2019-09-18 19:32:43
Φωτογραφία για Ο Ύμνος προς τον Απόλλωνα του Μεσομήδου του Κρητός, που ακούγεται στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας - Τον έγραψε ένας Κρητικός, τον απέδωσε ένας Κρητικός, τον χορογράφησε μια Κρητικιά! - του Ν. Τουρνάκη - βίντεο-ηχητικό ντοκουμέντο
Του Νικολάου Απολλωνίου Τουρνάκη

Το 1995 φοιτούσα στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και η Μαρία Χορς[1] ήταν δασκάλα μου. Το 1995 ή το 1996 μου ζήτησε - ήξερε ότι λάτρευα την Αρχαία Ελλάδα - έναν Ύμνο προς τον Απόλλωνα για τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εγώ της βρήκα έναν ύμνο του 2ου αιώνα μ.Χ. του Μεσομήδου του Κρητός. Επειδή, όμως δεν της άρεσε η μετάφραση (σ.σ.: απόδοση), που είχα βρει, μου ζήτησε να τον μεταφράσω εγώ!!! Τι έκπληξη για μένα!!! Το έκανα, λοιπόν, με μεγάλη μου χαρά! Όταν δε κάποια στιγμή μίλησα με τον Τάσο Ρούσσο, ποιητή και διευθυντή της Σχολής, εκείνος μου είπε: «Νίκο, γιατί δεν αρχίζεις τις μεταφράσεις;» Θα γίνει κι αυτό!..

Από τότε, λοιπόν, ο συγκεκριμένος ύμνος ακούγεται αδιαλείπτως σε κάθε Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας!!!

Μεγάλη τιμή για μένα, ένας Κρητικός να μεταφράζει έναν αρχαίο Κρητικό και μια Κρητικιά (η Μαρία Χορς κατάγεται από τον Κρητικό οπλαρχηγό καπεταν-Κόρακα!) να χορογραφεί αυτόν τον Ύμνο (για πολλά-πολλά χρόνια)!



Τυχαίο; Μάλλον όχι...

ΕΥΦΑΜΕΙΤΩ ΠΑΣ ΑΙΘΗΡ,

ΓΗ ΚΑΙ ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΝΟΑΙ,

ΟΥΡΕΑ ΤΕΜΠΕΑ ΣΙΓΑΤΩ,

ΗΧΟΙ ΦΘΟΓΓΟΙ Τ' ΟΡΝΙΘΩΝ,

ΜΕΛΛΕΙ ΓΑΡ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΒΑΙΝΕΙΝ ΦΟΙΒΟΣ,

ΑΚΕΡΣΕΚΟΜΑΣ ΕΥΧΑΙΤΑΣ

Ιερά Σιωπή να ηχήσει όλος ο Αιθέρας,

η Γη, η Θάλασσα και οι Πνοές των Ανέμων,

Όρη και Τέμπη Σιγήστε,

Ήχοι και Φωνές των Πουλιών Παύσατε,

γιατί μέλλει να μας Συντροφεύσει ο Φοίβος,

ο Φωσφόρος Βασιλεύς

Σημειωτέον ότι όταν πήγα τον ύμνο στην Μαρία Χορς κατέληγε «ο Φωσφόρος Βασιλιάς». Τότε εκείνη μου είπε: «Απολλώνιε, μπορεί να καταλήγει «Φωσφορος Βασιλεύς», που είναι πιο αρχαιοπρεπές; Εγώ συμφώνησα μαζί της και από τότε καταλήγει ως «Φωσφόρος Βασιλεύς».

Η πρώτη πρωθιέρεια που είπε αυτόν τον Ύμνο ήταν η ηθοποιός Μαρία Παμπούκη, ευγενική ψυχή, ένθεη θα έλεγα. Σημειωτέον επίσης ότι στο συγκεκριμένο απόσπασμα που παραθέτω, όπου πλέον δεν έχει τα ηνία η δασκάλα μου, Μαρία Χορς (έχει πλέον αναλάβει η αξία μαθήτριά της, Άρτεμις Ιγνατίου) η Πρωθιέρεια, Ινώ Μενεγάκη, κάνει λάθος λέγοντας «η Γη, οι Θάλασσες», διότι είναι «η Γη, η Θάλασσα», αφού το αρχαίο λέει «Γη και Πόντος» και όχι «Γη και Πόντοι».

Επίσης το «Σιωπή» πρέπει να προφέρεται μάλλον ως «Σ-Ι-Ω-Π-Η» παρά ως «Σ-Ι-j-Ω-Π-Η»!..

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Σ.σ.: Η Μαρία Χορς καταγόταν από τα Σφακιά της Κρήτης.

arxeion-politismou.gr



Let's block ads! (Why?)


πηγη
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ