2019-09-12 18:06:51
Φωτογραφία για Ο «πόλεμος» ευρώ- δολαρίου άρχισε
Με το ευρώ να υποχωρεί κάτω και από το όριο του 1,10 δολαρίου, ήταν βέβαιο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα αργήσει να αντιδράσει. Η ΕΚΤ θέλει και πετυχαίνει να υποτιμήσει το νόμισμά της υπογράμμισε και εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Fed, που «κάθεται», όπως είπε, αφήνοντας το ισχυρό δολάριο να πλήττει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη. Με την επισήμανση αυτή κήρυξε ατύπως τον νομισματικό πόλεμο ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, αλλά είναι ένας «πόλεμος», που δεν μπορεί ο ίδιος να ελέγξει.

 

O Ντόναλντ Tραμπ πιέζει με συνεχείς, σε υψηλούς τόνους, παρεμβάσεις να πιέζει την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να αποφασίσει σύντομα νέα μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης, αλλά αυτό είναι κάθε άλλο παρά αρκετό για έναν Πρόεδρο, που έχει υποσχεθεί ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% και ετοιμάζεται για τη μάχη επανεκλογής το 2020. 


Το ξεκαθάρισε λοιπόν πως επιθυμία του είναι να οδηγηθούν τα αμερικανικά επιτόκια στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος. Πρέπει η Fed να ακολουθήσει κατά βήμα την ΕΚΤ, που έχει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν και το καταθετικό στο -0,5%, είναι η ξεκάθαρη στάση του Τραμπ. 

Μπορεί όμως να αναγκάσει την ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα να το πράξει; Η Fed δεν τρομάζει από «τιτίβασματα» ακόμη και εάν αυτά προέρχονται από τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη. Θα μπορούσε να τρομάξει όμως εάν δει τις αγορές να επιβεβαιώνουν τους φόβους του και την οικονομία να δέχεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις. 

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι πολύ πιο ισχυρή από της ευρωπαϊκής. Την ώρα που Γερμανία και Ιταλία είναι στο χείλος της ύφεσης και ολόκληρη η ζώνη του ευρώ αναπτύσσεται αναιμικά, το αμερικανικό ΑΕΠ «τρέχει» ακόμη με ρυθμούς 2,1%. Ωστόσο έτρεχε με ρυθμούς άνω του 3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και όσο το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, θα κατεβάζει πιθανότατα ταχύτητα. 

Η άκρως αποφασιστική δράση της ΕΚΤ επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων: 1 ευρώ=1 δολάριο. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, η Fed δεν θα έχει πολλές επιλογές, από το να αλλάξει και εκείνη στρατηγική. Ο Τραμπ δεν ελέγχει το παιχνίδι, αλλά η αγορά συναλλάγματος έχει τη δική της δύναμη να σπρώξει το χέρι του Πάουελ. Όσο για τον Αμερικανό Πρόεδρο, δεν θα μείνει και εκείνος άπραγος. Η απειλή για «δασμούς» ως αντίποινα για την «σκόπιμη υποτίμηση» του ευρώ μένει πάντα στο τραπέζι. 

Η αντίδραση του Τραμπ στην απόφαση της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου στην απόφαση της ΕΚΤ, η οποία και πυροδότησε βουτιά του ευρώ. Με μία ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης πετυχαίνει να υποτιμήσει το νόμισμά της, την ώρα που η Fed... κάθεται. 

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην ραγδαία πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του ευρώ, που σημαίνει δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο για τις χώρες του πυρήνα. 

«Η ΕΚΤ δρα γρήγορα, μειώνει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπαθούν και πετυχαίνουν να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του ΠΟΛΥ ισχυρού δολαρίου, που πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές...Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται. Πληρώνονται για να δανειστούν χρήματα, ενώ εμείς πληρώνουμε τόκο!» έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Σημειωτέον ότι χθες είχε εξαπολύσει νέα επίθεση στη Fed, ζητώντας τη μείωση των επιτοκίων στο μηδέν ή και χαμηλότερα. 

ΕΚΤ: Μείωσε το καταθετικό επιτόκιο, επαναφέρει το QE

Την μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% από -0,4% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία απόφαση που οι αγορές είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσει. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού παραμένει σταθερό στο μηδέν. Δικαίωσε ωστόσο και όσους περίμεναν πιο δυναμική δράση, με την επιστροφή του «μπαζούκας» της ποσοτικής χαλάρωσης, αφού προανήγγειλε νέο γύρο. 

Οι αποφάσεις αντανακλούν τις εντεινόμενες ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας για τις προοπτικές της Ευρωζώνης σε ένα περιβάλλον εμπορικών αντιπαραθέσεων, αμφισβήτησης του πολυμερούς συστήματος αποφάσεων για την οικονομία και όχι μόνο και έντονης αβεβαιότητας σχετικά με το πότε και πώς θα έρθει το Brexit. 

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε, από το Νοέμβριο θα αρχίσει και πάλι τις αγορές ομολόγων και άλλου ενεργητικού αξίας 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Δεν ορίστηκε συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, με την Κεντρική Τράπεζα να αποφασίζει ότι θα διαρκέσει «όσο κριθεί αναγκαίο». 

Το ποσό είναι μεν χαμηλότερο των προσδοκιών όσων ήθελαν ένα QE 2. Ειδικοί σε σχετικές έρευνες έκαναν λόγο για 30 έως 60 δισ. ευρώ. Ωστόσο η απόφαση και μόνο να ενεργοποιηθεί και πάλι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είχε τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018 θεωρείται καθοριστική, καθώς τα τελευταία 24ωρα υπήρχαν πληροφορίες για έντονες ενστάσεις από τη Γερμανία και «δορυφόρους» της στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, οι οποίες δημιουργούσαν αμφιβολίες για το εάν θα έρθει τελικά ένα QE 2. 

Στόχος της ΕΚΤ είναι να δώσει νέα πνοή στην αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, την ώρα που η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της, είναι στο χείλος της ύφεσης, όπως εξάλλου και η Ιταλία, τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ. Σε αποθέρμανση βρίσκονται επίσης η Γαλλία και αρκετές ακόμη οικονομίες του ευρώ, ενώ πολύ μακριά από το στόχο του 2% παραμένει και ο πληθωρισμός. Σε μία πρώτη αντίδραση είχαμε ράλι των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και βουτιά του ευρώ κάτω από τα 1,10 δολάρια.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα «έως ότου δούμε τις προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο στόχο του 2%». Παράλληλα αναφερόμενος στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, που θα αρχίσει από τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο κριθεί αναγκαίο για να στηρίξει την οικονομία». Όπως είπε η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο τερματισμός του δεύτερου αυτού γύρου θα έρθει «λίγο πριν από επιστρέψουμε και πάλι σε αύξηση επιτοκίων». 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι επιμένουν, αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέτρια, αλλά θετική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο. Οι μεγάλες αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική, την εμπορικό προστατευτισμό και τις αναδυόμενες αγορές, είναι οι κυριότεροι εξ αυτών, όπως εξήγησε. Οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών παραμένουν ανθεκτικοί, την ώρα που εκείνος της μεταποίησης δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δεν παρέλειψε πάντως ούτε αυτή τη φορά να υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μέρος της ευθύνης, προωθώντας ένα πιο φιλικό στην ανάπτυξη μίγμα πολιτικής, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών. «Τώρα είναι η ώρα και της δημοσιονομικής πολιτικής» σημείωσε απαντώντας στους δημοσιογράφους. Σημείωσε μάλιστα πως όσο πιο γρήγορα τεθεί σε εφαρμογή η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να μείνουν σε ισχύ τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής και τόσο λιγότερες παρενέργειες θα έχουν. 

naftemporiki.gr 

«The New Daily Mail» 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ