2019-09-13 09:23:11
Φωτογραφία για Επικίνδυνοι πειραματισμοί στις Ένοπλες Δυνάμεις
Τα τελευταία χρόνια του μνημονίου ήταν μάλλον δύσκολο να ακούσεις κάποια καλή είδηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Η οικονομική δυσπραγία, αλλά και η αδιαφορία πολλών ιθυνόντων είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της μαχητικής ικανότητας όλων των κλάδων των ΕΔ.

Γράφει ο Aντιστράτηγος ε.α.

Λάζαρος Σκυλάκης

Η διαθεσιμότητα των πολεμικών αεροσκαφών ήταν και είναι στο ναδίρ, οι ελλείψεις στο Πολεμικό Ναυτικό μεγάλες, στο δε Στρατό Ξηράς η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως κωμικοτραγική. Σαν μα μην αρκούσαν όμως τα σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΕΔ, δυστυχώς παρατηρούμε την παρούσα πολιτική ηγεσία τους να δρομολογεί αρνητικές και επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Πληροφορηθήκαμε ότι ο ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ετοιμάζει Σώμα Υπαξιωματικών.

Συγκεκριμένα επιδιώκει τον πλήρη διαχωρισμό των υπαξιωματικών από την επετηρίδα των αξιωματικών και την απόδοση καταληκτικού βαθμού στους υπαξιωματικούς του βαθμού του ανθυπασπιστή. Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ζητά τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ και αναφέρετε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν την εξελικτική πορεία των Υπαξιωματικών.


Προφανώς ο ΥΦΕΘΑ θα είδε τι κάνουν οι Αμερικανοί και προσπαθεί να το αντιγράψει. Δυστυχώς όμως δεν αντιλαμβάνεται την ελληνική πραγματικότητα. Είναι διαφορετικό πράγμα ο αμερικανικός, ο γερμανικός ή ο ρωσικός στρατός. Κάθε χώρα προσαρμόζει τις ΕΔ της στις ανάγκες της και στα υφιστάμενα κοινωνικά δεδομένα. Αποφάσεις πρόχειρες και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες και τις παραμέτρους είναι άκρως επικίνδυνες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει ένα σοβαρότατο πλήγμα στο Σώμα των Υπαξιωματικών και γενικότερα στις ΕΔ. Η μαχητικότητα των ΕΔ από εξαιρετικά χαμηλή που είναι σήμερα θα πέσει στα τάρταρα. Ουσιαστικά θα μιλάμε για διάλυση και μέγιστη υποβάθμιση όλων των υπαξιωματικών, οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά των ΕΔ. Το ηθικό των ανθρώπων αυτών θα εξανεμιστεί και θα μετατραπούν σε βιαίως καταταγέντες δημοσίους υπαλλήλους. Και δικαιολογημένα βέβαια όταν η πολιτική ηγεσία ουσιαστικά τους υποβαθμίζει και τους εκμηδενίζει.

Θα περίμενε κανείς περισσότερη ωριμότητα. Αντί η παρούσα πολιτική ηγεσία να προσπαθήσει να επιλύσει τα χρόνια ζητήματα που μαστίζουν τις ΕΔ και να αναβαθμίσει τον ρόλο και την θέση των υπαξιωματικών κάνει το ακριβώς αντίθετο. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και ο ικανότατος Ακάρ θα πρέπει να πανηγυρίζουν για αυτές τις αποφάσεις, που επιθυμεί να λάβει η χώρα μας. Σε λίγο έτσι που πάμε θα στείλουν το γεωτρύπανό τους στον Σαρωνικό. Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, από μια χώρα που μόνη της αυτοπυροβολείται και διαλύει τις ΕΔ της.

Μέχρι τώρα είχε καταβληθεί μια προσπάθεια αναβάθμισης των υπαξιωματικών με την επέκταση των ετών σπουδών τους από 2 σε 3. Οι εισαγόμενοι μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ήταν καλοί έως πολλοί καλοί μαθητές με τα μόρια εισαγωγής να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις με τα χρόνια. Οι Σχολές των Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) παρήγαγαν στελέχη υψηλού επιπέδου. Οι σχεδιασμοί του ΥΦΕΘΑ θα πλήξουν καίρια αυτή την ανοδική πορεία και θα αποτελέσουν μεγίστη οπισθοδρόμηση. Ποιοι θα επιθυμούν να εισαχθούν σε μια σχολή που είναι υποβαθμισμένη και η σταδιοδρομία των αποφοίτων προβληματική και ευνουχισμένη. Μήπως αυτό επιδιώκει ο ΥΦΕΘΑ; Ίσως θα έπρεπε να του πει κάποιος να βλέπει με περισσότερο συμπάθεια και κατανόηση τους υπαξιωματικούς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι την πολιτική ηγεσία των υπουργείων πρέπει να αναλαμβάνουν πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με αυτά.  Ο λόγος είναι ότι έχουν προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες και δεν μπορούν να λάβουν δίκαιες και σωστές αποφάσεις. Δυστυχώς κρίνοντας από την παρούσα κατάσταση, οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας δικαιώνονται. Τελικά καλύτερα την πολιτική ηγεσία των ΕΔ να την έχουν μόνο πολιτικά πρόσωπα και όχι στρατιωτικοί.

Η ΝΔ, η οποία δεν είχε μέσα στο πρόγραμμα της για τις ΕΔ τέτοιες πρωτοβουλίες, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα της στοιχίσει πολύ ακριβά μια επιπόλαια απόφαση για τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Θα ψάχνει να βρει ψήφους από τους υπαξιωματικούς και τις οικογένειές τους και δεν θα πάρει ούτε μια. Αλλά πέραν της οποιαδήποτε ψήφου είναι κρίμα που οι ΕΔ συνεχίζουν την καθοδική πορεία τους, μια πορεία που θα οδηγήσει την χώρα μας σε περιπέτειες.

(ΠΗΓΗ: emvolos.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ