2012-06-16 12:24:06
Φωτογραφία για ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ... ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ (PHOTOS)
Για την Εθνική ομάδα, το Euro, την κρίση αλλά και «Για τον αγώνα της ζωής μου» μίλησε ο Αντώνης Νικοπολίδης. Τα πράγματα με το όνομά τους για ακόμα μία φορά είπε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, που σχολίασε την εικόνα της Εθνική ομάδας στο Euro και όχι μόνο Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Αντώνης Νικοπολίδης στο Protathlima.com. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του πολύ σημαντικού αγώνα της Ελλάδας με την Ρωσία ο οποίος θα κρίνει τον μέλλον της Εθνικής του Σάντος στο Γιούρο, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας με μεγάλη ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρόσκληση μας για μια συνέντευξη η οποία καταπιάνεται με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.

Ο πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού μιλά για την Εθνική ομάδα, την κρίση στην Ελλάδα και πόσο επηρεάζει το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, την μη κλήση του Χιώτη και τις επιλογές του Σάντος, το Γιούρο γενικότερα και τα προγνωστικά του για τις ομάδες που βλέπει να πάνε μέχρι το τέλος.


Επίσης, από χθες (15/6) έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του με τίτλο «Ο αγώνας της ζωής μου». Μας αναλύει τι μπορεί να διαβάσει κανείς σε αυτό το βιβλίο και το σημαντικότερο έχει να κάνει και με την κίνηση του Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος μέρος των εσόδων από το βιβλίο θα πάνε σε ένα φίλο του που αντιμετωπίζει εδώ και 12 χρόνια κινητικά προβλήματα λόγω ατυχήματος με μηχανή, με την ελπίδα να βοηθήσει για να περπατήσει ξανά.

Για το σημερινό παιχνίδι με την Ρωσία ο Νικοπολίδης συστήνει υπομονή στους διεθνείς ποδοσφαιριστές και λίγο ρίσκο στο τέλος, ενώ αναφέρετε και στην ελληνική ψυχή. Διαβάστε την συνέντευξη του Αντώνη Νικοπολίδη:

Αντώνη, πως βλέπεις τη διοργάνωση μέχρι του Γιούρο μέχρι σήμερα; Σε έχει ικανοποιήσει το θέαμα που έχεις παρακολουθήσει;

«Γενικά είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο του Γιούρο. Πιστεύω όμως ότι επειδή είναι ακόμη ένας γύρος με βαθμολογική σημασία οι ομάδες «παίζουν» λίγο με τους βαθμούς. Καμιά φορά και η ισοπαλία και ο βαθμός μπορεί να είναι πολύ σημαντικός. Βλέπεις καμιά φορά και λίγο σκοπιμότητα. Από την αγωνιστική που ξεκινά σήμερα (16/6) με το δικό μας παιχνίδι αλλάζει κάπως το πράγμα. Κάποιος πρέπει να κερδίσει για να περάσει και θα δούμε ακόμη πιο ενδιαφέρον παιχνίδια με μεγαλύτερες συγκινήσεις. Απ’ εδώ και πέρα πιστεύω θα δούμε ακόμη καλύτερο θέαμα και μεγαλύτερη αγωνία».

Ξεχώρισες κάποια ομάδα, βλέπεις κάποιο φαβορί;

«Απ’ την αρχή θεωρούσα ότι τα δύο βασικά φαβορί θα είναι η Ισπανία και η Γερμανία και τα λέω με τη σειρά. Κάπου εκεί πιστεύω θα παιχτεί. Είναι οι δύο καλύτερες ομάδες αυτή την στιγμή. Το ποδόσφαιρο είναι και ένα άθλημα των εκπλήξεων. Υπάρχουν και πάρα πολλές ομάδες που μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή στο επίπεδο τους, αλλά θα μπορούσαν σε ένα αγώνα να σου κάνουν τη ζημιά».

Την Ελλάδα πως την βλέπεις; Σε απογοήτευσε στα δύο πρώτα παιχνίδια;

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το πρώτο παιχνίδι με την Πολωνία όπου πραγματικά έδειξε το μεγάλο της ταλέντο. Στο δεύτερο ημίχρονο κάτω από αντίξοες συνθήκες απέδειξε ότι και αξία έχει αυτή η ομάδα και ταλέντο έχει και ψυχή. Δεν με ικανοποίησε στο παιχνίδι με την Τσεχία, γιατί πιστεύω οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δείξανε. Και δεν μιλάω για την ήττα γιατί μπορεί να παίξεις καλά και να χάσεις. Δεν ήμασταν καλοί. Περιμένω τον σημερινό αγώνα να δω μια διαφορετική Εθνική ομάδα όπως όλοι μας και ευχόμαστε να κερδίσουμε και να περάσουμε».

Η Ρωσία πιθανότατα είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί η Ελλάδα και να πάρει τη νίκη και την πρόκριση;

«Δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα. Απλά να δείξει τον καλό την εαυτό. Την Εθνική ομάδα που είδαμε με την Πολωνία. Η ίδια τακτική οργάνωση, ίδιο στόχο, ίδιο πάθος, το ίδιο τρέξιμο. Νομίζω αν βάλει τα στοιχεία αυτά που είναι μέσα στο παιχνίδι της, αν κάνει ένα παιχνίδι υπομονής, γιατί είναι πολύ δύσκολο να παίξεις από το πρώτο λεπτό ανοικτά με μια ομάδα η οποία στην αντεπίθεση μπορεί να σε «σκοτώσει» και το είδαμε αυτό με την Τσεχία. Οι Τσέχοι άφησαν πολλούς χώρους στους Ρώσους και ουσιαστικά οι Ρώσοι το τελείωσαν το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο. Πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί. Να κάνουμε ελεγχόμενες επιθέσεις και αν ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε στις αντεπιθέσεις, να δώσουμε λίγο χρόνο και αν το παιχνίδι πηγαίνει στο 0-0 τα τελευταία 20 λεπτά μπορούμε εκεί πλέον να ρισκάρουμε λίγο παραπάνω και νομίζω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη επιτυχία σε αυτό τον τομέα».

Θα ήθελες να δεις κάποιο καινούργιο πρόσωπο στην 11άδα;

«Θα ήθελα να δω όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως από την Εθνική ομάδα και θα είμαι και ευχαριστημένος ακόμη και αν η ομάδα μας αποκλειστεί. Πάνω απ’ όλα εγώ είμαι ικανοποιημένος που αυτή η ομάδα έκανε όλα αυτά τα δύο χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φέρει την Εθνική ομάδα στο Γιούρο και αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς καμιά φορά το ξεχνάμε αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ως ένας καταξιωμένος τερματοφύλακας πως κρίνεις τις επιλογές για τη συγκεκριμένη θέση;

«Έχω μιλήσει γι’ αυτό το θέμα και δεν θα ήθελα να μιλήσω ξανά. Έχω μιλήσει για τις επιλογές και έχω πει ότι η βασική επιλογή είναι του προπονητή. Αυτός παίρνει την ευθύνη, κάνει τις επιλογές του και εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του. Εμείς οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό του προπονητή, της Εθνικής ομάδας και των παικτών που είναι εκεί».

Η κάθε επιλογή είναι σεβαστή από τον κάθε προπονητή. Όμως και στην Κύπρο έχει γίνει αρκετός ντόρος με τον Χιώτη. Πιστεύεις ότι αδικήθηκε;

«Και στην Ελλάδα έγινε. Δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Το μεγαλοποιούμε έτσι κι αλλιώς. Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή και νομίζω όλοι μας πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να σκεφτούνε το παιχνίδι και να δώσουνε τον καλύτερο τους εαυτό».

Πως βλέπεις το μέλλον της χώρας στον αθλητισμό γενικότερα με τις συνθήκες που επικρατούν και με τα οικονομικά προβλήματα;

«Με τις δυσκολίες που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μείνει μακριά από όλες αυτές τις δυσκολίες. Απ’ την άλλη όμως είναι μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και τα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους και που είναι στα 18-19 για να αποδείξουν την αξία τους και να βάλουν τις βάσεις για το μέλλον τους. Εναπόκειται σε μας να τους βοηθήσουμε και τα παιδιά αυτά να μείνουν προσηλωμένα και να αρπάξουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί, γιατί θα τους δοθεί αναγκαστικά πλέον».

Πάντως φαίνεται ότι και οι διεθνείς θέλουν να παίξουν και για την Ελλάδα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι ίσως ένας έξτρα κίνητρο και ερέθισμα για να προκριθούν.

«Η Ελλάδα μας γενικά είναι μια μικρή χώρα η οποία και πριν το 2004 ήταν μια χώρα που ουσιαστικά στο ποδόσφαιρο γενικότερα δεν ήταν τόσο σημαντική δύναμη. Από το 2004 και μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Να ξέρεις πάντα ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές όταν φοράνε το εθνόσημο είναι κάτι το ιδιαίτερο και δεν παίζεις μόνο για τον εαυτό σου και την ομάδα σου αλλά και για την ίδια σου την χώρα και σε κάνει να παίζεις με μεγαλύτερη ψυχή».

Αντώνη, από χθες (15/6) έχει κυκλοφορήσει και το βιβλίο σου. Αγοράζοντας το τι μπορούμε να διαβάσουμε στο βιβλίο σου;

«Το βιβλίο μιλάει πραγματικά για την ιστορία της δικιάς μου ζωής, αλλά νομίζω το βαθύτερο νόημα είναι ότι, κυρίως για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και κυρίως για τους ανθρώπους που ξεκινάνε τη ζωή τους τώρα, είναι ένα παράδειγμα ζωής. Με την έννοια ότι πρέπει να ονειρευόμαστε αυτό που θέλουμε να κάνουμε αλλά πρέπει συγχρόνως να το υποστηρίζουμε. Πρέπει να δουλεύουμε πολύ, να είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε και πιστεύουμε. Στη ζωή μας μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά εμπόδια αλλά ποτέ δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά αλλά να συνεχίζουμε. Πέρα από όλα αυτά τα μηνύματα πιστεύω ότι θα βρείτε διάφορες φάσεις της ζωής μου τις οποίες έχω περάσει. Κάτω από ποια ψυχολογία έχω κάνει κάποιες κινήσεις στη ζωή μου. Ποιες είναι οι αρχές με τις οποίες με μεγάλωσαν οι γονείς μου. Ποιες αξίες μεγάλωσα και νομίζω έχει διάφορα θέματα τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το αθλητικό κομμάτι, γιατί οι πιο πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν την αθλητική πορεία του Αντώνη. Δεν γνωρίζουν το πώς ανδρώθηκε και πως ένας άνθρωπος από μικρός κατάφερε να κάνει πρωταθλητισμό».

Θα μπορούν οι αναγνώστες να διαβάσουν και κάποιες προσωπικές λεπτομέρειες της καριέρας σου; Κάποια πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα;

«Δεν γνωρίζετε την άλλη πλευρά. Δηλαδή την ανθρώπινη πλευρά, την συναισθηματική πλευρά ενός ανθρώπου που ουσιαστικά πάντα ζούσε στο όριο. Για να κάνεις πρωταθλητισμό πρέπει να είναι 100% σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Στιγμές που πραγματικά πρέπει να πάρεις κάποιες απόφασης καριέρας ή και ζωής και στιγμές μεγάλης χαράς και ίσως και μεγάλης απογοήτευσης. Πως μπορείς μέσα σε στιγμές μεγάλης χαράς να μπορείς να ισορροπείς, γιατί τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, αλλά και σε στιγμές μεγάλης απογοήτευσης. Πως πρέπει να σηκώνεσαι στα πόδια σου για να μπορείς να ανατρέψεις καταστάσεις οι οποίες είναι ατυχές για σένα».

Μέσα από τα βιώματα σου και τον τρόπο τον οποίο έχεις μεγαλώσει από τους γονείς σου όπως ανέφερες, βλέπουμε ότι υπάρχει και μεγάλη ευαισθησία. Και αυτό φαίνεται και από την κίνηση σου, όπου ένα μέρος των εισπράξεων του βιβλίου σου θα πάνε για ένα σημαντικό και ιερό σκοπό.

«Αυτό ακριβώς. Νομίζω οφείλουμε να βοηθάμε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά, αλλά πραγματικά παλεύουν για ένα σκοπό. Συγκεκριμένα ο φίλος μου θα έχει ένα μέρος των εσόδων. Δίνει ένα αγώνα ζωής εδώ και 12 χρόνια να σταθεί στα πόδια του. Πραγματικά χρειάζεται συμπαράσταση και γι’ αυτό με μεγάλη μου χαρά θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω όσο μπορώ. Είμαι πάντα στο πλευρό του».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ