2019-09-20 18:10:18
Φωτογραφία για Brexit: Οι Βρυξέλλες δυσφορούν με τη «μυστικοπάθεια» της κυβέρνησης Τζόνσον
Νέο γύρο αντιπαραθέσεων με τους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες προκαλεί η μυστικοπάθεια της Ντάουνινγκ Στριτ γύρω από τις προτάσεις της για το Brexit, τις οποίες κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις χθες.

Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις και ένα γαλλοφινλανδικό τελεσίγραφο να ξεκαθαρίσει τις εναλλακτικές προτάσεις της για το backstop, η βρετανική κυβέρνηση επανήλθε σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την απαίτηση το τρισέλιδο έγγραφο το οποίο απέστειλε εν τέλει χθες να παραμείνει «εμπιστευτικό», να μη γίνει δηλαδή γνωστό το περιεχόμενο τους στους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η «Guardian», η απάντηση των Βρυξελλών στη διαπραγματευτική ομάδα της Βρετανίας ήταν κατηγορηματική: όλες οι προτάσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες στις πρωτεύουσες της Ε.Ε. προκειμένου να εξταστούν και να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.


Καθώς απομένουν μόλις έξι εβοδμάδες έως τη διορία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit, στις Βρυξέλλες επικρατεί γενικά μία απογοήτευση όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών, ενώ οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζονται λίγο-πολύ ως «μία από τα ίδια».

Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η χρήση τεχνολογικών μέσω (καμερών κ.λπ.), καθώς και η από κοινού εποπτεία στα αγαθά, ώστε να διασφαλιστεί ότι προϊόντα τα οποία δεν ανταποκτίνονται στις προϋποθέσεις της Ε.Ε. δεν θα εισέρχονται στην ενιαία αγορά.

Έπειτα από τις συνεχείς προειδοποιήσεις του ότι ο χρόνος τελειώνει και πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα, εφόσον επιδιώκει μία νέα βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης από εκείνη που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε χθες πιο αισιόδοξος δηλώνοντας ότι τελικά η νέα συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, ελαφρώς πιο συγκρατημένος από τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι αν και δεν θέλει να είναι «υπερβολικός», σημειώνεται εντούτοις μία πρόοδος στις συνομιλίες.

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit πάλι, ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, λίγο πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συνατηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε. να αλλάξει την «άκαμπτη» στάση της. Και σε πείσμα των Ευρωπαίων ηγετών που ζητούν ξεκάθαρες προτάσεις έως τις 30 Σεπτεμεβρίου, ο Μπάρκλεϊ υποστήριξε ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες για το εναλλακτικό backstop μπορούν να επιλυθούν έως τα τέλη του 2020.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ