2019-09-14 08:00:14
Φωτογραφία για «Κλειδώνει» η αγορά των υπερσύγχρονων F35 - Ένα «αόρατο» αλλά πανάκριβο όπλο στη φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας
Φαίνεται πως κλειδώνει η αγορά των πανάκριβων αλλά υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Η έγκριση για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς θα δοθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) του οποίου προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη το «πράσινο» φως για την επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων επί τούτου στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που έχει ενημερωθεί πλήρως για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον θώκο.

Αόρατα στα εχθρικά ραντάρ

Το προτέρημα του συγκεκριμένου τύπου μαχητικών αεροσκαφών είναι ότι διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που το καθιστά «αόρατο» από τα εχθρικά ραντάρ, περιορίζοντας τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Το F-35 είναι μονοθέσιο, μονοκινητήριο παντός καιρού και μπορεί να δεχθεί εντολές μέσω της φωνής του πιλότου μέσω του συστήματος Direct Voice Input. Διαθέτει επίσης σύστημα απεικόνισης που προβάλει πληροφορίες... κατευθείαν στην κάσκα του πιλότου που δεν χρειάζεται να σκύψει στα όργανα ούτε ένα δευτερόλεπτο.


Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016 και αποτελεί μέχρι και σήμερα το καλύτερο «κομμάτι» των Ηνωμένων Πολιτειών που υπολογίζουν ότι θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2070. Η κοινοπραξία των εταιρειών που το κατασκευάζουν (ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems) σημειώνει ότι το F - 35 διαθέτει αυτή τη στιγμή «το πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο αισθητήρων οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους στην ιστορία».

Πανάκριβο το κόστος αγοράς τους

Αναφορικά με τις ικανότητες του μαχητικού δεν υπάρχουν αντιρρήσεις στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι εάν και κατά πόσο αντέχει η χώρα ένα πρόγραμμα αφοράς αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Πριν από λίγο καιρό είχε προκληθεί σάλος με την απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη συμφωνία του προγράμματος αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων μαχητικών F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, συνολικού κόστους 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα μιλάμε για πολύ σημαντικότερη δαπάνη.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία Lockheed Martin το κάθε F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης κοστίζει περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ και η τιμή του αναμένεται να πέσει στα 73 εκατομμύρια το έτος 2025. Αυτή είναι η τιμή μόνο για την αγορά του γιατί εκτός αυτού θα πρέπει να υπολογίσεις και τα υπόλοιπα κόστη, όπως για παράδειγμα αυτό για κάθε μια ώρα πτήσης που ανέρχεται γύρω στα 22.000 ευρώ!
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ