2019-09-12 10:56:13
Φωτογραφία για Δυσκολίες στη συμφωνία Υπουργείου Υγείας με τα Φαρμακεία για τα φάρμακα υψηλού κόστους
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Συνάντηση σε καλό κλίμα πραγματοποίησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), με επίκεντρο τα γενικά αιτήματα του κλάδου, αλλά κυρίως το θέμα της παροχής προς τους ασφαλισμένους χρονίως πάσχοντες του ΕΟΠΥΥ, της υπηρεσίας παράδοσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ιδιαίτερη προθυμία έδειξε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας να καταλήξει σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ώστε να καταφέρει να προωθήσει άμεσα το μέτρο της παράδοσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς αποτελεί προσωπική του δέσμευση προς τους ασθενείς, αλλά και προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, αν και το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους φαρμακοποιούς -στην οποία ήταν παρών και ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης- πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κίμα, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς διαφάνηκε ότι έχουν να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε να υλοποιηθεί το μέτρο.


'Οπως τόνισε μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος του ΠΦΚ, κ. Απόστολος Βαλτάς:

"Ο Υπουργός έχει πολύ όρεξη να λύσει προβλήματα. Το θέμα, όμως, που τον καίει πολύ δηλαδή τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), νομίζω ότι συνειδητοποίησε ότι δεν είναι εύκολο με τα φαρμακεία, όπως έγινε με τις ιδιωτικές κλινικές που έγινε γρήγορα η διαδικασία. Με τα φαρμακεία απαιτεί αλλαγή δομής σε όλο το σύστημα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, διότι ξαφνικά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνονται ιδιωτικά. Κι αυτό απαιτεί χρόνο, άλλη μηχανογράφηση, μελέτες, οι οποίες φυσικά θα αποδώσουν. Τώρα σε ένα μήνα, σε 15 μέρες σε 30 μέρες, θα έχει τελειώσει. Πιστεύω, όμως, ότι ο Υπουργός έχει διάθεση να το τρέξει γρήγορα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί ζήτησαν ανταποδοτικά οφέλη από το Υπουργείο Υγείας για την υπηρεσία της διάθεσης των φαρμάκων για τους χρονίως πάσχοντες μέσω των επιχειρήσεων τους, κάτι που ο Υπουργός Υγείας αρνήθηκε επί του παρόντος και το μετέθεσε στο μέλλον.

ΠΦΣ: Προτάσεις για τις συνενώσεις των Φαρμακείων

Οι Φαρμακοποιοί τόνισαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος κατέβαλε υψηλό τίμημα οικονομικό και θεσμικό , το οποίο πλήρωσαν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι φαρμακοποιοί. Σε αναλυτικό του υπόμνημα του, ο ΠΦΣ έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, όπως μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για τις συστεγάσεις φαρμακείων.

Ιδιαίτερα στο τελευταίο φλέγον για τους φαρμακοποιούς θέμα, ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός στο να βοηθήσει να εκσυγχρονιστεί ο φαρμακευτικός κλάδος, ενώ δήλωσε πρόθυμος εάν χρειαστεί να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, κ. Βαλτά: "Ο Υπουργός κατανόησε ότι τα συστεγασμένα φαρμακεία είναι υγιείς επιχειρήσεις με δυναμική και θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον κόσμο και στον πολίτη. Από το συστεγασμένο φαρμακείο κερδίζουν όλοι, όταν αυτό μπει σε μια πιο οργανωμένη δομή: Κερδίζει το κράτος και κερδίζουν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι μέσα από τις συνενώσεις μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, πιο συλλογικά, πιο δυναμικά, πιο εκσυγχρονισμένα".

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) θα συναντηθεί και πάλι με τον Υπουργό Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους απο τα ιδιωτικά φαρμακεία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ