2019-09-13 09:06:35
Φωτογραφία για Έρχονται παιδίατροι και ειδικοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ! Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Κικίλια
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

HR 

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τις νέες συμβάσεις που θα γίνουν με ιδιώτες γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να πραγματοποιούν δωρεάν ιατρικές επισκέψεις.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως δήλωσε, έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ έχουν βρεθεί τα κονδύλια ώστε να προχωρήσει η διαδικασία άμεσα. Άλλωστε υπήρχε και σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Κ.Μητσοτάκης: «Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για προσλήψεις και συμβάσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ! Αναλαμβάνουν 800 νέοι γιατροί»

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι συμβάσεις θα είναι πάνω από 800, ενώ θα κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι ανάμεσα στις 800 συμβάσεις θα είναι και αυτές των παιδιάτρων δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι στο σύστημα μετά την ακύρωση των παλαιών συμβάσεων των γιατρών που είχε κάνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα πάνω από 25 Νομοί της χώρας είναι χωρίς κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να πληρώνουν την επίσκεψη εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.


Άγνωστο είναι βέβαια πως θα αμείβονται οι παιδίατροι που θα συμβληθούν, καθώς σήμερα οι υπάρχουσες συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών είναι διαφορετικές από αυτές των ειδικών, αφού αμείβονται με βάση τον αριθμό των ασθενών και όχι με βάση τον αριθμό των επισκέψεων.

Τα κριτήρια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως μέσα στα κριτήρια για να κάνει κανείς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι να έχει ολοκληρώσει την ειδικότητα μετά το 2011. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Κικίλιας: «Και μάλιστα οι συμβάσεις θα γίνουν με ιατρούς οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά το 2011, το οποίο σημαίνει ότι τους νέους γιατρούς αυτούς ακριβώς που φεύγουν από τη χώρα, που δεν έχουν εργασία, που βρίσκονται σε απόγνωση, όπως και άλλοι πολλοί νέοι άνθρωποι στη χώρα μας, σκοπεύουμε να τους στηρίξουμε».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει από τα 5,5 δις ευρώ που διαχειρίζεται, μόλις 85 εκατ. ευρώ για τις ιατρικές επισκέψεις. Με την ένταξη των 800 νέων γιατρών, το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr.

Οι ελλείψεις γιατρών (παραδείγματα)

Χαρακτηριστικό πάντως των κενών που υπάρχουν σήμερα και της δυσκολίας ανεύρεσης γιατρού του ΕΟΠΥΥ, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ολόκληροι Νομοί χωρίς κανέναν συμβεβλημένο.

Ενδεικτικό παράδειγμα η πόλη της Λευκάδας με 8600 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο, δεν διαθέτει απολύτως κανέναν συμβεβλημένο καρδιολόγο. Αντίστοιχα και η Κεφαλλονιά που δεν έχει κανέναν συμβεβλημένο καρδιολόγο. Επίσης στο Νομό Λέσβου κανένας γυναικολόγος δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε όλη την Αργολίδα, δηλαδή μεταξύ αυτών οι πόλεις Ναύπλιο, Άργος και Τρίπολη επίσης δεν έχει συμβληθεί κανένας γυναικολόγος με τον ΕΟΠΥΥ.

Όσο για παιδιάτρους, σε ολόκληρη τη Βοιωτία των 120.000 κατοίκων δεν υπάρχει παιδίατρος συμβεβλημένος, ώστε να μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν για εξέταση τα παιδιά τους δωρεάν. Είδος προς …εξαφάνιση είναι και οι συμβεβλημένοι Πνευμονολόγοι αφού στο Νομό Γρεβενών δεν υπάρχει κανένας, όπως και στην Ευρυτανία.

Στο Νομό Καβάλας των 124.000 κατοίκων δωρεάν επισκέψεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε σε δερματολόγο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού και εκεί δεν υπάρχει διαθέσιμος. Στο Νομό Λασιθίου ενδεικτικά δεν υπάρχει κανένας νευρολόγος, καθώς και στο Νομό Ιωαννίνων με 167.000 κατοίκους.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ