,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.

ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές θα δώσει νέα ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ακίνητα που παραμένουν απούλητα στα χέρια των κατασκευαστών θα πωληθούν ευκολότερα ενώ το μέτρο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό καθώς θα επιτρέψει στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αποκτήσουν και καινούργια ακίνητα. Εκτιμάται ότι σήμερα τα νεόδμητα αδιάθετα ακίνητα αγγίζουν τις 100.000. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του εγχώριου real estate, σήμερα όσοι αξιοποιούν το πρόγραμμα της Golden Visa αλλά και όσοι επενδύουν σε κατοικίες με σκοπό να τις εκμεταλλευθούν μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά των μεταχειρισμένων ακινήτων.

Τα στοιχεία από μεσιτικά γραφεία δείχνουν ότι επτά στους δέκα αγοραστές ακινήτων προτιμούν παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών, ακολουθούν κατοικίες ηλικίας 11-20 ετών ενώ πολύ χαμηλό είναι το ενδιαφέρον για την αγορά ενός νεόδμητου ακινήτου. Μάλιστα, στο λεκανοπέδιο της Αττικής οκτώ στα δέκα ακίνητα που πωλούνται είναι παλαιά (άνω της 25ετίας).

Η διαφορά πάνω από 20% στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα αποτρέπει τους επενδυτές στην αγορά νέων κατοικιών. Ελληνες και ξένοι αγοραστές θεωρούν απαγορευτικό το 24% του ΦΠΑ και προτιμούν να αγοράσουν παλαιό ακίνητο για να επιβαρυνθούν με φόρο μεταβίβασης 3%.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες και θα προσελκύσει τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε ότι μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από 24% σε 13% θα έδινε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%, βελτιώνοντας τη σχετική τιμή των νέων έναντι των παλαιότερων κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να φέρει επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει από 921 έως 3.650 θέσεις εργασίας. Ολα αυτά θα είχαν μια θετική επίδραση στο ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνοντάς το κατά 66 - 265 εκατ. ευρώ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ