2019-09-16 15:46:39
Φωτογραφία για Καθυστερούμε κυριε Υπουργέ. Τα προβλήματα στην υγεία δεν περιμένουν
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Μάλλον πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα δράσης στο υπουργείο υγείας. Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης παρουσίασαν την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία.

Μίλησαν για «διαλυμένη Δημόσια Υγείας» και επεσήμαναν ότι το σύστημα νοσεί, τόσο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και στην οικονομική του διαχείριση. Διαβεβαίωσαν σε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αφήσει τα νοσοκομεία να βουλιάξουν.

Κάνοντας την «ακτινογραφία» του ΕΣΥ οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι χιλιάδες προσλήψεις που εξήγγειλε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χωρίς σχεδιασμό, ενώ δεν κάλυπταν ούτε τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Τόνισαν δε πως υπάρχει υποστελέχωση Λογιστηρίων στα νοσοκομεία, παρατηρείται απουσία ελεγκτικών μηχανισμών ενώ οι ισολογισμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ενδεικτικά, το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό! Οσο για το ΕΚΑΒ, τόνισαν ότι κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε.

Επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μέχρι σήμερα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ απαιτούσε πάνω από ενάμιση χρόνο. Με ηλεκτρονική πλατφόρμα και συγκεκριμένες διαδικασίες -πάλι μέσα από το ΑΣΕΠ- θα έχουμε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία μας σε λιγότερο από πέντε μήνες».

Προτεραιότητα αναφορικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων θα δοθεί, όπως είπε, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να διευκρινίσει: «Από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο έχουμε 90 άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω του ιού της γρίπης. Δεν πρόκειται ν' αφήσω έτσι τους συνανθρώπους μας».

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα χειρίζεται το ΕΚΑΒ, και μέσω αυτού θα γίνεται η διανομή, η συλλογή, η πληροφόρηση και η απόφαση για τις ΜΕΘ

Όμως τα πράγματα ξέρουμε ότι είναι δραματικά αφού τα γράφαμε και τα ζούμε τα τελευταία χρόνια. Τα χάλια του συστήματος της Δημόσιας Υγείας τα βιώνουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι και τελικά οι ασθενείς χρήστες των δομών υγείας. 

Τα προβλήματα τρέχουν είναι επιτακτικά και τα πράματα αυτή τη στιγμή είναι στάσιμα. Όπως πρόσφατα γράψαμε εκκρεμούν οι διοικήσεις οργανισμών και κυρίως του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων καθώς επίσης των διαφόρων φορέων του υπουργείου υγείας

Ο χρόνος περνάει και τα προβλήματα θα γίνονται μεγαλύτερα.  Μας υποσχέθηκε ο υπουργός ότι σύντομα (το πολύ σε δύο βδομάδες) θα μας καλέσει να μας ανακοινώσει τι πρόκειται να κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα υγείας. 

Περιμένουμε όμως με ταχύτερους ρυθμούς λύσεις και όχι μόνο διαπιστώσεις γιατί σε σχέση με άλλα θέματα η υγεία δεν περιμένει και οι μήνες που ακολουθούν του χειμώνα φέρνουν αρκετά προβλήματα στο σύστημα.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ