2019-09-12 13:08:21
Φωτογραφία για ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: 74 χρόνια μετά έμαθε πότε πέθανε ο Αστακιώτης παππούς του (Ιωάννης Λιαπάκης) σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία!
Συγκλονιστική είναι η ιστορία του Αστακιώτη Ιωάννη Λιαπάκη ο οποίος γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1945 σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία.

        Ο Ιωάννης Λιαπάκης, αριστερός εκ πεποιθήσεως και στάσης ζωής, όχι πολιτικής κατεύθυνσης, πλήρωσε αυτή του την επιλογή με τη ζωή του την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

         Συγκεκριμένα, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής είχε μόνιμα μισθωμένο έναν φούρναρη, έναν μπακάλη και έναν χασάπη, για το καθημερινό των συγχωριανών του, ενώ είχε αδειάσει και με το καΐκι του «Ταξιάρχη» ένα φορτίο σιτάρι στην πλατεία του χωριού...   

   Αυτή του την ενέργεια πλήρωσε με τη ζωή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία το 1945, αφού πρώτα συνελήφθη από Ιταλούς στρατιώτες στον Αστακό μαζί με περίπου 80 ακόμη άτομα το 1941 και μεταφέρθηκαν αρχικά στην Ιταλία και έπειτα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία μέχρι το 1943, απ’ όπου και είχαν χαθεί τα ίχνη του.


H απάντηση για την τύχη του Ιωάννη Λιαπάκη δόθηκε στον εγγονό του, σε ανάρτηση που είχε κάνει σε ομάδα στο facebook.

       Σύμφωνα με αυτή, ο Αστακιώτης απεβίωσε στις 14 Μαρτίου 1945, στο στρατόπεδο του Έμπενζεε, υποστρατόπεδο του Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία. Είναι καταγεγραμμένος στην βάση ονομάτων των νεκρών του στρατοπέδου που μπορείτε να διαβάσετε  εδώ.

           Σχετικά με την περίοδο της κράτησής του στην Ιταλία, όλες οι πληροφορίες για την ομάδα των ομήρων από την Αιτωλοακαρνανία είναι διαθέσιμες στο βιβλίο του Μιλιτιάδη Αλεξανδρή «Από την Κόλαση των Νταχάου Μακρονησίων».

Πηγή: 

https://www.agriniopress.gr/pethane-astakiotis-stratopedo-aystria/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ